Τόνοι από σκουπίδια συγκεντρώνονται κατά την επιχείρηση καθαρισμού του Κηφισού, όπου κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να πετάξουν ακόμη και έπιπλα, όπως διαπιστώνεται.
Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει όλα τα υπόγεια τμήματα του Κηφισού ποταμού μήκους 8,6χλμ. Το εγχείρημα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες καθώς καταγράφεται έλλειψη αερισμού και φωτισμού, το υπόστρωμα είναι βουρκώδες, ενώ έχουν καταπέσει μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος
Τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής προσπαθούν να απομακρύνουν τόνους από μπάζα και απορρίμματα, ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η διατομή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων. Η σχετική επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη βελτίωση της προστασίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα.
Τα σκεπασμένα σημεία του Κηφισού, καταλαμβάνουν τα 8,6 χιλιόμετρα (από τα συνολικά 27 χιλιόμετρα μήκους του ποταμού), έχοντας αποτελέσει κατά καιρούς πηγή σημαντικών προβλημάτων, λόγω της χρόνιας συσσώρευσης φερτών υλικών σε αυτά.
Το κυριότερο πρόβλημα, αφορά την ύπαρξη νερού εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού, σε σημαντικό ύψος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, η πρόσβαση, ξεκινώντας από οδό Αγίας Άννης, στο ύψος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ήταν δυνατή μόνο για μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων καθώς το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε σχετικά: «Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων».