Τρεις τραυματίες στο Τελ Αβίβ από επίθεση της Χαμάς με ρουκέτα

Διαρκώς ηχούν σήμερα Παρασκευή οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ και στις γύρω περιοχές, καθώς οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς συνεχίζονται όπως και οι βομβαρδισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ήδη σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ μια ρουκέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης χτύπησε κτίριο στο Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις πολίτες.

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες. Σύμφωνα με τον στρατό, δολοφόνησαν έναν ανώτερο διοικητή της Χαμάς στο Χαν Γιούνις και επιτέθηκαν σε περισσότερους από 250 στόχους της Χαμάς στη Γάζα. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 20χρονος λοχίας, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, υπέκυψε στα τραύματά του. Τουλάχιστον 310 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς κρατά τουλάχιστον 229 ομήρους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου του IDF.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 36 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη ύποπτους για τρομοκρατικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων 17 μελών της Χαμάς.

Φορτηγά με ιατρική βοήθεια στη Γάζα

Στο μεταξύ, μια ιατρική ομάδα και 10 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Ράφα, του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Παλαιστίνιος συνοριακός αξιωματούχος.

«Σήμερα το πρωί ιατρική αντιπροσωπεία που αποτελείται από 10 ξένους γιατρούς εισήλθε, επιπλέον των 10 φορτηγών που εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του χερσαίου περάσματος της Ράφα, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα, ανεβάζοντας σε μόλις 84 τον συνολικό αριθμό των φορτηγών (σ.σ.: που έχουν περάσει στον παλαιστινιακό θύλακα) από την έναρξη του πολέμου» διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Λιν Χέιστινγκς δήλωσε από τη Γενεύη ότι γύρω στα οκτώ φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό αναμενόταν να περάσουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ένας συνδυασμός τεχνικών, πολιτικών και ζητημάτων ασφαλείας εμποδίζει την παράδοση βοήθειας.

Η ίδια σημείωσε ότι ενδελεχείς διαπραγματεύσεις διεξάγονται με το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η διέλευση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό θύλακα, αφού ανέφερε ότι μέχρι σήμερα είχαν περάσει γύρω στα 74 φορτηγά με βοήθεια σε αυτόν.

Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταφορά καυσίμων στην Γάζα, και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δηλώνει ότι η απουσία καυσίμων θέτει εκεί σε κίνδυνο ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα διανείμουν την ελάχιστη αυτή βοήθεια.

«Γνωρίζουμε για 1.000 ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και για πάνω από 100 παιδιά και μωρά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, άρα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες ανάλογα με το πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη» κατέληξε η Χέιστινγκς.