Τρεις γυναίκες υποψήφιες για την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Τρεις γυναίκες είναι μεταξύ των συνολικά πέντε υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο για την επιλογή του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι είναι η Αμίνα Μοχάμεντ, Κενυάτισσα υπουργός που κατείχε σημαντικά καθήκοντα στον ΠΟΕ, η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, η Γιου Μιουνγκ-χι, υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας, ο Σαουδάραβας Μοχάμεντ Αλ Τουαΐτζρι, πρώην πιλότος μαχητικού, υπουργός και τραπεζίτης, και ο Λίαμ Φοξ, πρώην υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας και υπέρμαχος του Brexit.

Μέχρι σήμερα καμία γυναίκα δεν έχει τεθεί επικεφαλής του ΠΟΕ ούτε κάποιος εκπρόσωπος της αφρικανικής ηπείρου, αλλά το καταστατικό του οργανισμού δεν προβλέπει εκ περιτροπής επιλογή του γενικού διευθυντή με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν άλλες δύο σειρές διαβουλεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι χώρες-μέλη του ΠΟΕ πρέπει να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους με βάση τη λίστα των πέντε υποψηφίων που απομένουν. Τρεις υποψήφιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν στο τέλος του δεύτερου γύρου, με στόχο να υπάρχουν δύο υποψήφιοι για τον τρίτο γύρο. Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Απ’ όπου κι αν προέρχεται, ο επόμενος επικεφαλής του ΠΟΕ θα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση που προκάλεσαν η πανδημία της Covid-19 αλλά και η διευρυνόμενη κρίση εμπιστοσύνης των αγορών με φόντο και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, της Κίνας και των ΗΠΑ.