Τράπεζες: Ισχυρά περιθώρια ανόδου “βλέπουν” διεθνείς οίκοι και χρηματιστηριακές – Που βάζουν τον πήχη

H ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο με υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, ευρύτερη επενδυτική βάση και υψηλότερες αποτιμήσεις.

H Alpha Finance χαρακτήρισε το Χ.Α. ως ελκυστική ευκαιρία, λαμβάνοντας υπόψη, όπως τόνισε, την αναμενόμενη ανάπτυξη της δραστηριότητας στην αγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στα έσοδα και στην κερδοφορία του ομίλου τα επόμενα έτη.

Τις ισχυρές προοπτικές του Χ.Α. τόνισε και η Eurobank Equities, εκτιμώντας πως φέτος ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσει στις 1.622 μονάδες, καταγράφοντας περαιτέρω άνοδο της τάξης του 21%.

Στη θετική πορεία του Χ.Α. σημαντικό ρόλο, φυσικά, θα παίξει η πορεία των τραπεζών, οι οποίες και συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες θέσεις των επενδυτών οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν τα ραντάρ τους στραμμένα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο με την επικείμενη απόφαση για διανομή μερίσματος επιστρέφει και επισήμως στην ευρωπαϊκή τραπεζική κανονικότητα.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,20%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 8,02%.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως το story του κλάδου παραμένει ισχυρό, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των μετοχών τους φέτος.

Η νέα τιμή-στόχος για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 8,14 ευρώ από 7,56 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,58 ευρώ από 4,16 ευρώ πριν, για την Alpha Bank στα 2,08 ευρώ από 2,06 ευρώ πριν, ενώ για τη Eurobank αυξήθηκε στα 2,33 ευρώ από 2,01 ευρώ προηγουμένως.

Η  J.P. Morgan, αν και προχώρησε σε μειώσεις των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή και τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών, λόγω των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ που αναμένει ότι θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος, επανέλαβε τη θετική της στάση για τον κλάδο, τονίζοντας πως το μακροπρόθεσμο story παραμένει άθικτο.

Όπως υπογράμμισε, καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει τον δικό της καταλύτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε ενίσχυση της απόδοσής της. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος της J.P. Morgan τοποθετείται στα 2,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 50%), για τη Eurobank επίσης στα 2,40 ευρώ από 2,6 ευρώ πριν (περιθώριο ανόδου 39%), για την Εθνική στα 8,30 ευρώ από 8,4 ευρώ (περιθώριο ανόδου 19%) και για την Τράπεζα Πειραιώς διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 5,00 ευρώ (περιθώριο ανόδου 46%).

Η NBG Securities σε ανάλυση της τονίζει πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν επιστρέψει για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών, συνεχίζοντας και φέτος να υπεραποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών, και είναι σε καλή θέση για να επωφεληθούν από τα συνεχιζόμενα υψηλά επιτόκια, που αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα για μεγάλο μέρος του 2024, και να επικεντρωθούν στην επέκταση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. ανέβασε τις τιμές-στόχους, ενώ διατήρησε τη σύσταση “υπεραπόδοσης” για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

H χρηματιστηριακή ανέβασε τις τιμές-στόχους, ενώ διατήρησε τη σύσταση “υπεραπόδοσης” για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, η νέα τιμή-στόχος σε ορίζοντα 12 μηνών για την Alpha Bank τοποθετείται στα 2,00 ευρώ από 1,95 ευρώ πριν, για τη Eurobank τοποθετείται στα 2,10 ευρώ από 1,70 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς τοποθετείται στα 4,5 ευρώ από 3,90 ευρώ.

Η Optima Research σημείωσε σε report της πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ελκυστικές και οι διανομές μερισμάτων κάνουν το story τους ακόμα πιο ελκυστικό και γι’ αυτό δίνει και για τις τέσσερις συστημικές σύσταση “αγοράς”.

Στο πλαίσιο αυτό, αύξησε την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 5,00 ευρώ από 4,00 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,41 ευρώ από 2,38 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,20 ευρώ από 8,00 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,10 ευρώ από 1,83 ευρώ προηγουμένως.

μ/μ