Τούρκος αντιπρόεδρος: «Οι προκλητικές ενέργειες των Ελληνοκυπρίων δεν θα μείνουν αναπάντητες»

Συνεχίζει την τακτική της κλιμάκωσης απέναντι στη χώρα μας η τουρκική πλευρά και αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ουνάλ Ουστέλ και δήλωσε: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι οι προκλητικές της ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Όπως υποστήριξε ο Οκτάι, το πρωτόκολλο διμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε αμφισβητήθηκε από ορισμένους κύκλους με κακόβουλη πρόθεση. «Δυστυχώς, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή ατζέντα στην “τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου” μέσω αυτής της συμφωνίας» είπε ο Φουάτ Οκτάι αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας: «Ίσως είναι μια μάταιη προσπάθεια από αυτούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το κράτος και να παραλύσουν τη λειτουργία του».

Για το Κυπριακό, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι στην τελευταία άτυπη συνάντηση, που έγινε έπειτα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά πρότεινε μια λύση που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών στο νησί. «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πλήρως αυτό το όραμα. Η προσέγγισή μας στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για την αναζωογόνηση των Βαρωσίων όσον αφορά την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνική ζωή δεν έχει αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσοι εμποδίζουν την ενσωμάτωση των Βαρωσίων στο νησί εδώ και χρόνια απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις λύσης, δεν έχουν το δικαίωμα να πουν λέξη για τις δραστηριότητες που έχει κάνει και θα κάνει εδώ η “τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου”. Όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει οι Αρχές της “τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου”, τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων θα γίνονται σεβαστά σε όλα τα βήματα που θα γίνουν στα Βαρώσια» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε: «Υποστηρίζουμε σθεναρά τις δίκαιες αντιδράσεις της “τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου” στις δραστηριότητες υδρογονανθράκων που διεξάγει μονομερώς η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι οι προκλητικές της ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Από την πλευρά του, ο Ουνάλ Ουστέλ ανέφερε: «Η Δημοκρατία της Τουρκίας στέκεται στο πλευρό της “τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου” κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πανδημίας… Προκειμένου η οικονομία της “τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου” να έχει μια βιώσιμη δομή και να σταθεί στα πόδια της, με τη συμφωνία που υπογράφηκε για το 2022 φέτος, όπως κάθε χρόνο στο παρελθόν, έχουν δοθεί οι απαραίτητες ευκαιρίες στον τουρκοκυπριακό λαό να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο και να αυξήσει το επίπεδο ευημερίας του».