Τουλάχιστον δύο υπουργεία των ΗΠΑ δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η αμερικανική κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε χθες! Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον δύο υπουργεία τέθηκαν στο στόχαστρο από χάκερ που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

«Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες-εταίρους μας όσον αφορά τις δραστηριότητες που εντοπίστηκαν πρόσφατα στα κυβερνητικά δίκτυα… Παρέχουμε τεχνική βοήθεια στις εν λόγω οντότητες» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας υποδομών (CISA), που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες ούτε να αναφερθί στο εύρος της επίθεσης.

Η συγκεκριμένη επίθεση φαίνεται ότι προέρχεται από τη Ρωσία και έγινε από την ομάδα ATP29, που βρισκόταν επίσης πίσω από τις επιθέσεις με στόχο την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε η «Washington Post».

Χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση, σε κάποιες περιπτώσεις πριν από αρκετούς μήνες, στην εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Οικονομικών και της Εθνικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών (NTIA), σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ενήμερη για αυτές τις πληροφορίες και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ταυτοποιήσει και να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα συνδέεται με αυτήν την κατάσταση» δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Ούλιοτ.

Την περασμένη Τρίτη η αμερικανική εταιρία πληροφοριακής ασφάλειας FireEye, η οποία καλείται συνήθως για βοήθεια από πελάτες που πέφτουν θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, παραδέχθηκε ότι ήταν και η ίδια αντικείμενο μιας πολύ σύνθετης πειρατείας, η οποία υποψιάζεται επίσης ότι προερχόταν από ένα κράτος.

Η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ και αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις φερόμενες ως επιθέσεις.

«Οι κακόβουλες δραστηριότητες στον χώρο της πληροφορικής αντιτίθενται στις αρχές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, στα εθνικά συμφέροντα και στο όραμά μας για τις σχέσεις μεταξύ κρατών. Η Ρωσία δεν διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις στο διαδίκτυο» ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.