Τράπεζες: Υπέφεραν, άντεξαν και ελπίζουν…

Τράπεζες: Υπέφεραν, άντεξαν και ελπίζουν…

  • Οι τράπεζες ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη της μείωσης των NPEs

Τι δείχνει το τέταρτο τρίμηνο του 2018, τι είπαν οι διοικήσεις για την συνέχεια.


Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου άμυνας, όπου οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να βγουν όρθιες πριν την μεγάλη πρόκληση που ακούει στο όνομα «πώληση κόκκινων δανείων».

Σε αυτή την διαδρομή δεν έγιναν λίγα:

Μηδενίστηκε η εξάρτηση από τον ELA που τον Ιούνιο του 2015 ήταν 86 δις ευρώ, πουλήθηκαν θυγατρικές και συμμετοχές αξίας 4,9 δις ευρώ, απομοχλεύθηκαν οι ισολογισμοί και ολοκληρώθηκαν πολυδάπανες αλλά αναγκαίες κινήσεις λειτουργικής αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους, μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 28 δις ευρώ ενώ παράλληλα κατάφεραν να περάσουν ένα τεστ αντοχής (Μάιος 2018) και να εναρμονιστούν με το απαιτητικό ΔΠΧΠ 9 χωρίς να χάσουν τα επίπεδα βασικών δεικτών φερεγγυότητας.

  • Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην μείωση των 52,4 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου οι εκθέσεις να περιοριστούν σε βάθος τριετίας στα 26,5 δις ευρώ. Σε ένα σύστημα που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από νομοθεσία και εποπτικές αλλαγές, ο δρόμος φαίνεται να είναι πιο βατός έχοντας επιλύσει βασικές.
  • Οι τράπεζες θα έχουν τα εργαλεία των δύο πλάνων τιτλοποιήσεων (ΤΧΣ και ΤτΕ) αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα πωλήσεων από θεματικά χαρτοφυλάκια δανείων που απευθύνονται σε επενδυτικά κεφάλαια. Η ελπίδα των ελληνικών τραπεζών είναι ότι η ανάκαμψη των βασικών δεικτών της χώρας θα πείσει περισσότερους επενδυτές να αναλάβουν το ρίσκο των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Μάλιστα δεν έλλειψε και η διατύπωση ενός σκεπτικισμού σε μια από τις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων ως προς την δυνατότητα συνεπούς υλοποίησης ενός τόσο απαιτητικού προγράμματος πωλήσεων δανείων το οποίο απευθύνεται σε επενδυτές που θα κερδίσουν αγοράζοντας χαμηλά προσδοκώντας ουσιαστικά την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος.

Οι αναθεωρημένοι στόχοι μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών

Στόχοι (Σε δις ευρώ)

Y’18  FY’19e  FY’20e  FY’21e  Διαφορά  (%)

Eurobank  15,3    6,6    5,2     3,5     11,8           77%
Εθνική      15,4   11,1   8,9     4,3     11,1           72%
Alpha       21,8   16,2      –      7,4     14,4           66%
Πειραιώς   26,4   22,9   16,5   11,3    15,1           57%
Σύνολο     78,9   56,8   30,6   26,5    52,4           66%
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Το τρίμηνο εν συντομία:

Ουσιαστικά αμετάβλητα ήταν τα έσοδα από τόκους (+7 εκατ. ευρώ) για πρώτη φορά μετά από πολλά τρίμηνα αποτέλεσμα και της έναρξης κάποιων πρώτων χορηγήσεων που σταθεροποίησαν το εισόδημα από τις αμιγώς τραπεζικές λειτουργίες.

  • Η Αlpha bank και η Τράπεζα Πειραιώς εξάντλησαν την δυνατότητα της αναβαλλόμενης φορολογίας κλείνοντας με θετικό αποτέλεσμα στην χρήση όπως και οι άλλες δύο τράπεζες.
  • Τα κεφάλαια στους βασικούς κεφαλαιακούς δείκτες των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, στα 26 δισ. ευρώ, με τον δείκτη CET 1 στο 15,4%, μειωμένο κατά 40 μονάδες βάσης στο τρίμηνο με την Alpha να εμφανίζει υψηλότερο δείκτη κατά 200 μονάδες βάσης σε σχέση με το μέσο όρο.
  • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν στο 45% από 47% το προηγούμενο τρίμηνο.

Κοιτώντας μπροστά: Το πιστωτικό κόστος αναμένεται να υποχωρήσει κατά 20 με 50 μονάδες βάση ανά τράπεζα με την Εθνική Τράπεζα να έχει προβάδισμα ως η μόνη τράπεζα που θα έχει πιστωτικό κόστος κάτω από 1%. Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank θα κινηθούν κοντά στο 1,7% ενώ η Alpha bank βρίσκεται στο 1,5%. Και οι τέσσερις αναμένουν θετική χρήση καθώς τα βασικά οργανικά έσοδα αναμένεται να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα (με εξαίρεση την Alpha bank).

Ακίνητα:

Οι τράπεζες είναι οι βασικοί αγοραστές των ακινήτων που βγαίνουν σε δημοπρασίες. Για παράδειγμα η Eurobank το 2018 στις 1.479 δημοπρασίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν (σε σύνολο 3.195 προγραμματισμένων δημοπρασιών για το 2018) απέκτησε 1.479 ιδιοκτησίες, περίπου το 86% από τα ακίνητα τα οποία έφθασαν σε τελικό στάδιο προσφοράς.

Ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες επιλέγουν να «χτυπούν» τις τιμές είναι διττός:

Αφενός ελέγχουν την προσφορά, προστατεύοντας την αξία του χαρτοφυλακίου τους αφετέρου προσδοκούν στην ανάκαμψη των τιμών, η οποία θα τους αποφέρει αύξηση στην αξία των καλυμμάτων στα ενυπόθηκα δάνεια.

  • Αντίστοιχη εικόνα έχει και η Τράπεζα Πειραιώς το 2018 η οποία ωστόσο περιορίζεται στο 73% το 2019 με στόχο να πέσει στο 60% τα επόμενα τρία χρόνια. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει 23 δις ευρώ υποθήκες και 3 δις ευρώ ιδιόκτητα ακίνητα.

Από τα 23 δις ευρώ τα 11 δις ευρώ αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs). Για κάθε 1% αύξηση στα ακίνητα η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά αύξηση στην αξία των χαρτοφυλακίων της κατά 50 έως 100 εκατ. ευρώ. Αν αυτό φαίνεται λίγο η αξία όλης της τράπεζες είναι με το ζόρι 650 εκατ. ευρώ.

Τι μπορεί να πάει καλά στην συνέχεια:

Οι κίνδυνοι λίγο πολύ έχουν διατυπωθεί και σε κάποιο σεβαστό βαθμό παραμένουν τιμολογημένοι. Από την άλλη πλευρά η ανάκληση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα είναι μια ακόμα ευεργετική δυνατότητα προς το τραπεζικό σύστημα να διεκπεραιώσει ταχύτερα συναλλαγές και ροές προς και από το εξωτερικό.

  • Οποιαδήποτε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας θα κάνει πιο εφικτή την έξοδο στις αγορές –με σαφώς πιο οικονομικό τρόπο- καθώς η ανάγκη υλοποίησης των ομολογιακών εκδόσεων που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εποπτικών κεφαλαίων (MREL) παραμένει ισχυρή.

Όσο το επενδυτικό κλίμα θα βελτιώνεται αυτό θα περνάει αναγκαστικά μέσα από τους ισολογισμούς των τραπεζών ανεβάζοντας το ύψος των καταθέσεων, τα έσοδα από τις προμήθειες και την δυνατότητα αναδιαρθρώσεων που θα έφερναν ταχύτερη ανάρρωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων. Δεν θα είναι εύκολη χρονιά το 2019, οι εκλογικές αβεβαιότητες έχουν κρυμμένα ρίσκα αλλά σε σχέση με το 2015 και το 2016 θα είναι σαν «περίπατος στον κήπο».

  • Κλειδί επομένως είναι η πορεία των πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αν οι τιμές είναι τουλάχιστον στα επίπεδα των προβλέψεων τότε οι τιμές που είδαμε τον Ιανουάριο μπορούν να αποτελέσουν για πολλά χρόνια τα απόλυτα χαμηλά των τραπεζικών αποτιμήσεων.
  • Η Εurobank σε όρους αποτίμησης βρίσκεται μπροστά στον κλάδο καθώς διαπραγματεύεται στο 0,6x της προσαρμοσμένης ενσώματης καθαρής θέσης. Alpha και Εθνική Τράπεζα ακολουθούν στο 0,28 και 0,33 και η Πειραιώς στο 0,12 μέγεθος που αντικατοπτρίζει το μικρό περιθώριο που έχει σε σχέση με τους δείκτες της εποπτικής φερεγγυότητας στον ισολογισμό της.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Print Friendly, PDF & Email