To βραδυνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τετάρτη 21 Απριλίου 2021)

Αν ξέρετε ανθρώπους που πεινάνε, έχουν οικονομικό πρόβλημα ή βλέπετε απόρους όταν βγαίνετε για δουλειά, ενημερώστε τους πως κάθε μέρα μπορούν να τρώνε στον Κεραμεικό, Μ. Αλεξάνδρου 122 απ την κοινωνική κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος. Παίρνουν το φαγητό απλά απ έξω απ τον χώρο σε πακέτο.
**

*****

ΒΗΜΑτοδότης

Πότε έρχεται το τέλος της υγειονομικής κρίσης | tovima.gr

Ο 55χρονος… DJ και τα κορωνοπάρτι

Ενώ τα κορωνοπάρτι συνεχίσθηκαν ακόμα και σε καθημερινές και η Αστυνομία όπως μου είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αρχίζει να αδειάζει πλατείες (όπως συνέβη στην πλατεία Βαρνάβα) η έκπληξη έρχεται από την Κυψέλη όπου εντοπίσθηκε ένας 55χρονος… Dj που οργάνωνε τα πάρτι. Η ηλικία του έκανε εντύπωση στους αστυνομικούς, 55 χρονών με άσπρα μαλλιά να κάνει τον DJ στους πιτσιρικάδες και να συμπεριφέρεται μουσικά σαν 20χρονος. Όπως εντύπωση έκανε και το γεγονός ότι έστησε στην πλατεία ολόκληρο επαγγελματικό εξοπλισμό με κονσόλες και ηχεία. Τώρα θα κληθεί για να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τους διοργανωτές του κορωνοπάρτι, οι οποίοι όταν ταυτοποιηθούν θα συμπεριληφθούν στην δικογραφία. Και κάτι ακόμα, μαθαίνω ότι το άδειασμα από την Αστυνομία σε ορισμένες πλατείες δεν θα είναι το ίδιο, αφού σε αυτές, δεν υπάρχουν μόνον «κουρασμένοι» νεαροί από τα μέτρα και την κλεισούρα , αλλά και χούλιγκαν και μπαχαλάκηδες. Με την αστυνομία να θέλει πάση θυσία να αποφεύγει τη βία.

***
Απίστευτες αποκαλύψεις στην προανακριτική

Αυτά που ακούστηκαν από μάρτυρα στην προανακριτική επιτροπή φαντάζουν, αν αληθεύουν, απίστευτα για μια ευνομούμενη πολιτεία και για κυβέρνηση της Αριστεράς. Πρώτα απ΄όλα θέλω να πω ότι ολοκληρώθηκε η εξέταση του μάρτυρα Κυριάκου Τόμπρα από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τους χειρισμούς του Νίκου Παππά στην διαδικασία διαμοιρασμού τηλεοπτικών αδειών.

  • Τι είπε; Ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε την κατασκευαστική CCC στο καθεστώς των ναυτιλιακών για να γλιτώνει φόρους, ό,τι «ο Καλογρίτσας δεν χρειαζόταν να πάρει ευλογία από την κυβέρνηση διότι ο Καλογρίτσας ήταν η ίδια η ευλογία της κυβέρνησης». Επανέλαβε τους ισχυρισμούς λέγοντας πως «White House» -όρος που χρησιμοποιείται στα σημειώματα που υπάρχουν στην δικογραφία σε σχέση με την μεταφορά των χρημάτων- ήταν το Μέγαρο Μαξίμου προσθέτοντας πως Χρήστος Καλογρίτσας και (η κατασκευαστική) CCC μιλούσαν με «τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το “White House” ήταν χαρέμι».

*

***
Ελληνες στρατιωτικοί και Patriot στη Σαουδική Αραβία

Αυτό που υπέγραψαν στο Ριάντ οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι μια σημαντική «Συμφωνία διευθέτησης του καθεστώτος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας», διά της οποίας θα επιτραπεί όχι μόνον η μεταφορά μιας πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot αλλά και 100-120 στρατιωτικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Όλα τα έξοδα τα αναλαμβάνει η Σαουδική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει και την αναβάθμιση των ελληνικών Patriot, σε Pac 3 που είναι η δυτική απάντηση στους S-400. Επιπλέον σαουδαραβικά F-15 θα σταθμεύουν στη Σούδα (τα επόμενα αναμένονται τον Μάιο) σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης με ελληνικά F-16.

Με τη συμφωνία αυτή η Πολεμική Αεροπορία εντάσσεται μαζί με ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία και Πακιστάν στην πολυεθνική δύναμη που παρέχει συνδρομή στην ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της τρομοκρατίας. Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας υφίσταται πρόβλεψη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με την Ελλάδα και σε τομείς πέρα από την άμυνα, όπως ο τουρισμός, το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις. Οι κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας έγιναν μάλιστα δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι, επίσης, υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας πρίγκιπα Καλίντ μπιν Σαλμάν και με τον υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Φεϊζάλ μπιν Φαρχάν.

***
Το lockdown και η Ακρόπολη

Φαίνεται πως το lockdown παρακίνησε χιλιάδες Έλληνες να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους έφθασαν τις 10.000. Μόνον στην Ακρόπολη την Κυριακή (η επίσκεψη ήταν δωρεάν) οι επισκέπτες (όλοι Έλληνες) ξεπέρασαν τις 5.500. Το Σάββατο επισκέφθηκαν την Ακρόπολη άλλοι 1.500 Έλληνες με τις οικογένειές τους.

***
Ο πρίγκηπας Κάρολος και το Τατόι

Το ενδιαφέρον του διαδόχου του βρετανικού θρόνου πρίγκηπα της Ουαλίας Καρόλου για τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι παραμένει συνεχές. Μάλιστα τελευταίως λίγο πριν από την κηδεία του πατέρα του Φιλίππου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε την πρέσβη της Βρετανίας στην Αθήνα ότι είναι στη διάθεσή του πρίγκηπα για να δώσει όποια πληροφορία θελήσει, κυρίως για τους τάφους των προγόνων του της βασιλικής οικογένειας και τα έργα αναστήλωσης των ανακτόρων. Οπως μου είπε η κυρία Μενδώνη το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Καρόλου Prince’s Trust έχει πολύχρονη εμπειρία, ως σύμβουλος στην αποκατάσταση βασιλικών κτημάτων.

*****

Καλύτερα οργανωμένο άνοιγμα παρά… δήθεν lockdown και χάος

Εδώ που έχουμε φτάσει και με δεδομένες τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και την οδυνηρή πραγματικότητα της πανδημίας είναι καλύτερα να πάμε σε οργανωμένο «άνοιγμα» παρά να λέμε ότι έχουμε λοκντάουν και να επικρατεί χάος

***
Καλύτερα οργανωμένο άνοιγμα παρά… δήθεν lockdown και χάος | to10.gr

Είναι σαφές ότι είμαστε σε οριακό σημείο.

Η πανδημία στη χώρα μας συνεχίζεται δείχνοντας ότι υπήρχαν όρια στην αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια στιγμή υπάρχει πραγματική κούραση σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.

Είτε από την αναστολή ουσιαστικά της κοινωνικής ζωής.

Είτε από το πάγωμα οικονομικών δραστηριοτήτων.

Προφανώς και πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, ώστε να παραμένει υπό έλεγχο η κατάσταση με την πανδημία.

Δηλαδή, να περιορίζουμε τη διασπορά, ώστε να μην δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ, να κερδίζουμε χρόνο και να αυξάνουμε κάθε μέρα τον αριθμό των ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί.

Καταλαβαίνω καλά αυτό που λένε οι επιστήμονες.

Δηλαδή, ότι η καλύτερη λύση είναι να μπορούσαμε όλο αυτό το διάστημα «να μείνουμε σπίτι».

Όμως, την ίδια στιγμή καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι εύκολο να το λες, αλλά πια δύσκολο να το εφαρμόσεις.

Όχι γιατί οι άνθρωποι δεν φοβούνται ή δεν ανησυχούν.

Αλλά γιατί θέλουν κάπως να ζήσουν.

Και αυτό το βλέπει κανείς στις πλατείες και σε άλλους χώρους και τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια.

Σίγουρα σε πλευρές του είναι προβληματικό και χαοτικό.

Κατανοώ γιατί η κυβέρνηση έχει αποφύγει να πάει «κατασταλτικά» μέχρι τώρα. Ορθή επιλογή είναι. Δεν είναι «αστυνομικό το θέμα.

Όμως, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη άλλα λέγοντας και άλλα κάνοντας.

Είναι πάντα καλύτερα αυτά που λέμε και αυτά να κάνουμε.

Και αυτά που λέμε ότι κάνουμε όντως να μπορούν να γίνουν πράξη.

Σήμερα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν.

Ούτε μπορούμε να λέμε ότι έχουμε λοκντάουν και μετά να γίνονται μικρά και μεγάλα «κορονοπάρτι».

Είναι πολύ προτιμότερο ένα προσεκτικό και οργανωμένο «άνοιγμα».

Ορθά άρχισε να ανοίγει το εμπόριο.

Σωστή επιλογή για τα σχολεία. Μετά το Πάσχα να ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες.

Αντί για χάος στις πλατείες ας ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά μέτρα.

Είναι σίγουρα καλύτερο όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ούτως ή άλλως κάπου θα πάνε, αντί να συνωστίζονται σε μια πλατιά να έχουν να επιλέξουν από πλήθος καταστήματα με σαφώς καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες.

Με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία θα νιώσει ότι κάπως τα πράγματα πάνε καλύτερα και ταυτόχρονα θα μπορεί να στηριχτεί ακόμη περισσότερο η καμπάνια για τον μαζικό εμβολιασμό που είναι το βασικό όπλο που έχουμε για να ξεπεράσουμε την πανδημία.

*****

Ο ένοχος στο φαινόμενο της πλουτοκρατίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

  • Ο ένοχος στο φαινόμενο της πλουτοκρατίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Χαρακτηρίζονται πλούσιες και ισχυρές οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης οι οποίες ξεκίνησαν το αντάρτικο, να στήσουν δικό τους μαγαζί, ανεξάρτητο, ώστε να μη μπερδεύονται τα δικά τους έσοδα με άλλα κλαμπ μικρότερης πελατείας. Σωστά, πράγματι οι πολυεθνικές εταιρείες που συνωμότησαν για να δραπετεύσουν από τις οικονομικά ασύμφορες σ’ αυτές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι και πλούσιες και πανίσχυρες. Γιατί, όμως;

Γιατί είναι πλούσιες, και γιατί αυτές κατά 99% κατακτούν τα κύπελλα Ευρώπης; Μόνιμα και για δεκαετίες πρωταγωνιστούν στο ευρωπαϊκό, δηλαδή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η δυναμική στο ποδόσφαιρο αξίας της Ευρώπης σε σύγκριση με ό,τι κυκλοφορεί στις άλλες ηπείρους του πλανήτη, είναι η μέρα με το απόβραδο.

Δεν είναι πλούσιες και καλύτερες αγωνιστικά οι ομάδες, που για μια φορά ακόμα αποπειράθηκαν το πραξικόπημα, διότι ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στις μεταγραφές. Ούτε διότι παρουσιάζουν σύνολα με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές. Ούτε διότι είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, έχουν ιδιόκτητα πανάκριβα γήπεδα, μεγαλομετόχους μεγιστάνες του χρήματος. Τίποτα απ’ όλα αυτά!

Η δύναμη και η αιώνια περιουσία της πλούσιας ομάδας είναι οι οπαδοί της. Η μάζα των ανθρώπων οι οποίοι τυφλά και φανατικά την ακολουθούν. Ο οπαδός είναι παντοτινός πελάτης. Το μέγα, λοιπόν, ατού της αποκαλούμενης ειρωνικά και περιφρονητικά πλούσιας ομάδας είναι ο όγκος των οπαδών της.

Και επειδή, για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός ή η Ίντερ, η Μίλαν ή ο Παναθηναϊκός, έχουν κόσμο ατέλειωτο, γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό, παραδίδονται σε εκατομμυριούχο αφεντικό. Ο Ιβάν Σαββίδης π.χ. δεν θα εξαγοράσει τον Μακεδονικό ή τον Θερμαϊκό, αλλά τον ΠΑΟΚ, τη δημοφιλέστερη ομάδα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Το ίδιο ένας Ρώσος ολιγάρχης, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, θα πάρει μια λονδρέζικη, όχι κάποια επαρχιακή βήτα κατηγορίας.

Το μέγεθος, λοιπόν, της λαϊκής υποστήριξης είναι το μέτρο της αποκαλούμενης πλούσιας ομάδας. Κι ακριβώς επειδή μια ομάδα σέρνει κόσμο από πίσω της, προσελκύει πλούσιο αφεντικό, αγοράζει ποδοσφαιριστές από τον αφρό της αγοράς, κατακτά τίτλους, γίνεται ισχυρή, πιο ισχυρή από άλλες, και εξελίσσεται σε άτυπο μέλος της πλουτοκρατικής τάξης στη μπάλα. Αν ”φταίει” σ’ αυτό κάποιος, αυτός είναι ο λαός της.

www.apoditiriakias.gr

******

Η γη γυρίζει, εκτός από την Ελλάδα του Βασιλακόπουλου

Τρομακτικές αλλαγές συντελούνται σε όλα τα επίπεδα και στη χώρα μας ακόμα ζούμε στην εποχή του χαλκού, στην εποχή του Βασιλακόπουλου!