Τράπεζες: Δάνεια 30 δισ. ευρώ σε moratoria – Στα 5 δισ. ευρώ τα νέα NPLs της πανδημίας

Στο ποσό των 5 δισ. ευρώ, εκτιμούν οι τράπεζες τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού.

Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε από τους τραπεζίτες στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο ημέρες πριν από την εκπνοή του 2020, με το θέμα των νέων κόκκινων δανείων της πανδημικής κρίσης, αλλά και αυτό των μορατόριουμ πληρωμών, να πρωταγωνιστεί (μαζί με νέο πτωχευτικό νόμο και ρευστότητα στην Οικονομία) στη συζήτηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τραπεζίτες ανέφεραν στον Πρωθυπουργό ότι το συνολικό ποσό των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών προσέγγιζε στο τέλος Νοεμβρίου 2020 τα 30 δισ. ευρώ και αφορούσε 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες θα προχωρήσουν με moratoria πληρωμών για όλο το 2021, προκειμένου να διευκολύνουν ταμειακά τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού και να επαναφέρουν τα δάνειά τους σε ομαλή αποπληρωμή, αναχαιτίζοντας, έτσι, νέο κύμα επισφαλειών.

Με την πολύτιμη στήριξη που λαμβάνουν από το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο θα επιδοτήσει για εννέα μήνες τα δάνεια πληττόμενων δανειοληπτών που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, αλλά και προγράμματα «παγώματος» δόσεων για τη σταδιακή μετάβαση των πελατών τους σε ομαλή αποπληρωμή, οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι θα περιορίσουν στο ελάχιστο τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Σημειώνεται ότι με το πρόγραμμα «Γέφυρα» η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, ενώ η κρατική επιδότηση για δάνεια που έχουν καταγγελθεί ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 50% το 2ο τρίμηνο και στο 30% το 3ο τρίμηνο.

Οι πρωτοβουλίες των τραπεζών για την ταμειακή διευκόλυνση των πελατών τους και την ομαλή μετάβασή τους σε κανονική αποπληρωμή αφορούν τα λεγόμενα step up προγράμματα. Αυτά προβλέπουν ενδεικτικά, μειωμένη στο μισό δόση για τα στεγαστικά δάνεια για όλο το 2021, μηδενική δόση για κάποιο διάστημα και μετά καταβολή της π.χ. στο ¼, στο ½ κλιμακωτά στη διάρκεια του έτους (π.χ. για τρεις μήνες μηδενική καταβολή και από τον 4ο μέχρι τον 9ο μήνα καταβολή του 50% της δόσης).

Παράλληλα, οι τράπεζες θα θέσουν σε αναστολή πληρωμών για όλο το 2021 δάνεια στον κλάδο του Τουρισμού.