Τουρκία: Τραγικός θάνατος 25χρονης γιατρού έπειτα από 36ωρη εφημερία

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία ο τραγικός θάνατος νεαρής γιατρού,  φέρνοντας και πάλι στη δημοσιότητα τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των γιατρών στη γειτονική, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε εξουθενωτικές 36ωρες εφημερίες.

Η 25χρονη βοηθός γιατρός Ρουμεϊσά Μπερίν Σεν βρήκε έπεσε με το αυτοκίνητό της σε σταθμευμένο φορτηγό κατά την επιστροφή στο σπίτι της ύστερα από εφημερία 36 ωρών σε δημόσιο νοσοκομείο της Άγκυρας.

«Η ζωή των γιατρών δεν υπολογίζεται»
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να απεγκλωβίσουν το άψυχο κορμί της άτυχης γυναίκας από τα συντρίμμια. Όπως όλα δείχνουν, η 25χρονος κοιμήθηκε στο τιμόνι μετά την εξαντλητική 36ωρη εφημερία.

«Ο εξαναγκασμός εργασίας σε απάνθρωπες συνθήκες στοίχισε τη ζωή μιας γιατρού. Η ζωή των γιατρών, που στις 11 εφημερίες του μήνα δουλεύουν αδιάκοπα 36 ώρες, δεν υπολογίζεται» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο εργαζομένων Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (SES).

Η Σεν είχε πρόσφατα αποφοιτήσει από την ιατρική σχολή και πέρασε τις εξετάσεις για Ειδικότητα στην Ιατρική (TUS). Τον Ιούλιο του 2021 άρχισε να εργάζεται ως βοηθός γιατρός στο γυναικολογικό και μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου της Αγκυρας.

«Εξοργιζόμαστε!»
Το Ιατρικό Επιμελητήριο της Αγκυρας, σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Χάσαμε μία νεαρή συνάδελφό μας… Λυπούμαστε πολύ και εξοργιζόμαστε! Χάσαμε μία συνάδελφο βοηθό γιατρό ως αποτέλεσμα έντονου φόρτου εργασίας και βαρδιών εναλλάξ χωρίς ύπνο».

Η Μπενάν Κογιουνσού από το Παράρτημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB) εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά της, ασκώντας παράλληλα την κριτική της: «Είμαστε βαθιά λυπημένοι για την απώλεια της συναδέλφου μας. Ακούστε τις φωνές των γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες με βάρδιες εναλλάξ και χωρίς άδεια μετά τη βάρδια και που υφίστανται mobbing και βία».

Το τμήμα Βοηθών και Νέων Ειδικευόμενων Γιατρών του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε επίσης στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας. Οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν χθες σε όλη την Τουρκία για το τραγικό συμβάν, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Οχι ατύχημα αλλά φόνος». Την κινητοποίηση διοργάνωσε ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος κάλεσε τους γιατρούς «να τιμήσουν τη μνήμη της συναδέλφου μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».