Τσίπρας: «Ιστορική ντροπή με ευθύνη Μητσοτάκη η ομιλία μέλους του Τάγματος Αζόφ»

Την έντονη αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε η παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής μέλους του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ κατά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν και την απογοήτευσή τους γιατί ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν έκανε κανένα παραλληλισμό με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, σε αντίθεση με αναφορές που είχε κάνει στο ισπανικό Κοινοβούλιο για τηn Γκερνίκα και στο βρετανικό για το Β’ Παγκόσμιο Pόλεμο.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση και πως την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός.

«Μίλησε για ιστορική ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί, όμως, δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή» σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δήλωση για τη συμμετοχή μέλους του Τάγματος Αζόφ έκανε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη στο περιστύλιο της Βουλής, η οποία προανάγγειλε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων.

Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε πως το κόμμα της συμπαραστέκεται στον κ. Ζελένσκι, αλλά θεωρεί απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ.

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».