Τουρκία: Εκτόξευση κατέγραψαν οι πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο – Ρώσοι και Ιρανοί οι βασικοί «παίκτες»

Εκτόξευση κατέγραψαν οι πωλήσεις κατοικιών στην Τουρκία τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 107,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά πριν από έναν νόμο που ανεβάζει την ελάχιστη απαιτούμενη επένδυση για την εξασφάλιση της υπηκοότητας στα 400.000 δολάρια, από τα 250.000 δολάρια, από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Ρώσοι αγόρασαν τον Μάιο 1.275 κατοικίες στην Τουρκία, έναντι 1.152 τον Απρίλιο. Ακολούθησαν οι Ιρανοί και οι Ιρακινοί. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί ευθύνονταν για το 25% των πωλήσεων σε ξένους.

Οι πλούσιοι Ρώσοι επενδύουν χρήματα σε ακίνητα στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναζητώντας ένα οικονομικό καταφύγιο στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων.

Τα στοιχεία επίσης εμφάνισαν ότι οι πωλήσεις ενυπόθηκων δανείων τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 177,8% σε σχέση με πέρυσι στα 29.335, και αντιστοιχούν στο 23,9% των συνολικών πωλήσεων της περιόδου.

Οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους φέρνουν συνάλλαγμα στην τουρκική οικονομία, βοηθώντας να στηριχθεί η τουρκική λίρα.

Υπολογίζεται ότι 10 δισ. δολάρια εισέρρευσαν στην τουρκική οικονομία το 2021 από τις πωλήσεις κατοικιών σε ξένους, όταν πουλήθηκαν 58.576 σπίτια.