Τσακαλώτος: Νικηθήκαμε στη διαπραγμάτευση το 2015 – Ήμασταν πιο αδύναμοι από ότι πιστεύαμε

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαπραγμάτευση του 2015 αφενός ηττήθηκε και αφετέρου δεν κατάφερε να λύσει το ζήτημα του χρέους, φέρεται να προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Νικηθήκαμε. Ημασταν πιο αδύναμοι από ότι πιστεύαμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε φοιτητές στο Παρίσι. «Πιστεύαμε ότι η Γερμανία θα ήταν δεκτική στην ελάφρυνση του χρέους» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε συμβιβασμό με την υπόσχεση ότι θα λάβει συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η ενώ η κυβέρνηση του 2015 πίστευε πως ασκούσε πίεση στους ευρωπαίους, «απειλώντας» με αποχώρηση από την Ευρωζώνη, ωστόσο στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε το σχέδιο του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αναφερόμενος δε σε αυτό το σχέδιο το χαρακτήρισε «λάθος» κάνοντας λόγο για «ντόμινο επιπτώσεων» σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Αναφερόμενος στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα ήταν το ίδιο, όποιος και αν βρισκόταν σε αυτή τη θέση, καθώς, όπως είπε, ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα του 2015 και συγκεκριμένα πως το «όχι» του αποτελέσματος, μετατράπηκε σε «ναι», ο κ. Τσακαλώτος, φέρεται να απάντησε:

«Αξιζε; Ναι. Πήγε καλύτερα από ότι πίστευα».

Άλλο ένα λάθος που παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφορά στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη  διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε λέγοντας ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει εύκολα το πρόβλημα.

Όσον αφορά το υπερπλεόνασμα και η επιλογή να μοιραστεί σε μειώσεις φόρων και επιδόματα, σημείωσε ότι αν γίνονταν μόνο μειώσεις φόρων, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό καθώς θα αυξάνονταν οι ανισότητες.

Print Friendly, PDF & Email