ΤΡΙΤΗ – 16.3.2021 – To πρωϊνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου

Σεφέρης: «Αν ήταν δίκαιο να μεγαλώσει ο τόπος αυτός, δεν ήταν για να έχουμε περισσότερους βουλευτές, νομάρχες ή χωροφύλακες· Ηταν για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί σε μια γωνιά της γης ο Ελληνισμός — αυτή η ιδέα της ανθρώπινης αξιοσύνης και της ελευθερίας, όχι αυτή η αρχαιολογική ιδέα.»


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ


Εικόνα


Εικόνα


 • Όταν ακούω ρε παιδιά ότι ο κορονοιος δέν είναι τίποτα είναι μια γρίπη ειλικρινά θέλω να σπάσω ότι έχω δίπλα μου γιατί αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν…..
 • Για να καλύψουν τη βόλτα του Κυριάκου στην Πάρνηθα άφησαν ελεύθερη την άθληση εντός νομού, για να καλύψουν τα βαφτίσια του Άδωνι ανακάλυψαν την ειδική άδεια, αν πετύχουν κανένα υπουργό να ξενοπηδαει λογικά θα προσθέσουν στο sms τον κωδικό 7 “για κέρατο”
 • Κάποιοι επιμένουν να μην καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη ιεροσυλία είναι να βανδαλίζουν εικόνες των αγωνιστών του ‘21 με συνθήματα υπέρ του δολοφόνου τρομοκράτη. Η «επιδημία» της ανοησίας συνεχίστηκε χθες, στην Περαία Θεσσαλονίκης.
 • Ο δημοσιογράφος κ. Γ. Λακόπουλος της ΕΦ. ΣΥΝ, κατονομάζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «έχουν καεί» ή «διώχνουν κόσμο»: Πολάκη, Σκουρλέτη, Παππά, Δούρου, Παπαδημούλη, Βούτση και 3-4 ακόμη. Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Και να ‘ταν μόνο αυτοί!
Ο Παναγιώτης Ραφαηλ ντυμενος μικρος πρίγκιπας ζει μια πιο ευκολη ζωη χάριν σε ολους τους ανθρώπους που παρεκαμψαν τον Κικιλια. Τα σοσιαλ μιντια εσωσαν ενα παιδι.

Εικόνα

Από το «όταν θα μπουν οι αντάρτες …» στο «δεν γνωρίζουμε τον κύριο αυτόν» μισή μερίδα φαγητό δρόμος.
Εικόνα
 • Δηλαδή τόσο καιρό μπορούσαμε να παντρευτούμε και απλά το γαϊδούρι ο δικός μας δεν πήγε να πάρει ειδική άδεια; Τον @άμησα.
 • Αν το «συγκρατουμαι για να μη σου βγάλω τα μαλλιά και στα δώσω στο χερι», ήταν φωτογραφία…

  ΕικόναΠροσοχή, κίνδυνος: όχι από το χρέος, αλλά από τα εκτινασσόμενα ελλείμματα

Οι κυβερνήσεις δανείζονται όπως ποτέ στο παρελθόν προκειμένου να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την πανδημία.

Αυτό θα δυσκολέψει την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να εξισορροπήσουν ανάπτυξη και ελλείμματα στο μέλλον, αυξάνοντας τους κινδύνους ενός κύκλου έκρηξης που θα ακολουθηθεί από χρόνια λιτότητας από πλευράς κυβερνήσεων και άγχους στην αγορά.

 • Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια διαρκής ανάκαμψη από την πανδημία και να αποφευχθεί μια οικονομική κρίση είναι να υιοθετήσουμε ένα μακροπρόθεσμο όραμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Μακροπρόθεσμες και διαρθρωτικές επιπτώσεις

Το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά περισσότερο από 4% πέρυσι, σε σύγκριση με τη μείωση του κατά 0,1% κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009. Μόνο η ζώνη του ευρώ υπέστη ένα άνευ προηγουμένου σοκ 7% το 2020, έναντι ύφεσης 4,5% το 2009. Εν τω μεταξύ, ο κρατικός δανεισμός στον ανεπτυγμένο κόσμο αυξήθηκε κατά 60% το προηγούμενο έτος – ρυθμός σχεδόν διπλάσιος εκείνου που προηγήθηκε των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία.

 • Αυτή η χρηματοδοτούμενη από τις κεντρικές τράπεζες δημοσιονομική δράση επέτρεψε στις διάφορες χώρες να στηρίξουν τους ισολογισμούς ολόκληρων οικονομικών τομέων, από εκείνον των υπηρεσιών φιλοξενίας έως εκείνον των αερομεταφορών και από τα νοικοκυριά έως τις τοπικές – περιφερειακές διοικήσεις-κυβερνήσεις. Το αποτέλεσμα είναι το χρέος τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στις ΗΠΑ να έχει πλέον ξεπεράσει το μέγεθος των οικονομιών τους.

Αυτός δεν είναι επί του παρόντος λόγος ανησυχίας για την αγορά, χάρη στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απορρόφηση νέων κρατικών εκδόσεων και τη διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων – και επομένως το κόστος του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ – σε ιστορικά χαμηλά. Ωστόσο το ερώτημα είναι: τι θα συμβεί με την εμπιστοσύνη της αγοράς και το κόστος δανεισμού στο μέλλον;

 • Μολονότι οι επιπτώσεις του Covid στην ανάπτυξη τείνουν να θεωρούνται κυκλικές και παροδικές, οι επιπτώσεις στο χρέος και τις μελλοντικές δανειακές ανάγκες είναι διαρθρωτικές και μακροπρόθεσμες.
 • Δεδομένων του πρωτοφανούς ιστορικά όγκου δανεισμού και του ιστορικού χαμηλού του κόστους αυτού του δανεισμού, συνάγεται ότι η γενική κατεύθυνση τόσο για τις κυκλικές όσο και για τις διαρθρωτικές δυνάμεις είναι προς υψηλότερα μελλοντικά κόστη δανεισμού, καθώς θα προχωρεί η διαμόρφωση των επιτοκίων ισορροπίας της αγοράς.

Αυτό πράγματι συμβαίνει. Κοιτάξτε απλώς την απότομη αλλαγή στην καμπύλη των αποδόσεων αναφοράς και την πρόσφατη ταχεία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, παρά τα αμετάβλητα επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών που επεκτείνει τη διάρκεια των “βουνών” δημόσιου χρέους. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak έχει ήδη εκφράσει ανησυχία για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Βιωσιμότητα χρέους

 • Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις χρόνιες δημοσιονομικές “ευαισθησίες”. Στη ζώνη του ευρώ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών – το άθροισμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους που λήγει – αναμένεται να παραμείνουν εξαιρετικά ογκώδεις τα επόμενα δύο χρόνια, περί το 20% του ΑΕΠ, και να παραμείνουν σταθερά υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Ακόμη και σε περίπτωση ταχείας ανάκαμψης και αμετάβλητων επιτοκίων αναφοράς, οι δείκτες χρέους αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται έως και μετά τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας και να παραμένουν πολύ πάνω από τα προ Covid επίπεδα έως τη δεκαετία του 2030.

 • Για τις αγορές, ο φόβος της ανεξέλεγκτης αύξησης του χρέους είναι ο κόμβος για τη γέννηση των κρίσεων.

Το γεγονός αυτό αφήνει επίσης τις αγορές να αναλογίζονται τη μακροπρόθεσμη κληρονομιά του Covid, μέσω των διασυνδεδεμένων παραμέτρων του χρέους, της ανάκαμψης, του πληθωρισμού και των δημοσιονομικών, αλλά και νομισματικών επιλογών σε επίπεδο αποφάσεων χάραξης πολιτικής.

 • Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρωζώνη όπου, μετά τον Covid, η δημοσιονομική πίεση δεν θα αποτελεί πλέον φαινόμενο αποκλειστικά της “περιφέρειας”: το υψηλότερο χρέος έχει αφήσει τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους δανειολήπτες – τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία – πολύ πιο ευάλωτους στην αύξηση του κόστους δανεισμού και σε ακόμη ένα “σοκ ανάπτυξης”.

Χωρίς μια πιο ολοκληρωμένη και συγχωνευμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτές οι πιέσεις δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ, ώστε η τελευταία να προλάβει καταστάσεις ή να αναλάβει βάρη επ’ αόριστον.

Ούτε η Fed θα είναι σε θέση να εγγυηθεί ένα φθηνό κόστος χρέους εάν οι αγορές αποφασίσουν ότι τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ, το πυραυλικό καύσιμο των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αποταμιεύσεων των καταναλωτών και το πλαίσιο “μέσου πληθωρισμού” της Fed θα επιτύχουν να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη στη χώρα.

 • Οι αγορές δεν χρειάζεται καν να δουν διαρκή μεταβλητότητα στα επίπεδα του πληθωρισμού για να υποβαθμίσουν την αξία των ομολόγων  και να αυξήσουν το κόστος δανεισμού.

Παρομοίως με το σημείο στο οποίο βρισκόμασταν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια νέα εποχή ανησυχητικής αύξησης του χρέους και ενός διαρθρωτικoύ ρήγματος στις οικονομίες τους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σχεδιάσουν τώρα τον τρόπο αντιμετώπισης των διπλών προκλήσεων του χρέους και της βιωσιμότητας της ανάπτυξης μετά την Covid-19.

Μονοπάτι εξόδου

Αυτό, πρώτα απ’ όλα, σημαίνει τη διατήρηση των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης για την αποφυγή βαθύτερων “ουλών” από την κρίση του Covid στις οικονομίες. Σημαίνει όμως ταυτόχρονα και τη μετάβαση από τα εφάπαξ προγράμματα, τα οποία επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ζήτησης, σε στοχευμένα μέτρα από την πλευρά της προσφοράς που να επικεντρώνονται στην ανοικοδόμηση της ανάπτυξης.

 • Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν κίνητρα υπέρ επενδύσεων μακράς πνοής, ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ανοικοδόμηση εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού και διεθνών αγορών και ανάπτυξη πράσινων αγορών, βιομηχανιών και θέσεων εργασίας.

Η αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού των οικονομιών μας είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς η δυνητικά υψηλότερη ανάπτυξη θα εξασφαλίζει ανάκαμψη χαμηλού πληθωρισμού, θα επεκτείνει τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών στο χαμηλό κόστος δανεισμού και θα μειώσει τις μελλοντικές δανειακές ανάγκες.

 • Και οι τρεις μοχλοί θα υποστήριζαν την εμπιστοσύνη της αγοράς στην υψηλή βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και μια μακροχρόνια ανάκαμψη μετά τον Covid. Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια νέα οικονομική κρίση και μια χαμένη δεκαετία για την ανάπτυξη.

****

ΑΡΘΡΟ Του Κώστα Στούπα στο capital – σήμερα

 • Εγώ ή  θα σας πάρω όλους μαζί μου…

Η δημόσια ανάληψη της ευθύνης της αναζωπύρωσης της επιδημίας από τις καθημερινές πολυπληθείς συγκεντρώσεις και πορείες από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέπληξε πολλούς για την αφέλεια αλλά και το ρίσκο που περικλείει.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία που συγκεντρώνει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Στην ερώτηση π.χ. της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, στις 28 Ιανουαρίου:  “Τι γνώμη έχετε για την αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση; Είστε υπέρ ή κατά;”, οι πολίτες απάντησαν υπέρ 64%, κατά 31%, δεν γνωρίζω, δεν απαντώ 5%.

 • Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η πολιτική προέλευση των απαντήσεων. Από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είναι η απάντηση που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, με το 92% να απαντά υπέρ.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, και παρά την αρνητική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 39% είναι υπέρ της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, με το 59% να τάσσεται κατά. Θετικό είναι και το 84% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κατά είναι το 13%.

 • To Σαββατοκύριακο που πέρασε διοργανώθηκαν πάνω από 30 τοπικές πορείες υποτίθεται εναντίον της αστυνομοκρατίας από περιθωριακές ακραίες ομάδες υπό τις ευλογίες και την παρότρυνση του κόμματος του κ. Τσίπρα…

Η ανάληψη του ρίσκου σημαντικής συμβολής στην αναζωπύρωση της επιδημίας, λίγους μήνες πριν την ανόρθωση του τείχους ανοσίας από τους επιταχυνόμενους εμβολιασμούς περί τα τέλη του Καλοκαιριού, σε ένα ζήτημα που τα δύο τρίτα της κοινωνίας τάσσονται με την επιλογή της κυβέρνησης, εκπλήσσει πολλούς.

 • Το ίδιο και η συμπόρευση με τους “μπαχαλάκηδες” σε σχέση με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα ή την προσπάθεια εκμετάλλευσης της δυσαρέσκειας (και η προσπάθεια πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησής της) που προκαλούν τα μέτρα “καραντίνας” κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες.

Οι τελευταίες επιλογές αυτές του κ. Τσίπρα εξέπληξαν πολλούς και κυρίως αυτούς που είχαν πειστεί πως κάνει μια προσπάθεια μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ  προς το Κέντρο.

 • Η υπόθεση Κουφοντίνα και μετά από αυτήν το επεισόδιο με έναν-δυο ανόητους αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη μοιάζουν με απλές αφορμές για ακραία μεταστροφή της ρητορικής και πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Τα πραγματικά αίτια μοιάζουν να είναι η σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα την εβδομάδα που πέρασε και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το επόμενο Φθινόπωρο.

Η υπόθεση “Παππά-Καλογρίτσα” φαινόταν εξ αρχής ακόμα και την περίοδο της παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πώς θα κατέληγε.

Τo “καυτό” Φθινόπωρο…

Ο  κ. Τσίπρας φοβάται πρόωρες εκλογές το ερχόμενο Φθινόπωρο όταν θα έχει δημιουργηθεί πρόσκαιρα ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα λόγω της υποχώρησης της πανδημίας και της ώθησης που θα δώσει στην οικονομία η επάνοδος στην κανονικότητα, οι δαπάνες από τις αυξημένες τραπεζικές καταθέσεις και κυρίως η θετική ψυχολογία από την απομάκρυνση του κινδύνου…

Αυτό σε συνδυασμό με την επαρκή διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων στον Έβρο και το Καστελόριζο και τις μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια δομούν ένα ισχυρό προεκλογικό “αφήγημα” ικανό να εξουδετερώσει την παγίδα  της απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ο  ΣΥΡΙΖΑ.

Μια δεύτερη εκλογική ήττα στα τέλη του 2021, δυο περίπου χρόνια μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον κ. Τσίπρα που φιλοδοξεί να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.

 • Η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη έχει κυριαρχήσει στο Κέντρο και κινδυνεύει μόνο από τη δεξιά πλευρά, στην οποία όμως δεν έχει εμφανιστεί κάποια αξιοσημείωτη απειλή. Κατά συνέπεια μια νέα εκλογική επικράτηση μεταθέτει το τέλος της τετραετίας στα τέλη του 2025, μια χρονική περίοδο ικανή να απορροφήσει τις αναταράξεις της πανδημίας στην οικονομία που λογικά θα φανούν μετά το 2021 όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης και οι επιδοτήσεις και θα ακολουθήσουν οι φόροι για να πληρωθούν τα χρέη.

Το σενάριο αυτό των πρόωρων εκλογών είναι προφανές πως δημιουργεί εκνευρισμό στην “Κουμουνδούρου” η οποία δεν διστάζει να αναλάβει το ρίσκο αναζωπύρωσης της επιδημίας προκειμένου να αποκτήσει προεκλογικά αντιπολιτευτικά ερείσματα.

 • Τούτο όμως μπορεί να αποδειχτεί δίκοπο  μαχαίρι καθώς μια αναζωπύρωση της πανδημίας με ένα ρεκόρ καθημερινών θανάτων εύκολα μπορεί να προκαλέσει αποστροφή και οργή ακόμη και “ακλόνητων” ψηφοφόρων.
 • Ο “πνιγμένος” όμως συνηθίζει να πιάνεται από τα μαλλιά του…

Από την άλλη πλευρά το σενάριο τον πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο θα μπορούσε να ανατραπεί από:

– Μια μετάλλαξη του ιού την οποία δεν θα αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα εμβόλια και φάρμακα…

– Ένα κραχ στις διεθνείς αγορές που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα ακυρώσει την θετική ψυχολογία της εξόδου από την κρίση που διαμορφώνεται και θα βυθίσει τη διεθνή οικονομία σε ύφεση…

– Μια “θερμή” εμπλοκή με την Τουρκία ασχέτως αποτελέσματος και έκτασης.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το πολιτικό και άρα και το οικονομικό σκηνικό στην χώρα μια εβδομάδα περίπου πριν την 200στή επέτειο της έναρξης της ελληνικής επανάστασης.


Μ.Β: Η προσπάθεια των στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν ότι δεν συμπαραστάθηκαν στον Κουφοντίνα είναι όσο αστεία είναι η προσπάθεια ποδοσφαιριστή που έχει κόψει τα πόδια του αντιπάλου να πείσει ότι πήγαινε για τη μπάλα.

 • Β.Σ: Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πολλοί κάνουν ότι γουστάρουν και μετά την πληρώνουμε όλοι τη νύφη. Τα κορόιδα δηλαδή που μας έχει φάει η απομόνωση ένα χρόνο τώρα. Έχει αρχίσει να γίνεται εξοργιστικό.

Κ.ΜΠ: Ξέρει κάποιος αν γίνονται εμβολιασμοί μέσα στο τριήμερο; Αν όχι, για ποιο λόγο; Από την μία είμαστε κλεισμένοι (όσοι τηρούμε τα μέτρα) σαν τα ποντίκια για πόσους μήνες και έχουμε περιθώριο τρεις μέρες οι εμβολιασμοί να πηγαίνουν πίσω; Seriously?

 • ΑΝ.ΤΕΛ: O μεγαλύτερος γνώστης ανάμεσα στα μέλη της γερμανικής βουλής γιατρός επιδημιολόγος Κάρλ Λάουτερμπαχ (σοσιαλδημοκράτης),μέλος της περίφημης “αγίας Τριάδας” της γερμανικής πολιτικής για την πανδημία λέει οτι θεωρεί λάθος την διακοπή των εμβολιασμών με ΑΖ “

Κάλεσμα σε διαδηλώσεις, τροχαίο Βουλή, Κουφοντίνας, βάφτιση Άδωνι, κωλόσογο, μαφία. Όλα στο μπλέντερ και ό,τι γίνει. Άλλωστε εδώ που φτάσαμε σύντροφοι, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

 • Μ.ΒΟΥΛ: Άκουσα ότι η αστυνομία δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους πολίτες, σε ρεπορτάζ για όσους γεμίζουν πλατείες, παρτάρουν, σκορπούν τον ιό και καταστρέφουν ζωές και οικονομία. Οπότε το σωστό είναι ότι η αστυνομία δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους αλήτες.
Μπ.Π: Διεθνοποίηση του προβλήματος λέγεται αυτό.
Παράθεση Tweet
Shameful – Greek journalist Elena Amrita compares police brutality in Athens to Auschwitz. 
– Just a reminder – 1.5 million Jews were massacred, starved, and gassed in Auschwitz.   – Nothing is comparable to Auschwitz.  Except Auschwitz. 
bit.ly/2OqVNJa

Εικόνα


Ντέρμπι δικεφάλων έβγαλε η κλήρωση για την πρώτη αγωνιστική των πλέι οφ της Superleague, με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει στο Καραϊσκάκη τον Αρη και ο Παναθηναϊκός θα παίξει εκτός έδρας με τον Αστέρα Τρίπολης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1η αγωνιστική:

 • Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός
 • Ολυμπιακός  – Αρης
 • ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

2η αγωνιστική:

ΑΕΚ – Ολυμπιακός
Αρης – Αστέρας Τρίπολης
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

3η αγωνιστική:

Αρης – ΑΕΚ
Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

4η αγωνιστική:

ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης
Παναθηναϊκός – Αρης
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

5η αγωνιστική:

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός
Αρης – ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης

6η αγωνιστική:

Αστέρας Τρίπολης – Αρης
Ολυμπιακός – ΑΕΚ
ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός

7η αγωνιστική:

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ
Αρης – Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης

8η αγωνιστική:

Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός – ΑΕΚ
ΠΑΟΚ – Αρης

9η αγωνιστική:

Αρης – Παναθηναϊκός
Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ
Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

10η αγωνιστική:

ΑΕΚ – Αρης
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης


 • Την ανησυχία τους για τη ζωή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν εκφράζουν με δήλωσή τους οι δικηγόροι του, καθώς την Κυριακή κυκλοφόρησαν φήμες στην Τουρκία ότι ο αρχηγός του PKK απεβίωσε στις φυλακές του Ιμραλί όπου κρατείται από τις τουρκικές αρχές.
Τις τελευταίες μέρες δέχομαι τηλ απο μια ηλικιωμένη στη Φιλοθέη. Έχει ξεφύγει. Με ρώτησε αν «σκηνοθέτησα» το ολοκαυτωμα, αν μέτρησα ο ίδιος 7μύρια νεκρούς & αν όχι, πως το ξέρω, αν κρύβω το ζωντανό Χίτλερ σπίτι μου & με κατηγόρησε οτι η Λίστα του Σιντλερ είναι sci-fi παραμύθια!

Εικόνα