ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δύο σταγόνες, οι οποίες ξεχείλισαν το ποτήρι! (24.7.2021)

  • Φίλε Μικρομέτοχε

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά από αρκετά χρόνια… απουσίας μου επανέρχομαι, καθώς δύο σταγόνες ξεχείλισαν το ποτήρι.

Μία ήταν η ανακοίνωση του νέου δείκτη ESG, όπου έχουν εκ νέου την μεγαλύτερη βαρύτητα και η δεύτερη, η κίνηση αγοράς εκ μέρους 2 τραπεζών, γραφείων στο Ελληνικό.

Όσον αφορά στον δείκτη, δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται (αλήθεια τι προσφέρουν πέρα από τις δωρεές με τα λεφτά των άλλων!!!), καθώς θα έπρεπε να απαρτίζεται μόνο από εταιρείες της πραγματικής οικονομίας!!!

Όσον αφορά στα γραφεία, δεν θα έπρεπε να αξιοποιήσουν κάποια από τα αναρίθμητα κατασχεμένα ακίνητα, που δεν έχουν όμως δυστυχώς θέα στην θάλασσα!!! Δυστυχώς όμως συνεχίζεται το σπρώξιμο του εν λόγω κλάδου, αλλά όπως μετά την ολοκλήρωση των μαζικών αυξήσεων πριν από χρόνια είχα δηλώσει (τότε ήμουν γραφικός….) ότι οι τράπεζες θα χρειάζονταν τουλάχιστον τις διπλάσιες αυξήσεις, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μου, τώρα δηλώνω ότι μπορεί να χρειάζονται μικρότερης κλίμακας αυξήσεις, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν είναι αυτό της κερδοφορίας.

Ειδικότερα:

1) Οι εμπορικές τράπεζες αντλούν κεφάλαια από τις κεντρικές τράπεζες και λόγω της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής πριμοδοτούνται (πληρώνονται για να δανείζονται από το σύστημα!!!), καθώς ισχύει το παράδοξο των αρνητικών επιτοκίων, καθεστώς όμως, το οποίο δεν θα διατηρείται επ’ άπειρον!!!!

2) Τα επιτόκια καταθέσεων είναι μηδενικά και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος εχέφρων να πιστεύει ότι θα μπορούσε να γυρίσουν αρνητικά, γιατί τότε θα γέμιζαν ξανά οι θυρίδες. Αντίθετα, τα επιτόκια χορηγήσεων συρρικνώνονται, τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία του κλάδου.

3) Μεγάλο μέρος της κερδοφορίας αποδίδεται σε κέρδη από trading και αναφέρω συγκεκριμένα τις τεράστιες υπεραξίες από τα 30ετή ομόλογα, τα οποία ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενα, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποδειχθούν ωρολογιακή βόμβα, σε περίπτωση αντιστροφής των επιτοκίων!!!

4) Προκειμένου να περιορίσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, προέβησαν σε πωλήσεις ασημικών (PoS, ασφαλιστικές), φέρνοντας κάποια κέρδη μπροστά, περιορίζοντας όμως τις πηγές εσόδων τους..

5) Ασφαλώς και οι εξαγγελίες για εκ νέου επέκταση στα Βαλκάνια, αποτελούν τουλάχιστον ένα κακόγουστο ανέκδοτο, καθώς δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τις μαζικές πωλήσεις των αντίστοιχων θυγατρικών, φανερώνοντας ξεκάθαρα της έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Συνεπώς, χρηματιστηριακά, ο καθένας κάνει ότι νομίζει….

Φιλικά,

Βαγγ.Δ.