Τρίωρη διακοπή των συνεδριάσεων την Παρασκευή αποφάσισε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Tη διακοπή των συνεδριάσεων την ερχόμενη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, από 9 το πρωί έως 12 το μεσημέρι, αποφάσισε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η λειτουργία των δικαστηρίων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19.

Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΕΔΕ κάνει λόγο για «επικίνδυνη ΚΥΑ», η οποία επιτρέπει σε συνθήκες έκρηξης της πανδημίας την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων, και τονίζει ότι κατέρχεται σε μια πρώτη συμβολική πράξη-μήνυμα διαμαρτυρίας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκτιμώντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση της επικίνδυνης ΚΥΑ η οποία επιτρέπει σε συνθήκες έκρηξης της πανδημίας την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων, αποφάσισε τη διακοπή των συνεδριάσεων όλων των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων της χώρας, καθώς και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου από τις 09.00’ μέχρι τις 12.00’.

Η συμβολική αυτή πράξη αποτελεί το πρώτο μήνυμα διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα μία μικρή υπόμνηση ότι η αξίωση της ατομικής ευθύνης από κάθε πολίτη πρέπει να συνοδεύεται από την κοινωνική ευθύνη της Πολιτείας απέναντί του.

Η θυσία της υγείας των πολιτών στο βωμό της ικανοποίησης συντεχνιακών συμφερόντων ακυρώνει κάθε προσπάθεια επιστημονικής και ορθολογικής προσέγγισης ενός προβλήματος οικουμενικού και στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να εφαρμόσουν την απόφαση του ΔΣ της Ένωσης και να αναγνώσουν στα ακροατήρια αυτό το μήνυμα».