Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δυστυχώς επτωχεύσατε ηθικά – Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές

Με σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε την ομιλία του στην συνεδρίαση της Βουλής για τον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν επτωχεύσατε οικονομικά, το αντίθετο θα έλεγα, για εσάς και τους φίλους και σπόνσορές σας. Οικονομικά, απειλούνται με πτώχευση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εσείς πάθατε κάτι ακόμα χειρότερο, πτωχεύσατε ηθικά, κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια σφοδρή εφ΄όλης της ύλης επίθεση προς τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2022, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει λύση στο «αδιέξοδο» που έχει οδηγηθεί η χώρα.

«Ιδού η Ρόδος, σας ζητάμε να δώσετε λύση. Αποτύχατε. Σας ζητούμε να δώσετε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να σας κρίνει. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να προκηρύξει εκλογές.

«Έχετε μια ευκαιρία κ. Μητσοτάκη να φανείτε αντάξιος ευθύνης, αν σταθείτε στο βήμα αυτό και αντί για δικαιολογίες να φερθείτε έντιμα και να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο! Να παραιτηθείτε κ. και να προκηρύξετε εκλογές, να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο! Ιδού η Ρόδος! Σας ζητάμε να δώσετε λύση, αποτύχατε! Είστε ανεπαρκής και επικίνδυνος, είστε κυβέρνηση ενόχων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Δώστε το δικαίωμα στον λαό να σας κρίνει για να ξεφύγει η χώρα από κλοιό πολιτική σας. Για να θεμελιώσουμε ανάκαμψη και προοπτική».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ανεπαρκή και επικίνδυνο τον πρωθυπουργό. «Αποτύχατε να δώσετε λύση, δεν είστε μόνο ανεπαρκής, είστε επικίνδυνος. Είστε μια κυβέρνηση ενόχων. Σας ζητούμε να δώστε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να σας κρίνει για να ξεφύγει η χώρα από τον κλοιό της πολιτικής σας» συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν σε αυτήν την πολιτική, στην αλαζονεία στη διαφθορά και στη φθορά που εκπροσωπείτε. Τους καλώ να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Τους καλώ επιβάλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα να αποφασίσουν για το αύριο. Γιατί υπάρχει ελπίδα στον τόπο».

«Δεν επτωχεύσατε οικονομικά, το αντίθετο θα έλεγα, για εσάς και τους φίλους και σπόνσορές σας. Οικονομικά, απειλούνται με πτώχευση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εσείς πάθατε κάτι ακόμα χειρότερο, πτωχεύσατε ηθικά, κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια. Δεν είναι ότι γίνατε πολλαπλασιαστής και επιταχυντής όλων των κρίσεων που διαχειριστήκατε μέχρι σήμερα. Παντού στην Ευρώπη υπάρχει πανδημία, αλλά εδώ είμαστε οι χειρότεροι σε θανάτους. Παντού στην Ευρώπη έχει ανατιμήσεις, αλλά εδώ έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα. Παντού στην Ευρώπη έχει κλιματική κρίση, αλλά εδώ το καλοκαίρι έγιναν στάχτη τα περισσότερα στρέμματα δάσους αναλογικά με το μέγεθος της χώρας».

«Το πρόβλημά σας δεν είναι μόνο αυτό, ότι το “επιτελικό κράτος” αποδείχθηκε ανεπαρκές, ότι οι “άριστοι” αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά την ώρα της κρίσης, του πόνου, της υγειονομικής τραγωδίας, της υγειονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε, πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν ψεύτικο θρίαμβο, μια “μαγική εικόνα” επιτυχίας, βασισμένοι στο ψέμα και την προπαγάνδα. Είναι ανήθικο, όταν γίνεται την ώρα της τραγωδίας», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Τώρα, που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Η πραγματικότητα πάντοτε είναι πολύ πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Και η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας σήμερα, τους ανθρώπους μας που χάνονται άδικα. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχε ενισχυθεί το σύστημα Υγείας. Για τα νοικοκυριά που στενάζουν από την ακρίβεια στο ρεύμα και τα ήδη πρώτης ανάγκης. Για τις επιχειρήσεις που βουλιάζουν στα χρέη και απειλούνται με λουκέτο. Για τους αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί. Αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να παράξουν φέτος τα προϊόντα τους. Για τους νέους που βρίσκουν συνεχώς εμπόδια στη γνώση. Για τον κόσμο της εργασίας που τον καταδικάζετε σε μεροκάματο ανασφάλειας και φτώχειας. Με αυτή την πραγματικότητα θα αναμετρηθείτε, όχι με την εικονική που αναπαράγει η προπαγάνδα σας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει τους μικρομεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. «Εμμένετε στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και στην επιβολή ενός παραγωγικού μοντέλου, που πριν από 13 χρόνια μας οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας. Και θα μας οδηγήσει ξανά εκεί, εάν δεν το αλλάξουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη διαχείριση της πανδημίας από τη μεριά της κυβέρνησης. Μάλιστα, έφερε παραδείγματα από το πώς κινούνται στις ΗΠΑ και στην προηγούμενως «άτεγκτη ΕΕ».

«Έχετε αγκυροβολήσει στον βάλτο των χρεοκοπημένων πολιτικών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ντιλάρετε με λαϊκά συμφέροντα» στον χώρο της Υγείας και αλλού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης υποδαυλίζουν το ΕΣΥ. 

«Ντιλάρατε σε Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια»

«Ντιλάρατε με τους σχολάρχες, με τον ΣΕΒ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την Υγεία και την Οικονομία. «Ντιλάρατε με funds» για την Ενέργεια, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σε όλο τον κόσμο δυναμώνει η κρατική παρέμβαση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και το αντιπαρέβαλε με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τη νέα κρίση που πρόκειται να έρθει. «Ανήκετε σε μια πολιτική οικογένεια που τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε την Ευρώπη, σχεδόν υπνοβατώντας, ολόκληρη την ΕΕ στον φαύλο κύκλο της χρεοκοπίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μεγάλο δίλημμα στην Ευρώπη είναι ανάμεσα «στις δυνάμεις της συντήρησης και της δυνάμεις της προόδου», «το δίλημμα είναι στροφή στις δυνάμεις της προόδου ή στη Δεξιά του πελατειακού κράτους και των συμφερόντων;», πρόσθεσε.

Αυτό φαίνεται και στον προϋπολογισμό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εκτός πραγματικότητας», τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρουσιάζετε έναν προϋπολογισμό που λαμβάνει ψευδώς ως δεδομένα ότι δήθεν έληξε η πανδημία. Αλήθεια σε ποια κοινωνία και ποιον κόσμο ζείτε; Αλλά τι να πει κανείς όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει πει τρεις φορές μέχρι τώρα ότι έχει «νικήσει την πανδημία»», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι άφησε στο τέλος της συζήτησης για τον προϋπολογισμό τις ανακοινώσεις για την ενέργεια. «Μόνο και μόνο για να πουν κάτι για σας τα δελτία ειδήσεων».

Περικοπές στην Υγεία

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, στη συνέχεια, για τις περικοπές στην Υγεία με τον νέο προϋπολογισμό. «Κόβεται 820 εκατομμύρια», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και «δεν σας ανάγκασε κανείς να το κάνετε, είναι επιλογή σας».

«Παραδώσατε νοσοκομεία με πεντάευρη είσοδο, ελλειμματικά νοσοκομεία και φραγή σε ανασφαλίστους κι έχετε το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είπε ότι «η παράταξη σας μας οδήγησε στα Μνημόνια, ενώ η δική μας την έβγαλε».

Για τους μικρομεσαίους

«Η παράταξή σας συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο» με τον νέο προϋπολογισμό. «Τραβάτε την πρίζα», «αφήνετε τον κόσμο ξεκρέμαστο», «τίποτα δεν άλλαξε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ανάμεσα σε άλλα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί δεν υιοθετείτε την πρόταση μας για μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους των επιχειρήσεων;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είπε «μη γελάτε, να γελάσετε μπροστά στους μικρομεσαίους που σας στήριξαν όταν κάνατε σημαία σας τη μεσαία τάξη».

Για τους εργαζόμενους

Έπειτα, αναφέρθηκε στους «καθηλωμένους μισθούς των εργαζόμενων» και θύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό. «Έχετε ανακοινώσει αύξηση πείνας της τάξης του 2%», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μόνο στην Ελλάδα και στην Εσθονία δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά, κύριε Μητσοτάκη, έχετε δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς που έχουν υπερκέρδη και θέλουν καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό», συνέχισε.

Αύξηση του κατώτατου μισθού με το πρώτο νομοσχέδιο

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση είναι η αύξηση του μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τα εξοπλιστικά

Έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την κούρσα των εξοπλισμών και αναρωτήθηκε ποιος το επιβάλει αυτό. Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για τα εξοπλιστικά έχει εκτοξευτεί και φτάνει στα επίπεδα του 2009, τη χρονιά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει «αλόγιστη και αχρείαστη αύξηση των δαπανών στα εξοπλιστικά» και, μάλιστα, χωρίς σχέδιο είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Φαίνεται σαν να θέλετε κ. Μητσοτάκη όλες οι αγορές των επόμενων δέκα ετών να γίνουν ενώ είστε κυβέρνηση», σημείωσε.

«Θέλουμε να ευημερούν οι άνθρωποι»

Στον προϋπολογισμό «ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δεν ευημερούν οι άνθρωποι», είπε ο κ. Τσίπρας. Στη συνέχεια τόνισε ότι έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ η ανεργία συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των επίσημων φορέων.

Στη «ζώνη υλικής αποστέρησης» βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στη χώρα πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναρωτήθηκε ποια είναι η απορροφητικότητα για αυτά τα χρήματα. «Με μόλις 150 εκατομμύρια ευρώ το 2021 το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

«Διευρύνονται οι ανισότητες», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.