Τραμπ: Νέες ανοιχτές απειλές στον Ερντογάν! «Μην τολμήσετε…»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρήσει ότι η Άγκυρα κινείται “εκτός ορίων”, τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

Οι πρωτοφανείς απειλές του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται λίγες ώρες μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για τη Συρία από την οποία προέκυψαν δείγματα σύγκλισης ανάμεσα στις δύο χώρες οι σχέσεις των οποίων δοκιμάζονται σοβαρά το τελευταίο διάστημα.

Πλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ απασφαλίζει υπό το βάρος ενδεχομένως και των εσωτερικών τριβών που προκάλεσε η απόφαση του ενώ στα tweet του χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.

Το νέο ξέσπασμα του αμερικανού προέδρου προκαλεί αίσθηση και μένει να φανεί αν είναι  δείγμα αστάθειας ή προμελετημένη στρατηγική.

«Όπως έχω πει ξεκάθαρα στο παρελθόν, και απλά για να το επαναλάβω, αν η Τουρκία κάνει οτιδήποτε το οποίο κατά την σπουδαία και απαράμιλλη σοφία μου, θεωρηθεί εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έκανα ξανά στο παρελθόν!).

Πρέπει μαζί με την Ευρώπη και άλλους να έχουν το νου τους στους αιχμαλώτους μαχητές του ISIS και τις οικογένειές τους. Οι ΗΠΑ έκαναν πολλά περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της αιχμαλωσίας του 100% του Ισλαμικού Κράτους. Είναι ώρα τώρα και για άλλους στην περιοχή, κάποιοι με μεγάλο πλούτο, να προστατεύσουν τα ίδια τους τα εδάφη. ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ», έγραψε.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεχόταν φίλια πυρά, έπειτα από την απόφασή του για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο στην Τουρκία για μια πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ –ο οποίος είναι μάλιστα πολιτικός φίλος του Τραμπ- απείλησε την Άγκυρα πως εάν τολμήσει να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση, τότε θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιβάλω κυρώσεις στον στρατό της Τουρκίας και την οικονομία τους, εάν πατήσουν το πόδι τους στη Συρία», είπε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, όπου προειδοποίησε πως οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα έχουν «μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή» με την απόφαση αυτή.

Ο Γκρέιαμ, από τους στενότερους συμμάχους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε την άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί.

«Μου αρέσει ο πρόεδρος Τραμπ, έχω προσπαθήσει να τον βοηθήσω. Για εμένα, όλο αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό. Το να λέμε στους Αμερικανούς πολίτες ότι το “ISIS καταστράφηκε στη Συρία” δεν είναι αλήθεια» υπογράμμισε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ουσιαστικά η τοποθέτηση του Γκρέιαμ, ενός στενού συμμάχου του προέδρου των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, είναι ευθεία απάντηση στα όσα είχε πει λίγη ώρα πριν ο Τραμπ, για τους λόγους αποχώρησης των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ αναλώθηκαν για πολύ καιρό σε έναν άσκοπο, γι’ αυτούς, πόλεμο, τόνισε πως όταν απευθύνθηκε στην Ευρώπη για να πάρει στα εδάφη της τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS, η απάντηση ήταν αρνητική και σημείωσε πως αφήνει, πλέον, την Τουρκία, την Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους Κούρδους να… τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου:

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να βρίσκονται στη Συρία για 30 ημέρες, πριν από πολλά – πολλά χρόνια. Ωστόσο, παραμείναμε και μπήκαμε πιο βαθιά στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό. Όταν έφτασα στην Ουάσινγκτον, ο ISIS δρούσε ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Γρήγορα εξουδετερώσαμε το 100% του χαλιφάτου του ISIS, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μαχητών του ISIS, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω, μας είπε να τους κρατήσουμε στις ΗΠΑ. Είπα «όχι», σας κάναμε μια μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε από εμάς να τους κρατήσουμε στις φυλακές μας, έναντι τεράστιου κόστους. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε. Είπαν πάλι «όχι», σκεπτόμενοι, όπως πάντα, πως οι ΗΠΑ είναι το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, παντού. 

Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούσαν την Τουρκία για δεκαετίες. Συγκρατούσα αυτό τον πόλεμο για τρία χρόνια, ωστόσο έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στο σπίτι. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε.

Η Τουρκία, η Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει, τώρα, να κατανοήσουν την κατάσταση και τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη «γειτονιά» τους. Όλοι τους μισούν το ISIS, έχουν υπάρξει αντίπαλοι για χρόνια. Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας!».

Ερντογάν: Ανά πάσα στιγμή η εισβολή

«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση» δήλωνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη «να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια».