Τουλάχιστον 20 νεκροί και 200 τραυματίες από ισχυρό σεισμό στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν στο νότιο Πακιστάν, από σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 20 χλμ., που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας του σεισμού. Βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουχάιλ Ανουάρ Χάσμι, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην επαρχία Μπαλουτσιστάν. Μεταξύ των θυμάτων είναι τουλάχιστον μια γυναίκα και έξι παιδιά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Νωρίτερα, ο Νασίρ Νάσαρ, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην Μπαλουτσιστάν, είχε κάνει λόγο για προσωρινό απολογισμό μεταξύ 15 και 20 νεκρών, εκφράζοντας φόβους πως θα αυξηθεί.

Το πιο βαρύ πλήγμα έχει υποστεί η πόλη Χαρνάι, στα βουνά, σε δυσπρόσιτο σημείο για τα σωστικά συνεργεία εξαιτίας της έλλειψης ασφαλτοστρωμένων δρόμων και ενώ τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας είναι υποτυπώδη.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κουέτα, την επαρχιακή πρωτεύουσα, περίπου 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

Το Πακιστάν, το οποίο βρίσκεται πάνω από τον χώρο όπου συναντώνται η ινδική και η ευρασιατική τεκτονική πλάκα, δοκιμάζεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Τον Οκτώβριο του 2015 σεισμός 7,5 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 400 ανθρώπους στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Δέκα χρόνια νωρίτερα, την 8η Οκτωβρίου 2005, σεισμός 7,6 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 73.000 ανθρώπους και είχε αφήσει 3,5 εκατομμύρια άλλους άστεγους, κυρίως στο τμήμα του Κασμίρ υπό πακιστανικό έλεγχο.