Τον πόλεμο τον κερδίζει, αυτός που επιλέγει τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής του

Υπερπατριωτισμός και Αποτυχία

Όπως πολύ σωστά γράφει ο κος Στούπας στο σημερινό του άρθρο σε σχέση με τον ολιγοήμερο πόλεμο στον Καύκασο:

«Από την κατάληξη των πραγμάτων οι υπερπατριώτες της Αρμενίας αποδείχτηκαν οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” οι οποίοι συνέβαλαν ώστε οι Αζέροι υπό την επίβλεψη Τουρκίας και Ρωσίας να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

  • Η Αρμενία είναι ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης καθώς υπέστη πολύ μεγαλύτερες απώλειες απ’ ότι θα είχε υποστεί αν είχε δεχτεί νωρίτερα οποιοδήποτε από τα σχέδια συμβιβασμού. Η παρουσία όμως ισχυρού εθνικιστικού ρεύματος με διεκδικήσεις μαξιμαλιστικές σε σχέση με τις οικονομικές, στρατιωτικές και διπλωματικές δυνατότητες της χώρας αποδείχτηκε καταστροφική.»

Όπως γράφει πριν από 2500 χρόνια στο “Η τέχνη του πολέμου”  ο Σουν Τσου τον πόλεμο τον κερδίζει αυτός που επιλέγει τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής του. Η τέχνη του πολέμου είναι το αρχαιότερο και πιο γνωστό εγχειρίδιο με θέμα τη στρατιωτική επιστήμη που πραγματεύεται τη φύση του πολέμου και τις προϋποθέσεις της νίκης, αποτελεί και μια ανεξάντλητη δεξαμενή ανατολικής σοφίας.

  • Η Αρμενία στην περίπτωση του πολέμου στο Καραμπάχ δεν φωτίστηκε από αυτήν την σοφία και μάλλον δεν κατάφερε να επιλέξει καμία από τις δυο παραπάνω συνισταμένες. Οι δυο ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας τα είχαν συμφωνήσει μια χαρά.
  • Η σχέση τους είναι πλέον στρατηγική. Ο τρόπος που φέρεται στη Ρωσία η Δύση – η απαξιωτική μη αναγνώριση του status της ως πρώην υπερδύναμης- καθώς και ο τρόπος που έχει μάθει ο Πουτιν να προωθεί τα συμφέροντα του είναι οι βασικές αιτίες αυτής της μεταξύ τους προσέγγισης. Τα βρήκαν οι δυο που ήταν στην απέξω μεν, είχαν και έχουν φιλοδοξίες για κάτι πολύ μεγαλύτερο δε.

Από την άλλη πλευρά οι παλινωδίες του Αρμένιου Πρόεδρου ο οποίος κοίταζε και λίγο Δυτικά λες και είχε την πολυτέλεια να παίξει με τις ισορροπίες στην περιοχή καθώς και η υπερπατριωτική αντίληψη που βλέπουμε να καλλιεργείται και στην Ελλάδα – έχουμε αγοράσει τις καλύτερες ηλεκτρονικές μπεκάτσες από την Μαλαισία και οι σφεντόνες που φτιάχνουμε στην Δημητσάνα σταματάμε τανκς … άσε δε τα παλικάρια μας σαν εκείνα στο κόσμο κανένα…τους οδήγησαν να αιφνιδιαστούν και να υποεκτιμήσουν την κατάσταση.

  • Η Ελλάς δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη με τους Αρμένιους, πρέπει να ζυγίσει καλά τις αντιδράσεις της και τις δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον κάθε βουλευτή και Νομάρχη….. Δεν είναι κακή η κυβέρνηση σε αυτό – μάλλον το παλεύει σωστά- ο Μητσοτάκης έχει και την κληρονομία που τον βοηθάει σε αυτό. Η συμβουλή μου μία-τρέχα αγόρι γλυκό…

Αααα…. πήγα να το ξεχάσω. Στην Κύπρο πρέπει να σοβαρευτούν επιτέλους και αντί να πουλάνε διαβατήρια και τιμολόγια να αγοράσουν κανένα αεροπλανάκι γιατί άλλο ένα πράγμα που απέδειξε ο πόλεμος στο Καραμπάχ είναι ότι κερδίζει οποίος έχει αεροπορική υπεροχή… ας βάλουν το χεράκι τους στην τσέπη τους να ψωνίσουν κανένα από τα μεταχειρισμένα mirage που θα αποσύρει η Ελλάδα και σιγά σιγά ας μάθουν και καμιά 20ρια Κυπριωτόπουλα να τα πετάνε… να αρχίσουν να ζεσταίνονται σιγά σιγά και με κάτι διαφορετικό από το πολύχρωμο χρήμα που υπάρχει στο νησί τους….

Γιώργος Βαθυστόχαστος