Τουρκία: Συνάντηση των υπουργών Άμυνας Τουρκίας, Βρετανίας και Ιταλίας για την Ουκρανία

Στην Κωνσταντινούπολη θα συναντηθούν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, για να συζητήσουν τα δεδομένα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ των τριών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας και ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι θα επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου τους Χουλουσί Ακάρ.

«Στη συνάντηση, όπου θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και για περιφερειακά θέματα, αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο και έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στη σύγκρουση, φιλοξενώντας ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στον Ουκρανό και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών.

Η Τουρκία και η Ιταλία επίσης έχουν αυξήσει τη δέσμευσή τους έπειτα από μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, όπου οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας συζήτησαν τρόπους για αναβίωση του προγράμματος αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζήτησε το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών TF-X με τη Βρετανή ομόλογό του Λιζ Τρας, σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα έχει «βαλτώσει» λόγω θεμάτων με τη Rolls Royce που αφορούν τους κινητήρες.