Τρόμος στην πτήση Αθήνα – Λονδίνο: Ο πιλότος εξέπεμψε «Mayday» – Έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου

Οι επιβάτες πτήσης της British Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Λονδίνο έζησαν τον απόλυτο τρόμο, όταν ο συγκυβερνήτης ένιωσε αδιαθεσία ενώ κρατούσε το πηδάλιο, με τον πιλότο του αεροσκάφους να εκπέμπει «Mayday».

Την άγνωστη περιπέτεια έφερε στο φως η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, σύμφωνα με την οποία το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 Ιανουαρίου, λίγο πριν την προσγείωση της πτήσης στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Ειδικότερα, η πτήση είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» και τέσσερα μίλια πριν το αεροδρόμιο του Λονδίνου ο κυβερνήτης έστειλε σήμα «Mayday» στον πύργο ελέγχου ενημερώνοντας τους ότι έχουν πέσει οι μάσκες οξυγόνου στο πιλοτήριο, καθώς ο συγκυβερνήτης του ένιωσε αδιαθεσία, ενώ κρατούσε στα χέρια του το πηδάλιο του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό των «fume events», όταν δηλαδή το πιλοτήριο γεμίζει με οσμές που προκαλούν αδιαθεσία στους πιλότους, ενώ είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα της βρετανικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (ΑΙΙΒ).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Α320 της Britsh Airways είχε κριθεί ικανός να πιλοτάρει πριν την απογείωση από την Αθήνα. Όταν, όμως, το αεροσκάφος πλησίασε στο Χίθροου ο συγκυβερνήτης παραπονέθηκε για έντονη αδιαθεσία.

Πηγές μέσα από την βρετανική αεροπορική εταιρεία υποστήριξαν ότι συγκυβερνήτης λιποθύμησε, εκδοχή που διέψευσε κατηγορηματικά εκπρόσωπος της British Airways.

Μετά την αδιαθεσία του συγκυβερνήτη, το πηδάλιο ανέλαβε ο κυβερνήτης ο οποίος ενημέρωσε για την εξέλιξη τον πύργο ελέγχου του Χίθροου.

Δύο λεπτά μετά τον συναγερμό το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν χωρίς να έχουν αντιληφθεί το παραμικρό για ό,τι συνέβη στο πιλοτήριο αλλά το αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος επί 48 ώρες προκειμένου να ελεγχθεί.

Σημειώνεται πως τα «fume events» μπορεί να προκληθούν από σειρά αιτιών όπως κάποιο καμμένο φαγητό ή από κάποιο ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και ειδικοί σημειώνουν ότι οι βασικότερες αιτίες έχουν να κάνουν με κάποια διαρροή λαδιού.