Τσαβούσογλου από Λιβύη: «Υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας, το ένα για υδρογονάνθρακες»

«Υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας, εκ των οποίων το ένα για τους υδρογονάνθρακες, και ελπίζουμε ότι εντός της ημέρας θα υπογράψουμε συμφωνία και για το φυσικό αέριο» δήλωσε από τη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας: «Όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να έχουν το ίδιο όφελος».

Ο Τσαβούσογλου παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς, επιβεβαιώνοντας την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών. «Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι όλες οι «παρόχθιες χώρες» πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο του προέδρου Ιμπραΐμ Καλίν. Μετά τις επαφές τους στην Τρίπολη, η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το βράδυ.

«Δεν θα επιτρέψουμε νέα ένταση στη Μεσόγειο»
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές της Αθήνας τόνιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο» διεμήνυσαν οι διπλωματικές πηγές και ξεκαθάρισαν ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».