Τουρκία: Στο 65% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Νέοι κίνδυνοι το 2024

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία «έτρεξε» στο τέλος της χρονιάς με ρυθμούς που βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, οδεύοντας όμως προς επίπεδα άνω του 70% μέχρι τον Μάιο λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για την οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και έναντι αύξησης 62% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία εκτινάχθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία ήταν σε ευθυγράμμιση με το outlook της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης, κάτι σπάνιο σε μια χώρα όπου οι επίσημες προβλέψεις έχουν συχνά αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες. Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον επίσημο κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 50% ενέχει τον κίνδυνο ταχύτερης αύξησης των τιμών σε σύγκριση με την πορεία για τον πληθωρισμό που αναμένει η κεντρική τράπεζα.

Η εξέλιξη των τιμών εξακολουθεί να δικαιολογεί περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, μετά από επτά διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων ύψους 34% από τον περασμένο Ιούνιο. Ο πληθωρισμός κλείνει το δεύτερο συνεχόμενο έτος στο 65% για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Εξάλλου, οι τελευταίες προβλέψεις της νομισματικής αρχής δεν προβλέπουν επιβράδυνση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2024 στο 36% – ποσοστό που εξακολουθεί να είναι πάνω από επτά φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο στόχο. Η κεντρική τραπεζίτης Hafize Gaye Erkan θα ανακοινώσει νέες εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο.