Τραμπ : Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν (βίντεο)

Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοίνωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν- που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας- στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, ενώ προειδοποίησε ότι κυρώσεις θα υποστούν και όσες χώρες βοηθήσουν το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Τραμπ υπογράφει το διάταγμα που επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν -AP Photo/Evan Vucci Για μία ακόμη φορά, ο Τραμπ επιτέθηκε στη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015, επί ημερών Μπαράκ Ομπάμα. Τη χαρακτήρισε καταστροφική, σάπια και μεγάλη ντροπή για κάθε Αμερικανό πολίτη. «Εχουμε αποδείξεις ότι ήταν ψέμα η υπόσχεση του Ιράν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Αυτή η συμφωνία δεν θα φέρει ποτέ την ειρήνη», είπε και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυξήθηκε κατά περίπου 40% ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τεχεράνης, όπως και ότι κατασκεύασε νέους πυραύλους.

AP Photo/Evan Vucci Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάνοντας αναφορά σε Χεζμπολάχ, Χαμάς, Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα, που- σημείωσε- έχουν βομβαρδίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σκοτώσει στρατιώτες, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες.

«Αν επιτρέψω να παραμείνει αυτή η συμφωνία, σύντομα θα υπάρξει κούρσα πυρηνικών στη Μέση Ανατολή», είπε ακόμη, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον όμηρος σε έναν πυρηνικό εκβιασμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε ένα καθεστώς να έχει τα πιο θανατηφόρα όπλα».

Παράλληλα, τόνισε ότι θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα: «Οι ΗΠΑ δεν κάνουν πια κενές απειλές. Οταν δίνω υποσχέσεις τις κρατάω», είπε και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της για να βρεθεί μία εποικοδομητική λύση με διάρκεια για την πυρηνική απειλή του Ιράν και το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.

Προειδοποίησε όμως την Τεχεράνη ότι αν συνεχίσει «Θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι είχε ποτέ έως τώρα».

Ροχανί: Ιστορική εμπειρία για το Ιράν

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ιράν ήρθε δια στόματος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος με δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου «μία ιστορική εμπειρία» για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ ποτέ δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους».

«Το Ιράν θα παραμείνει στη συμφωνία, ανεξάρτητα με την απόφαση των ΗΠΑ», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί με τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών και ιδιαίτερα της Ευρώπης, τους όρους της συμφωνίας.

Απείλησε, δε, πως αν η συμφωνία καταρρεύσει, η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει ουράνιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

«Οι αποφάσεις του Τραμπ είναι παράνομες και αντίθετες σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες. Οι ΗΠΑ κάνουν ψυχολογικό πόλεμο», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Την ίδια στιγμή, ο Ροχανί έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, επικυρώνοντας προφανώς τη σχέση συνεργασία και στήριξης που απολαμβάνει από τις δύο ισχυρές δυνάμεις.

Γκουτέρες για την απόφαση Τραμπ: Οσες χώρες έμειναν στη συμφωνία να την τηρήσουν

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία.

Με ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ.

«Είναι απαραίτητο ότι όλες οι ανησυχίες που αφορούν την εφαρμογή του σχεδίου να αντιμετωπιστούν μέσα από τους μηχανισμούς που εγκαθιδρύθηκαν με την JCPOA. Ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την JCPOA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς προκατάληψη για τη διατήρηση της συμφωνίας και των επιτευγμάτων αυτής», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

 

Print Friendly, PDF & Email
* ,