Τουρκία: Ανακάλεσε ο Ερντογάν τον αμφιλεγόμενο διορισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον αμφιλεγόμενο πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Bogazici), τον οποίο είχε διορίσει ο ίδιος παραβιάζοντας τις διαδικασίες των εσωτερικών αρχαιρεσιών που ίσχυαν έως το 2016 για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών Αρχών και υπονομεύοντας έτσι την ανεξαρτησία των πανεπιστημίων.

Ο «αποκεφαλισμός» του Μελίχ Μπουλού, ο οποίος διορίστηκε την 1η Ιανουαρίου ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα τη νύχτα, ενώ ο αντικαταστάτης του δεν έχει γίνει γνωστός.

Η απόφαση αποτελεί υπαναχώρηση ασυνήθιστη για τον Ερντογάν, που δεν δείχνει καμία ευαισθησία στον αντίλογο και στην κριτική, ενώ ο Μελίχ Μπουλού, προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα, υπήρξε προσωπική επιλογή του.

Προηγήθηκε πολύμηνη κινητοποίηση διδασκόντων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Bogazici, αλλά και της τουρκικής πανεπιστημιακής κοινότητας, για την καταγγελία ενός διορισμού που έγινε από την εξουσία, αλλά και για την αμφισβήτηση του ίδιου του προσώπου του πρύτανη, ο οποίος, πέραν της κομματικής συγγένειας, στερείται επαρκών προσόντων.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά εντός και γύρω από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με αίτημα την απομάκρυνσή του.

Οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν δεκάδες από αυτούς τους διαδηλωτές, τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκράτες». Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν με χειροπέδες την καγκελόπορτα του πανεπιστημίου για να εμποδίσουν την είσοδο των φοιτητών.

Απέναντι στην καταστολή, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα βίαιη κατά των φοιτητών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλώσεις έδωσαν τη θέση τους σε μικρότερες εκδηλώσεις εντός των χώρων του πανεπιστημίου και στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, το Bogazici είναι ένα από τα υψηλότερου κύρους τουρκικά πανεπιστήμια, από το αμφιθέατρο του οποίου έχει περάσει η ελίτ της χώρας.