Τώρα δεν βγαίνει κανένα έμμισθο παπαγαλάκι και να κάνει συγκρίσεις

Οσο καιρό πριν έπεφταν οι αποδόσεις των ομολόγων μας, τα έμμισθα παπαγαλάκια τις συνέκριναν με αυτές της Πορτογαλίας κλπ ξεχνώντας χαρακτηριστικά το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα δημοσιονομικής προσαρμογής που είχαμε και ποίοι το προκάλεσαν υπερχρεώνοντας μεθοδικά τη χώρα, η ύφεση της οποίας ξεκίνησε από το 2008.

  • Η Πορτογαλία με τα πολύ λιγότερα μέτρα των δημοσιονομικών προσαρμογών & το πολύ μικρότερο δημόσιο χρέος, έχασε μέχρι το 2013 ενα 8% του ΑΕΠ της, σε σύγκριση με την Ελλάδα που ως παγκόσμια πρώτη εν καιρώ ειρήνης έχασε μέχρι το 2013 από τη λαίλαπα της κακώς εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής ενα 25,7% του ΑΕΠ της.

Η Πορτογαλία απέκτησε γρήγορα εκ νέου επενδυτική βαθμίδα και μπήκε στο QE της ΕΚΤ που αγόραζε μέγα μέρος των ομολόγων της, εξ’ου και η πτώση των αποδόσεων σε αντίθεση με εμάς. Ουτε η Ιρλανδία, ούτε η Κύπρος, ούτε ακόμη η Ισπανία είχαν δημοσιονομικό πρόβλημα να διορθώσουν. Οι κυβερνήσεις τους ΔΕΝ χρεοκόπησαν τα κράτη τους. Το πρόβλημα τους ήταν τραπεζικό, χρέη του οποίου επωμίσθηκαν. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με την Ελλάδα.

  • Η εξέλιξη του Κατά Κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ανά χώρα, δείχνει ξεκάθαρα την υπερβολικά κατάφωρη πίεση που δέχθηκε η ελληνική οικονομία. Επίσης, σημαντική διαπίστωση στον κάτωθι πίνακα, αποτελεί η τεράστια απόσταση που έχει μπροστά του να διανύσει το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ για να φθάσει στο σημείο μηδέν που άρχισε η πτώση του αρχές του 2008.

Δηλαδή να ισοφαρίσει, χωρίς να υπολογίζονται τα έτη που θα χρειασθεί για να καλύψει τον «χαμένο χρόνο». Το 2016 θέλαμε ακόμη ένα 20% για να ισοφαρίσουμε, ενώ η Πορτογαλία όταν βγήκε στις αγορές, είχε σχεδόν ισοφαρίσει απέχοντας πολύ λίγο.

  • Η απώλεια του 25,7% είναι ήδη καταγεγραμμένη στην ιστορία της Οικονομίας, αλλά δεν θέλουν να ξέρουν.
  • Ναι αλλά τώρα, δεν βγαίνει κανένα έμμισθο παπαγαλάκι να κάνει συγκρίσεις στις αποδόσεις των ομολόγων όσο ξεχνούσαν χαρακτηριστικά τις τεράστιες ποιοτικές διαφορές….ομερτά λέμε.
  • Γιατί άραγε & ως που αυτή η παραπληροφόρηση?
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Της Κατερίνας Πάντα