Τσίπρας: «Mόνο ένας δεν έχει “ατομική ευθύνη” στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης» -Πρόταση για Λινού Υπουργό κοινής αποδοχής

Στην αντεπίθεση πέρασε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν προκλητική και διχαστική.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός ήταν «ασυνάρτητος». «Αυτή η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες . Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης», είπε με αιχμηρό τρόπο ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει: « Ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας “πέσαμε έξω”. Είστε πρωθυπουγός μιας χώρας που μετρά κάθε μέρα πάνω από 40 νεκρούς. Λέτε ότι δεν είχατε καμία ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμού».

Ιδιαίτερα για το θέμα του τουρισμού ο κ. Τσίπρας σχολίασε «Σε ποιο δεδομένο στηρίζετε ότι θα είχαμε 10% του τουρισμού αν επιβάλαμε τεστ [στους τουρίστες];».

«Έρχεστε σήμερα και μας λέτε ως πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά πάνω από 40 νεκρούς κάθε μέρα και συγκρίνετε με τις χώρες εκείνες που την άνοιξη είχαν βρεθεί με εκατοντάδες νεκρούς και μια διασπορά αντίστοιχη της σημερινής στη Βόρεια Ελλάδα; Ήρθατε να μας πείτε τι;’’ Δεν έχουμε καμιά ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμό’’. Σας έλεγα δεν έχετε σχέδιο για το πώς θα ανοίξει. Οταν άνοιξε χωρίς σχέδιο, με διαφορετικά κριτήρια από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου, σας είπαμε κάνετε λάθος», τόνισε.

«Εσείς δεν ήσασταν εδώ που λέγατε ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό. Δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη και καλούσατε τουρίστες; Αυτοανακηρυχθήκατε ως Μεσσίας. Δεν λέγατε ευτυχώς που είμαι εγώ γιατί αν ήταν ο Τσίπρας θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς; », τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ΜΕΘ ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Αυξήσατε τις ΜΕΘ αλλά όχι στα νούμερα που λέτε. Προσθέτετε σε αυτές που σας αφήσαμε, κρεβάτια από τον ιδ. τομέα, στρατιωτικά νοσοκομεία κ.α. Η πραγματική αύξηση κλινών ΜΕΘ μετά την έναρξη της πανδημίας ήταν περίπου 200 κρεβάτια.
Αλλά είναι μόνο θέμα κρεβατιών. Πολλές ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Το πρόβλημα είναι η ελλιπής στελέχωση στο ΕΣΥ».

«Μας είπατε ότι όσες ΜΕΘ κι αν είχαμε θα τελείωναν κάποια στιγμή, άρα γιατί να τις αυξήσουμε. Άρα, μήπως να κλείσουμε κι αυτές που έχουμε;», πρόσθεσε.

«Έχετε χάσει την μπάλα, δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε. Δεν μπορείτε μεταξύ σας να το διαχειριστείτε. Το πρόβλημα είναι στρατηγικό. Δεν ενισχύεται το ΕΣΥ γιατί έχετε άλλη αντίληψη. Διότι το πρόγραμμά σας ήταν συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομές. Γι’ αυτό δεν ενισχύετε το προσωπικό, αύριο θα σας είναι βάρος. Αφήνετε το ένα τρίτο του κόσμου που έχει ανάγκη να κάνει τεστ να πάει σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Αυτή είναι η αντίληψή σας», ανέφερε στη συνέχεια.

Σε σχέση με τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: « Συνεχίσατε την πολιτική που ήταν το πρόγραμμά σας. Αφήσατε την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην τύχη τους, αφήσατε τους εργαζόμενους στην τύχη τους. Χάθηκαν περίπου 4 δισ. από το διαθέσιμο εισόδημα».

«Είπατε ότι υπάρχει ένα μέρος των πολιτών που εξαρτώνται από τον μισθό τους. Ναι, είναι η πλειοψηφία, αυτοί και όσοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους. Δεν έχουν όλοι οφσόρ. Είναι η μεσαία τάξη, που την κάνατε σημαία», συμπλήρωσε.

Για τις εικόνες στα ΜΜΜ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, για το άνοιγμα των σχολείων; Νομοθετήσατε μέσα στο καλοκαίρι για αύξηση μαθητών στις τάξεις εν μέσω πανδημίας. Λέτε ότι φταίνε οι νέοι και η διασκέδαση. Ναι, αλλά καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται στο μετρό, στα λεωφορεία σαν τις σαρδέλες».

«Το να μην κατανοεί κάποιος την χώρα που κυβερνά είναι έξοχως προβληματικό», σχολιάσε με αιχμηρό τρόπο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε σχέση με τα στατιστικά για τους θανάτους από COVID-19 τα οποία στοιχεία τον κάλεσε να μην επικαλεστεί ο κ. Μητσοτάκης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Μην μιλάτε για ύβρι όταν εσείς στο 1ο μέρος της πανδημίας συνέχεια κάνατε συγκρίσεις νεκρών για να πείτε πόσο καλά πάμε στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ύβρις; Η ουσία είναι ότι υπήρξε εγκληματικός εφησυχασμός από την πλευρά σας».

Απανώντας στην ατάκα του πρωθυπουργού πως η χώρα έχει κυβέρνηση, αντιπολίτευση δεν έχει ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Μακάρι να είχα και εγώ μαι αντιπολίτευση σαν αυτή που έχετε εσείς σήμερα. Οταν βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού, εσείς λέγατε “Γερά, Γερούν”. Ζητάγατε εκλογές και λέγατε “παραιτηθείτε”. Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν ο πιο ακραίος αρχηγός αντιπολίτευσης που πέρασε ποτέ από το κοινοβούλιο. Δεν δίστασε ακόμα και να αξιοποίηση άσχημες στιγμές, τραγωδίες, νεκρούς. Οπως δεν δίστασε στη συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα ο Ζάεφ λέει ότι την τηρεί και ότι δίνει και μάχες».