Τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα

Το μεγαλομπακάλικο  εκείνα τα χρόνια στο Κέντρο της Αθήνας είχε μια εξαιρετική βιτρίνα που όσοι περνούσαν από εκεί την χάζευαν. Είχε και διάφορα χιουμοριστικά όπως ένα γουρουνόπουλο (ψεύτικο) με μονόκλ (γυαλί)παπιγιόν και ταμπέλα ….”ο νέος της εποχής”.
  • Ένα σκύλο επίσης ψεύτικο  με λουκάνικα στο λαιμό αντί για κολάρο ….Έτσι βγήκε η φράση “….πούν τα χρόνια που περνάγανε αλάνικα και που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα…”ήταν χορτασμένα και τα σκυλιά δηλαδή.
Τα μπακάλικα του Κέντρου της Αθήνας είχαν πάντοτε ωραίες βιτρίνες αλλά και στο
εσωτερικό τους εξαιρετική τάξη …καθαριότητα … ποικιλία και κυρίως
ποσότητες.
  • Η ποσότητα σήμαινε και μεγάλη κατανάλωση οπότε…φρέσκα προϊόντα.
    Φυσικά η επιγραφή ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΑΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΥΛΗΣ στο εσωτερικό πάνω από την βιτρίνα με τα αλλαντικά και τα τυριά φρόντιζε να προσγειώνει τον νέο πελάτη όσον αφορά τις τιμές.

Οι φασιανοί δεν έλειπαν όπως και το χαβιάρι….Θα θυμηθώ ένα περιστατικό ….
Καλοκαιράκι στην αυλή Κυριακή μεσημέρι …. Κάτω από την ελιά το κοινόχρηστο τραπέζι στρωνότανε και όλοι θα έφερναν το φαγητό τους. Τα παιδιά ήταν προνομιούχα γιατί διάλεγαν τι θα φάνε….

  • Η σπιτονοικοκυρά έβαλε στην μέση ένα μικρό πιάτο με ροκφόρ που είχε
    αγοράσει από μεγαλομπακάλικο του Κέντρου.Μουδιάσανε όλοι και κάτω από το τραπέζι σκούνταγε ο ένας τον άλλον… Είχαν την εντύπωση ότι ήταν πολυκαιρινό το τυρί….έβλεπαν το πράσινο χρώμα και το πήραν για μουχλιασμένο.Δεν το ακουμπούσε κανένας….

Γρήγορα το κατάλαβε η σπιτονοικοκυρά έκοψε ένα κομμάτι τυρί το έφαγε
και προέτρεψε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο… “…φάτε μούχλα…είναι υγεία…”και έσκασε στα γέλια.

  • Τα μεγαλομπακάλικα εκείνα ήταν φυσικά για λίγους …. Είχαν υπαλλήλους και πήγαιναν τις παραγγελίες στα σπίτια του Κέντρου. Στην Αθηνάς στην Ευριπίδου στην Σοφοκλέους υπήρχαν όμως μπακάλικα για όλα τα βαλάντια.

Εκεί δεν υπήρχαν πινακίδες ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΑΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΥΛΗΣ. Το ροκφόρ δεν υπήρχε… Η βαρελίσια φέτα σκληρή…μέτρια…μαλακή είχε σουξέ ….ο ρέγγος…η σαρδέλα… το όσπριο…το ρύζι…το μακαρόνι.

from Πίσω στα παλιά https://ift.tt/3atKJmQ
via IFTTT