Τράπεζα Πειραιώς: Το «χάδι» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εσωτερική πληροφόρηση στην ΑΜΚ

Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να προστατεύει τους επενδυτές της κεφαλαιαγοράς από αθέμιτες και παραβατικές πρακτικές.
Μόνο που τα γεγονότα την διαψεύδουν σε οτι αφορά την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιως και τις κατηγορίες για εσωτερική πληροφόρηση.
Με δεδομένο ότι η ίδια προσδιορίζει την παράβαση και αυτή είναι πολύ σοβαρή,  η μη αναφορά σε όσους επωφελήθηκαν συνιστά μάλλον «θεσμική» συγκάλυψη αν όχι ενθάρρυνση για την επανάληψη παραβατικών πρακτικών.
Τι έγινε στην Πειραιώς:

 
Στις 4/1/2021 πραγματοποιήθηκε η μετατροπή των CoCos (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές) της Πειραιώς σε μετοχές με την τιμή της μετοχής στο 1,13 ευρώ. Με τη μετατροπή, το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας έφτασε το 61% (από 26,4% πριν από τη μετατροπή).
– Στις 23/4/2021 έγινε η αύξηση κεφαλαίου με dilution για τους παλαιούς μετόχους. Ενδιάμεσα, στις 13/1/2021, μία μέρα πριν «πιστωθούν» στο ΤΧΣ οι μετοχές από τη μετατροπή των CoCos, οι Τζον Πόλσον και Αριστοτέλης Μυστακίδης πούλησαν μεγάλα «πακέτα» μετοχών  Εκτοτε, η τιμή της μετοχής κατακρημνίστηκε χάνοντας το 90% της αξίας της (!), στο διάστημα μέχρι και την αύξηση κεφαλαίου στις 23 Απριλίου, για να παραμείνει στη συνέχεια κολλημένη σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Επρόκειτο για ιδιοφυή επιχειρηματική κίνηση εκ μέρους των κ. Πόλσον και Μυστακίδη, βασισμένη σε υψηλού επιπέδου διορατικότητα για την πορεία της μετοχής ύστερα από το χρονικό σημείο που αποφάσισαν να πουλήσουν;
Αυτό το σενάριο δεν το ενστερνίστηκε ουτε η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς και φάνηκε από την απόφαση της, οσο “αστεία” και αν είναι.
 Για τέτοιου είδους παραβάσεις η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφαιρεί έως και τις άδειες των εταιρειών! Η ελληνική, όμως, μοιράζει «χάδια». Υπήρξε ζημία; Και ποιοι ζημιώθηκαν;

Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Αυτή η παράβαση επέφερε (παράνομα κέρδη για κάποιους και ζημίες για κάποιους άλλους;

Επωφελήθηκε άραγε κανείς εκ των μετόχων αυτών των προνομιακών πληροφοριών; Υπήρξαν κέρδη και ζημίες απ’ αυτό;
Με πληροφορίες από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ