Τσερνόμπιλ: «Μη φυσιολογικά» τα επίπεδα ραδιενέργειας λέει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Στις εγκαταστάσεις και γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία παρουσιάζονται «μη φυσιολογικά» επίπεδα ραδιενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα -ανήμερα της επετείου της πυρηνικής καταστροφής- ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

Τριάντα έξι χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη μετά το σύντομο πέρασμα και την κατάληψη του εργοστασίου το προηγούμενο διάστημα από τους Ρώσους.

Το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στα χρονικά έγινε στις 26 Απριλίου του 1986, στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στην τότε Σοβιετική Ένωση. Παρότι στον πυρηνικό σταθμό είχαν γίνει κι άλλα ατυχήματα, αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα δεν είχε προηγούμενο.

Στη διάρκεια ενός τεστ ασφαλείας, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα προκλήθηκε έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου. Οι αλυσιδωτές εκρήξεις του πυρηνικού σταθμού οδήγησαν σε συμβάν της μέγιστης βαθμίδας, με εκατοντάδες θανάτους που σχετίστηκαν άμεσα με αυτό και πολύ περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε.

Επί δέκα ολόκληρες ημέρες, το πυρηνικό καύσιμο συνέχισε να καίει, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που μόλυναν, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και το 75% της Ευρώπης, κυρίως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, που ήταν τότε σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι σοβιετικές Αρχές επιχείρησαν να κρύψουν το δυστύχημα και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν παρενέβη δημόσια για το θέμα παρά περίπου 20 ημέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου.

Συνολικά 116.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν το 1986 από τη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, η οποία παραμένει σήμερα σχεδόν ακατοίκητη. Τα επόμενα χρόνια, άλλοι 230.000 είχαν την ίδια τύχη.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, περίπου 600.000 εργάτες εστάλησαν στον τόπο του δυστυχήματος με μικρή, ακόμη και με καθόλου προστασία για να σβήσουν την πυρκαγιά, να κατασκευάσουν ένα περίβλημα από μπετόν για να απομονώσουν τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα και να καθαρίσουν τη γύρω περιοχή.

Η Greenpeace υπολόγισε το 2006 σε 100.000 τον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

Click to Hide Advanced Floating Content