Τράπεζα της Αγγλίας: Ισχυρή ανάπτυξη το 2021 – Επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων

Η  Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων καθώς αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη αυτό το έτος.

Η  κεντρική τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση της για την οικονομική ανάπτυξη το 2021 στο 7,25% από 5,0% προηγουμένως. Ωστόσο, χαμήλωσε την πρόβλεψη της για το 2022 στο 5,75% από 7,25% προηγουμένως.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της BoE, η βρετανική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στο μέγεθος που είχε πριν την πανδημία το τελευταίο τρίμηνο του 2021, νωρίτερα από την προηγούμενη εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η  BoE κράτησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% και το μέγεθος του προγράμματος για τις αγορές ομολόγων στις 895 δισ. λίρες ($1,24 τρισ.), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Την ίδια στιγμή η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο ύψος των 3,4 δισ. λιρών την εβδομάδα για την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, από τον υφιστάμενο ρυθμό των 4,4 δισ. λιρών την εβδομάδα.

“Η αναμενόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος αγορών [των ομολόγων] παραμένει αμετάβλητη. Αυτή η επιχειρησιακή απόφαση δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτική”, σημειώνει η BoE σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.