Τρία σκαντζοχοιράκια στην αυλή ενός σπιτιού στη Λάρισα! (από τον Κων/νο Αθ. Οικονόμου)

ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΑΚΙΑ ΣΕ ΑΥΛΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

  • από τον Κων/νο Αθ. Οικονόμου
Τρία σκαντζοχοιράκια ξεφεύγουν από την προσοχή της μητέρας τους και μπαίνουν από μικρό άνοιγμα στην αυλή ενός σπιτιού στη Λάρισα. Μεγάλη χαρά για τους μικρούς! Μια μερά μετά χάθηκαν όπως ακριβώς εμφανίστηκαν. Ξαφνικά! Αναζήτησαν προφανώς άλλες περιπέτειες!…
  • Οι σκαντζόχοιροι μπορούν να πέσουν σε χειμέρια νάρκη, αν και δεν το κάνουν όλοι. Το αν θα το κάνουν εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την αφθονία του φαγητού και το είδος τους. Ο σκαντζόχοιρος είναι σχεδόν παμφάγος. Τρώει έντομα, σαλιγκάρια, βατράχια, αυγά, φίδια, κουφάρια, μανιτάρια, χόρτα, ρίζες, μούρα, πεπόνια και καρπούζια.
Οι σκαντζόχοιροι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής σε σχέση με το μέγεθός τους (ένα ποντίκι ζει 2 έτη και ένας μεγάλος αρουραίος 3-5 έτη). Τα μεγαλόσωμα είδη σκαντζόχοιρου ζουν 4-7 χρόνια ελεύθερα (μερικά έχουν αναφερθεί ότι ζουν έως και 16 χρόνια). Τα μικρόσωμα είδη ζουν ελεύθερα 2-4 χρόνια και 4-7 χρόνια σε αιχμαλωσία.
  • Στην αιχμαλωσία ζουν περισσότερο επειδή δεν υπάρχουν εχθροί και η δίαιτα είναι ελεγχόμενη. Στην αρχή του καλοκαιριού, το θηλυκό γεννά 3-6 μικρά (3-4 γεννούν τα μικρά είδη, και 5-6 τα μεγαλύτερα). Τα μικρά έχουν μέγεθος 6 εκατοστά, το χρώμα τους είναι λευκό γκριζωπό και τα αγκάθια τους είναι κοντά και μαλακά. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μικρά θηλαστικά που ζουν κοντά σε ανθρώπους, τα αυτοκίνητα αποτελούν σοβαρή απειλή για τους σκαντζόχοιρους.
Πολλές φορές τους πατούν ενώ εκείνοι προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο. Άλλη συνηθισμένη πηγή θανάσιμου κινδύνου που προέρχεται από τον άνθρωπο είναι τα εντομοκτόνα. Οι σκαντζόχοιροι που τρώνε έντομα γεμάτα εντομοκτόνο παρουσιάζουν πεπτικά προβλήματα και τελικά πεθαίνουν. Οι σκαντζόχοιροι αποτελούν πηγή τροφής σε πολλές κουλτούρες.
  • Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μάλιστα, θεωρούνταν εκλεκτό έδεσμα. Μια συνηθισμένη συνταγή που συνήθως αποδίδεται στους Ρομά (τσιγγάνους) και που δυστυχώς εφαρμόζεται και σήμερα [!!!!] είναι ο σκαντζόχοιρος ψητός σε πηλό.