Τσακαλώτος: “Η Κυβέρνηση ιδιοκτήτης αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων”

“Η κυβέρνηση έχει απόλυτη ιδιοκτησία των αντεργατικών και αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων” υποστηρίζει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης. μετά την μελέτη, όπως λέει της χθεσινής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας – η οποία προβλέπει ύφεση 9.7% – και για την οποία ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος και ο κ. Πέτσας την χαρακτήρισε «την πιο θετική έκθεση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

“Η κυβέρνηση αντί για προστασία της πρώτης κατοικίας ετοιμάζει σχέδιο “Θα σας πάρουμε το σπίτι αλλά μην φοβάστε, θα σας επιτρέπουμε να μείνετε ως ενοικιαστές.”

Μεταφράζω από το κείμενο:

«Το σχέδιο περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον δανειολήπτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το μίσθωμα του μισθωμένου ακινήτου.»

Προκύπτει ότι η κυβέρνηση παράλληλα δεσμεύτηκε

• Να αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021

• να καταργήσει την ηλεκτρονική προδήλωση των υπερωριών που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα το κείμενο αναφέρει ότι

• Το 25% των εργαζομένων (πάνω από 1 εκ. εργαζόμενοι) βρέθηκαν σε αναστολή. Δηλαδή έγιναν επιδοματούχοι άνεργοι

• τον Ιανουάριο υπήρχαν 1.3 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου (τα στοιχεία Μάρτιου του ΓΛΚ τις εμφανίζουν στα 1.8 δις).

Καταλαβαίνω ότι ο πήχης του υπουργού είναι χαμηλά. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που δήλωσε ότι η απόφαση του Eurogroup για την δανειοδότηση από τον ESM ήταν “πολύ καλή συμφωνία” και “σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις” και μετά δήλωσε ότι δεν θα γίνει χρήση του πακέτου. Ο ίδιος άνθρωπος που χθες ανακοίνωσε μείωση μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα ως μέτρο στήριξης της οικονομίας. (ή 16% του μικτού μισθού αλλά 20% του καθαρού όπως έσπευσε να… καθησυχάσει τον κόσμο ο κ. Βρούτσης).

Αλλά η ικανοποίηση από το κείμενο και τις δεσμεύσεις αυτές μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Η απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ