Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας – Αναπτυξιακή η επόμενη μέρα

Η «επόμενη μέρα» περιλαμβάνει προφανώς και την τήρηση των συμφωνημένων στόχων για πλεονάσματα και ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό σύμβούλιο, βάζοντας τέλος στα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου. Χαρακτήρισε κομβικές για την επόμενη μέρα της Ελλάδας τις εξελίξεις για την ελάφρυνση του χρέους ενώ εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στην αντιπολίτευση με αφορμή το βίαιο επεισόδιο κατά Μπουτάρη.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας το περιστατικό της επίθεσης κατά του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.

«Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους, παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της  αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους», είπε ο πρωθυπουργός που εξαπέλυσε ακολούθως τα πυρά του στην αντιπολίτευση λέγοντας:

«Ποιοι όμως χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους, και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; (…) Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της».

Και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά.

Για το χρέος

Μπαίνοντας στο βασικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή την επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι σχετικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη και θα παράξουν το αποτέλεσμα που θα συζητηθεί στο Εurogroup του Ιουνίου.

«Όμως οι αποφάσεις αυτές δεν γράφονται σε λευκό χαρτί. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί τον περασμένοι Ιούνιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που περιέγραψε την «ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης» ως «ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο. Το κομβικότερο ζήτημα σήμερα, είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα».

Περιγράφοντας το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο ο κ. Τσίπρας είπε ότι στα θεμέλια αυτού βρίσκεται η δημοσιονομική σταθερότητα ενώ οι στόχοι του είναι η στήριξη της παραγωγής και η ενίσχυση των στρατηγικών πλεονασμάτων της χώρας.

Προφανώς και θα τηρηθούν οι στόχοι
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πάντως ότι το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, «προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης».
Αναφερόμενος στη στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο επίκεντρο  αυτής βρίσκονται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εργασιακά

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν για την κυβέρνηση τα εργασιακά ζητήματα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Στοχεύουμε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι βασικό στοιχείο για να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση.
Η αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και σε καλύτερες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τους στόχους, τα μέσα αλλά και αυτούς που θα τα υλοποιήσουν.
Στο επίκεντρο είναι ο κόσμος της εργασίας, του μόχθου, αυτοί είναι που πρέπει να κατέχουν τα κλειδιά της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έχει ήδη περιοριστεί, μέσα σε μία τριετία, από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας και ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει, διότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Όπως σημείωσε, «τα παραπάνω σημεία έρχονται να συμπληρώσουν μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στοχεύει όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας».

Τι περιλαμβάνει το ολιστικό σχέδιο

Το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι ένα συνολικό πλάνο που περιλαμβάνει τους σκοπούς και τις ενέργειες για την επίτευξή τους, σύμφωνα με το Αλέξη Τσίπρα.
Στόχοι του σχεδίου είναι η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση σε αυτό που ονομάζουμε στρατηγικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στο σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς με αναπτυξιακή προοπτική: μεταποίηση, βιομηχανία, αγροτοδιατροφικό τομέα, τουρισμό, φάρμακο, logistics, υποδομές, κα.
Έχουμε για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους μια αποτύπωση των ισχυρών “χαρτιών” του κράτους αλλά και το πως αυτά θα αξιοποιηθούν.
Το σχέδιο αναφέρεται στις δύο βασικές συνισταμένες, στις θεσμικές αλλαγές και στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 
Η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεση της -εκτός από τους πόρους από το Προγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ – το πακέτο Γιούνκερ με επενδύσεις αξίας 8 δισ. ευρώ, την ΕΤΕπ με επενδύσεις που θα αποφέρουν σύμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δισ. την τριετία και 2,5 δισ., σε πρώτη φάση, από την EBRD.
Έρχεται και η φιλόδοξη προσπάθεια για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ενισχύσει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το σχέδιο περνά σε κάτι εξόχως κρίσιμο, που είναι η κοινωνική πραγματικότητα.
Δεν μας αφορούν μόνο οι στόχοι και οι αριθμοί, αλλά και οι πολίτες.
Να περάσουμε από την ευημερία των αριθμών στην ευημερία των ανθρώπων», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στο κείμενο, παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό. Και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά.
Κεντρικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών.