Τσουνάμι από «προϊστορικές» κλήσεις του δήμου Αθηναίων εν μέσω πανδημίας

Αιφνιδιαστικό «σαφάρι» είσπραξης προστίμων από κλήσεις που έχουν κοπεί έως και πριν από… πέντε έτη έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αθηναίων εν μέσω υγειονομικής κρίσης και οικονομικής αβεβαιότητας· αν όχι ανέχειας. Εκατοντάδες πολίτες έχουν κληθεί τις τελευταίες ημέρες να πληρώσουν στα ταμεία του δήμου πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κυρίως για παράνομη στάθμευση, που έχουν διαπιστωθεί από την Τροχαία ή τη Δημοτική Αστυνομία ακόμα και μεταξύ 2015-2016.

Οι περισσότεροι αδυνατούν –όπως είναι λογικό– να θυμηθούν αν όντως έκαναν κάποια παράβαση, άλλοι κατηγορηματικά λένε ότι την ημερομηνία που εμφανίζονται να έχουν παρκάρει παράνομα δεν πέρασαν από το κέντρο ή ακόμη ήταν εκτός Αθηνών!

Το θέμα έχει κυριαρχήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανά περιπτώσεις θίγεται και με «φόντο» την προκλητική ανάρτηση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Ν. Μακρόπουλου, για τη νοσταλγία του για την αστραφτερή του Aston Martin και το σπίτι του στο Baden Baden, με αποτέλεσμα να σχολιάζεται η απόσταση που χωρίζει δημοτική αρχή και δημότες ως προς την αντίληψη των καθημερινών προβλημάτων.

Το σίγουρο είναι ότι η πρακτική της ετεροχρονισμένης είσπραξης κλήσεων -καταχρηστική, σύμφωνα με νομικούς- δεν εφαρμόζεται πρώτη φορά: η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται «κατ’ επανάληψη», η αντιπολίτευση θυμίζει ότι μια αντίστοιχη πρακτική «σκούπας» εφαρμόστηκε στη δεκαετία του 2000 επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, όταν αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν ο –νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών– Θ. Σκυλακάκης. Σήμερα στον Δήμο Αθηναίων τις αρμοδιότητες των Οικονομικών έχει συγκεντρώσει ο ίδιος ο δήμαρχος, Κ. Μπακογιάννης.

Πηγη: Εφημερίδα  Συντακτών