Τουρκία: Δραματική η κατάσταση για τους πολίτες από την οικονομική πολιτική Ερντογάν

Τη μία πτώση ρεκόρ μετά την άλλη καταγράφει η τουρική λίρα, καθώς χθες έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί σχεδόν στο 13:1, βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην οικονομική κρίση. Χιλιάδες πολίτες είναι πλέον αντιμέτωποι με τη φτώχεια, καθώς τα χρήματά τους δεν επαρκούν ούτε και για ένα κομμάτι ψωμί.

Η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ γίνεται με δελτίο και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους πολίτες που βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν.

Χθες το μεσημέρι το τουρκικό νόμισμα έχανε 15%, η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε για λίγο το επίπεδο 13,45:1 και έκλεισε με τη μεγαλύτερη πτώση από τη 10η Αυγούστου 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία «βουτιά» καταγράφηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική, θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων, ενώ το βράδυ της Δευτέρας, εξερχόμενος από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για συνωμοσία εναντίον της τουρκικής οικονομίας: «Βλέπουμε καθαρά το παιχνίδι ορισμένων με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με τα νομίσματα, με τα επιτόκια, με τις αυξήσεις τιμών».

Για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το κόστος ζωής είναι αβάσταχτο. Ορισμένοι προσπαθούν να αποταμιεύσουν ποσά σε χρυσό, καθώς επισήμως ο πληθωρισμός έχει φτάσει σχεδόν στο 20% από την αρχή της χρονιάς. Πολλοί ζητούν πρόωρες εκλογές, ωστόσο ο Ερντογάν αρνείται: «Έχει ενδιαφέρον το ότι ζητούν συνεχώς πρόωρες εκλογές. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023».

Ο καθαρός κατώτερος μισθός συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο στα 224 δολάρια (199 ευρώ) χθες στην ισοτιμία της ημέρας. Αρκετοί Τούρκοι ομολογούν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να παρακολουθούν την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να κάνουν συνεχώς υπολογισμούς για τα έξοδά τους. Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικά ότι ακούγονται όλο και συχνότερα φωνές που λένε «βυθιζόμαστε», «κυβέρνηση, παραιτήσου», «δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα». Αρκετοί εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι λένε πως με το που θα πάρουν τον μισθό ή τη σύνταξή τους, μετατρέπουν αμέσως το ποσό σε συνάλλαγμα.

Η αντιπολίτευση ζητεί από τον Ερντογάν να παρέμβει και να σταματήσει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος, ειδάλλως να παραιτηθεί. Την ίδια ώρα, οι πολίτες στην Τουρκία άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στις λάθος οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν και το βράδυ της Τρίτης βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση, ζητώντας μάλιστα την παραίτηση του τούρκου προέδρου. Καίνε συμβολικά ψεύτικα δολάρια, δηλώνοντας πως έχουν φτάσει στα όριά τους μετά και τη νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα. Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και φωνάζοντας στον «σουλτάνο» να παραιτηθεί. Διαδήλωση έκαναν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας επίσης την παραίτηση Ερντογάν.

«Δεν έχει ενσκήψει ποτέ τέτοια καταστροφή στην ιστορία της δημοκρατίας» σημείωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), προσάπτοντας την ευθύνη για την ελεύθερη πτώση της λίρας προσωπικά στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία από το 2003. Κατά τον κ. Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός του κράτους έχει μετατραπεί σε «πρόβλημα εθνικής ασφαλείας» για την Τουρκία. Μάλιστα, ο Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος ακύρωσε όλο του το πρόγραμμα για να ασχοληθεί με την οικονομική κρίση, έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα: «Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί, η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση, η Ελλάδα χρεωκόπησε. Στην Ελλάδα, ο βασικός μισθός είναι κατά 2,7 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από το βασικό μισθό της Τουρκίας. Ποιος είναι σε άθλια κατάσταση;», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ιδρυτικό μέλος του ισλαμοδημοκρατικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου, που πλέον αποχώρησε και ίδρυσε δικό του κόμμα, τα μέτρα που παίρνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν «προδοσία» και «όχι άγνοια».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συγκάλεσαν έκτακτες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων τους για να εξετάσουν τη νέα κατάρρευση της λίρας, τη δεύτερη χειρότερη στην ιστορία.