8.6.2021- Χ.Α + Markets: Μικρά +μεγάλα ενδιαφέροντα(;)- Μέρος 1

Tρίτη 8 Ιουνίου 2021- Χ.Α + Markets: Μικρά+μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (από 500 εκατ. κ/φσης)

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
 • CENERGY

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 • ΒΙΟΧΑΛΚΟ

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΛΧΑ
 • ΕΥΔΑΠ
 • AΔMHE

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΑΛΦΑ
 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 • Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ (μερικά από τα σχόλια του παιδιού μου στο ΒΝ και στην… καταχωνιασμένη στήλη του, που πρέπει να βάλει κανείς την Νικολούλη για να την βρει):

Έλειπε ο παλμός κυρίως στα βαριά χαρτιά. Φαίνεται πως συσσωρεύουν γύρω από τις 900 μονάδες. Στα μικρομεσαία υπήρχε και πάλι επιλεκτικό ενδιαφέρον με τους επενδυτές να ψάχνουν εκείνες που έχουν μείνει πίσω. Υπάρχουν υπερβολές, αλλά έτσι είναι οι αγορές. Και στο κάτω είχαμε υπερβολές, έχουμε και στο πάνω. Μεγάλα παιδιά είναι οι επενδυτές, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

 • ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Και εδώ είχαν αρχίσει να απογοητεύονται οι φίλοι της, παρά το μεγάλο ράλι. Όμως τα θεμελιώδη έδειχναν ή μάλλον φώναζαν για τη φθήνια της. Ακόμα δε μας φαίνεται δίκαια αποτιμημένη και να φανταστείτε πως έχουμε κάνει μία εκτίμηση με μικρή αύξηση κερδών το 2021 και όχι αυτό που είδαμε στο πρώτο τρίμηνο. Στα 6,74 ευρώ και στο +7,14% με όγκο 210 χιλ. τεμάχια.

FRIGOGLASS: Άμεση η ενημέρωση της εταιρείας για τη φωτιά. Ασφαλισμένα όλα και πάει την παραγωγή αλλού για να καλύψει τη ζήτηση. Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και ξεπέρασε το 1% του συνόλου των μετοχών. Στα 0,1280 ευρώ και στο -11,11% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια.

 • ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μετά τις μεγάλες πωλήσεις την περασμένη Παρασκευή, έδειξε διαθέσεις για αντίδραση, αλλά θέλει κάτι παραπάνω από την πλευρά των αγοραστών. Ο Κ.Στέγγος αγόρασε την Παρασκευή 139 χιλ. μετοχές. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει όταν υπάρχει μεγάλος πωλητής. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι γιατί δε γίνονται αγορές ιδίων μετοχών. Έχει απόφαση γενικής συνέλευσης, αλλά δεν…Από τις λίγες μετοχές που έχουν μείνει πίσω και έφταιγαν κάποιοι μεγάλοι πωλητές. Στα 1,5480 ευρώ και στο +2,52% με όγκο 47 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 63 εκατ. ευρώ.

ΛΟΥΛΗ: Εξαιρετικός πλέον ο τίτλος. Απαλλαγμένος από το βάρος του ξένου και τώρα έχουν αρχίσει πολλοί να τον κοιτάζουν. Πήγε μέχρι τα 3,12 ευρώ αλλά έκλεισε αμετάβλητος στα 2,96 ευρώ.

PERFORMANCE (απάντηση): Και άλλο να διορθώσει, μέχρι τα 9 ευρώ δηλαδή δε θα κάνει αρνητική εντύπωση. Το ράλι είναι μεγάλο και αντιλαμβανόμαστε τη «βιασύνη» των επενδυτών βλέποντας τι γίνεται γύρω τους και στα άλλα χαρτιά.

 • Όμως όταν αυτή έκανε ράλι, οι άλλες απλά ψάχνονταν να βρουν το μέλλον τους. Μην είστε βιαστικοί. Οι ωραίες κινήσεις δεν είναι αυτές που οι μετοχές ανεβαίνουν «κορδόνι» αλλά αυτές που κάνουν σκαλοπάτια και συσσωρεύσεις. Είναι βέβαια και θέμα, συγκριτικό αλλά κάποιοι προσέχουν τα «χαρτιά» τους περισσότερο από κάποιους άλλους.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Αρκετές οι αναφορές για αύξηση κεφαλαίου και μάλλον με παραίτηση του δικαιώματος. Και αυτό μας το είχε διαψεύσει ο κ.Ταυρίδης. Κανονικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε από τη δημοσίευση του ισολογισμού να είχε επέμβει, αλλά και τώρα να το κάνει δεν είναι αργά…

 • ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ: Ξανά πάνω και η συγκεκριμένη, αφού με αποτίμηση 2 εκατ. ευρώ και λίγα ευρώ, την πάει κάποιος όπου θέλει.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Βρε τι μίσος είναι αυτό στον πωλητή; Στα 341 χιλ. τεμάχια ο όγκος, δηλαδή σχεδόν το 1% και η μετοχή στα 0,50 ευρώ και στο -8,42%.

 • ΝΙΚΑΣ: Στα 111 εκατ. ευρώ η αποτίμηση. Όσο σχεδόν η αποτίμηση των Μύλων Λούλη, Καραμολέγκος και Κτήμα Λαζαρίδη. Όλων μαζί!!!! Στο +10,53% και στα 2,10 ευρώ.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Κίνηση και από τη συγκεκριμένη και βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχουν οι μεγάλες πωλήσεις του παρελθόντος. Στα 0,4440 ευρώ με άνοδο 3,50% και όγκο 58 χιλ. τεμάχια.

 • INTRALOT: Στα 0,1980 ευρώ και στο +11,24%.

AVE: Νέα άνοδος σήμερα και στα 58,6 εκατ. ευρώ η αποτίμηση. Η τιμή στα 0,4150 ευρώ.

ΤΗΕ ΕΝD

ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ HΛΕΚΤΡONIKO MHNYMA από προσωπικό μου φίλο– Αξίζει κανείς να το διαβάσει

ΟΛΥΜΠ: Το απόλυτο turnaround και η μοναδική εισηγμένη που διαπραγματεύεται κάτω από το ταμείο της

Με την κινητικότητα στην περιφέρεια να χτυπάει κόκκινο, η αγορά αναζητά συνεχώς νέες ιδέες τοποθετήσεων, οι οποίες ολοένα και περιορίζονται. Και όμως στην περίπτωση της εν λόγω μετοχής, μιλάμε για μια κραυγαλέα υποτιμημένη μετοχή, καθώς είναι η μοναδική εισηγμένη που διαπραγματεύεται κάτω από τα καθαρά μετρητά της, ήτοι €1,64/μετ. (υπάρχουν ήδη στο ταμείο!!!) και χαμηλότερα από το 50% της λογιστικής της αξίας!!!

 • Να σημειωθεί ότι το €1,64/μετ. έχει υπολογιστεί, με βάση την τελευταία ανακοίνωση, περί κουρεμένου τιμήματος κατά €8 εκ., τα οποία εάν εισπραχθούν ανεβάζουν το καθαρό ταμείο κατά περίπου €0,19/μετ., ήτοι €1,83/μετ. Επιπλέον, με βάση και τις επίσημες ανακοινώσεις, η εταιρεία έχει συμβιβαστεί με την συντριπτική πλειοψηφία των χρονομισθωτών και έχει εγγράψει και πρόβλεψη €150 χιλ. για τους τελευταίους.

Πάμε τώρα να δούμε τι άλλο διαθέτει η εταιρεία πλέον των μετρητών:

1) Χαρτοφυλάκιο ακινήτων με σημαντικότερα τα κάτωθι: α) Μαρίνα Σάμου, β) μεγάλο βιομηχανικό ακίνητο στην ΒΙΠΕ Πατρών, γ) οικόπεδο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, δ) δύο διαμερίσματα στην Γλυφάδα και ε) το νεοκλασσικό κτίριο στον Άλιμο, όπου στεγάζεται η διοίκηση. Η συνολική καθαρή αξία, αφαιρουμένου του leasing, ανέρχεται στα €16,9 εκ., ήτοι περίπου €0,40/μετ.!!!

2) Μακροπρόθεσμες απαιτήσεις €12,9 εκ., ήτοι €0,33/μετ., τα οποία αφορούν αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο και σχετίζονται με δημόσια έργα, που έχουν ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί από το 2015 και θα έπρεπε να είχαν ήδη εισπραχθεί. Να τονιστεί ότι οι αρχικές απαιτήσεις ανέρχονταν στα €28,5 εκ. (έχουν απομειωθεί δηλαδή κατά €15,6 εκ.!!!) και δεν έχουν υπολογιστεί καθόλου τόκοι υπερημερίας, που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά – εκτοξεύσουν το τελικό ποσό!!!

3) Παράλληλα, ο όμιλος έχει ήδη κάνει την πρώτη του κίνηση στον τομέα των κόκκινων δανείων, με την απόκτηση του 50% της Mountstreet (διαχείριση κόκκινων δανείων), έναντι €450 χιλ. Οι μέχρι τώρα υποβληθείσες προσφορές στον εν λόγω τομέα, καταδεικνύουν ότι η διοίκηση κινείται εξαιρετικά συντηρητικά, αναζητώντας πραγματικές ευκαιρίες!!!

4) Πάμε τώρα στις σημαντικότατες επενδύσεις που πραγματοποίησε ο όμιλος στον ναυτιλιακό κλάδο. Ξεκινώντας από τις αρχές Οκτωβρίου και σταματώντας στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, η εταιρεία προχώρησε σε ένα μπαράζ αγορών συμμετοχών της τάξης του 15%, σε 6 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας από 4.200 TEU (containers) το μικρότερο με τα υπόλοιπα 5 μεταξύ 6.000-6.800 TEUς.

 • Τελευταία κίνηση ήταν τον Ιανουάριο, με την απόκτηση του 85% containership, συνολικής χωρητικότητας 9.800 TEUs. Ουσιαστικά, η εταιρεία προχώρησε στην συνολική επένδυση των περίπου $40 εκ. σε ιδανικό timing. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, η κίνηση αυτή εξασφαλίζει στον όμιλο δυνητικές υπεραξίες της τάξης των €15-20 εκ., ήτοι περίπου €0,4-0,5/μετ., όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση με το ζόρι υπερβαίνει τα €60 εκ!!!! Επιπλέον, με αυτή την κίνηση, ο όμιλος αναμένεται να εμφανίσει αξιόλογη καθαρή κερδοφορία, μετά από πάρα πολλά χρόνια!!!

Συνοψίζοντας στην τιμή των €1,55, αγοράζουμε μία μετοχή με ταμείο €1,64/μετ. και λογιστική αξία άνω των €3.

 • Τώρα όσον αφορά το θέμα της αξιοπιστίας, θα πρέπει να γνωρίζουμε δύο πράγματα:

1) Το χρηματιστήριο δεν είναι εκκλησία και πολλές από τις μετοχές που βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο, βίωσαν ανάλογες προβληματικές καταστάσεις και

2) ότι όλα κάνουν κύκλους.

Εκτιμώ όμως ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση τις κινήσεις, αλλά και την αδιάλειπτη ενημέρωση εκ μέρους της διοίκησης, αναφορικά με τις επιχειρηματικές εξελίξεις, ότι η εταιρεία έχει αφήσει πίσω της οριστικά και αμετάκλητα το βεβαρημένο παρελθόν της.

 • Άλλωστε δεν υπάρχει πιο χειροπιαστή απόδειξη από την έναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών και την αγορά του 2% της εισηγμένης από τον βασικό μέτοχο (θα πόνταρε κανείς στο ενδεχόμενο να χάσει?), από επενδυτές, που είτε ήταν ανυπόμονοι, είτε απογοητεύτηκαν από την διοίκηση του ομίλου. Εν αναμονή της τελικής ολοκλήρωσης της πώλησης του Πόρτο Καρράς και της συνέχειας στο ταμπλό….

Υ.Γ. Για πρώτη φορά μετά από περίπου 20 χρόνια εμφανίστηκε η οικογένεια σε πλήρη απαρτία στην έκτακτη ΓΣ!!!!

πιν

@2:15μμ

ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ τα τερτίπια της ΠΕΡΦ και ρευστοποιούν πιέζοντας την μετοχή προς τα 9,00 ευρώ. Υπάρχει πλέον το ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ και δικαιολογημένα ο ενεργά κινούμενος δεν μπορεί να βλέπει τα τρένα να περνούν και το δικό του όχι μόνον να είναι σταματημένο,αλλά να έχει βάλει και όπισθεν!

@2:20μμ

ΛΟΥΛΗΣ: Μάζεψαν όσα μπορούσαν ενωρίτερα και τώρα αφήνουν το πόδι από τα φρένα, με την ταχύτητα στον αυτόματο. Στο +5% και στα 3,1000 ευρώ.
 
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Σε ανύποπτο χρόνο γράψαμε για διψήφιο νούμερο…
@2:45μμ
INTRALOΤ: Χάθηκαν ξανά τα τρολάκια, που είχαν αναθαρρήσει.  Οδεύει σήμερα για το +12% στα 0,2000 ευρώ, ενώ…

@3:20μμ

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ – ΠΕΡΙΤΤΕΥΟΥΝ
ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ
ΕΛΑ ΘΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ

@3:40μμ

ΕΤΡΕΧΕ ο κάθε πικραμένος και αυτή η υγιέστατη, ποιοτική εταιρεία δεν έλεγε να κουνήσει…
Σ.Σ: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΟΛΑ – ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ

@3:45μμ

ΤΙ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΩ,…. ρόμπα με έκαναν σε κλάσματα δευτερολέπτου…
ETΣΙ ΕΙΝΑΙ, με τον παρά μου και τα λεφτά μου κλπ κλπ…

@3:50μμ

ΜΠΟΡΕΙ η μτχ της ΕΕΕ να εμφανίζεται σε συναλλαγές περίπου 2,6 χιλ. τμχ στα 30,3000 ευρώ αλλά μέχρι τα 30,1000 ευρώ ζητούν επιπλέον 7500 τμχ.
ME K/ΦΣΗ μόλις 9 εκατ. ευρώ η ΚΟΡΔΕ συσσωρεύει δυνάμεις στα πέριξ των 0,4200 ευρώ πριν την επόμενη κίνηση της… Συγκριτικά με την συντριπτική πλειοψηφία είναι πλέον η σχεδόν φθηνότερη στο ταμπλό από τις μικρούλες και τις μικρές του Χ.Α.

 

 

 • ΔΗΜ.ΤΡΙΓΓΑΣ@ Κεφάλαιο: Ατζέντα (8/6 – 13/6)

Για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. η Plaisio Computers, ενώ τα Πλαστικά Κρήτης έχουν προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών.

 • Την Τετάρτη έχει προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. ο ΟΤΕ για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2020, ενώ η Intercontinental έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2020.

Την Πέμπτη έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος η Prodea (0,352 ευρώ/μετοχή – μερισματική απόδοση 4,7%), ενώ η ΣΙΔΜΑ έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο, καθώς και τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τον Απρίλιο.

 • Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την ανεργία και την οικοδομική δραστηριότητα για τον Μάρτιο.

Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη τα ξημερώματα ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το α’ τρίμηνο του 2021, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 12,8% σε ετήσια βάση.

 • Στη συνέχεια ανακοινώνεται ο δείκτης ZEW για τις οικονομικές συνθήκες με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, η μεταβολή του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (εκτιμήσεις -5% σε ετήσια βάση), ενώ αργά το απόγευμα ανακοινώνονται οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την τελευταία ημέρα του Απριλίου.

Την Πέμπτη ο OPEC ανακοινώνει τις εκτιμήσεις του για το πετρέλαιο, η ΕΚΤ στις 14.45 ανακοινώνει τα επιτόκια της Ευρωζώνης (έπεται η συνέντευξη Τύπου της διοικητού της ΕΚΤ), ενώ το απόγευμα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο. Τα νούμερα αναμένεται να προσδώσουν νευρικότητα σε περίπτωση που αποκλίνουν σημαντικά από τις εκτιμήσεις της αγοράς (εκτιμήσεις +2,3% σε ετήσια βάση).

 • Την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώνονται οι πληθωριστικές (σε ένα βάθος χρόνου 5ετίας) και καταναλωτικές προσδοκίες με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου στις ΗΠΑ από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (II)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.