Τριβές μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας για τις μεταναστευτικές ροές μέσω Μάγχης

Τεταμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, λίγες ημέρες μετά τον τραγικό χαμό 27 ανθρώπων στο Κανάλι της Μάγχης, σε μια προσπάθεια να διασχίσουν αυτήν τη μεταναστευτική οδό και να περάσουν σε βρετανικό έδαφος.

Αφορμή για την περαιτέρω ενόχληση της Γαλλίας ήταν μια επιστολή, με την οποία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζητεί από τη Γαλλία να δέχεται πίσω τους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα του διασχίζοντας την Μάγχη.

Τη σχετική επιστολή δημοσίευσε ο Μπόρις Τζόνσον στον λογαριασμό του στο Twitter.

Άμεση ήταν η απάντηση του Γάλλου προέδρου, ο οποίς χαρακτήρισε «μη σοβαρές» τις μεθόδους του Βρετανού πρωθυπουργού: «Δεν επικοινωνούμε για τέτοια θέματα με tweets και με επιστολές που δίνουμε στη δημοσιότητα, δεν είμαστε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Ας σοβαρευτούμε….».

Μάλιστα, νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε το Παρίσι να αναθεωρήσει την απόφαση με την οποία ανακάλεσε την πρόσκληση προς τη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να συμμετάσχει στη συνάντηση για την παράνομη μετανάστευση την Κυριακή στο Παρίσι. «Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό μόνη της. Ελπίζω ότι οι Γάλλοι θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο BBC.

Πάντως και ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ απέρριψε ως ανάρμοστη την επιστολή Τζόνσον: «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι οι Βρετανοί να μας στείλουν αστυνομικούς για να εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου από το γαλλικό έδαφος που τους αφορούν… Έχουμε βαρεθεί τη διγλωσσία και τη μόνιμη εξαγωγή των προβλημάτων… Είναι να αναρωτιέσαι τώρα αν ο Μπόρις Τζόνσον μετανιώνει που έφυγε από την Ευρώπη, διότι μόλις υπάρχει ένα πρόβλημα, θεωρεί ότι πρέπει να το διαχειριστεί η Ευρώπη».

Οι διελεύσεις της Μάγχης από μετανάστες που ονειρεύονται μία ζωή στη Βρετανία αποτελούν διαρκές θέμα έντασης ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο. Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ανεπαρκείς τις προσπάθειες της Γαλλίας για να εμποδιστούν οι αναχωρήσεις από τις γαλλικές προς τις βρετανικές ακτές.

Σε μήνυμα προς την Πρίτι Πατέλ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν δηλώνει ότι η επιστολή του Μπόρις Τζόνσον είναι «απογοητευτική» και το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε την κάνει ακόμη «χειρότερη». Κατά συνέπεια, ανακάλεσε τη συμμετοχή της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών στη διάσκεψη για τη μετανάστευση, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με το θέμα από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.