20.1 C
Athens,Greece
Τρίτη, Οκτώβριος 22, 2019

Το βραδυνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (23/9)

BΑΣΙΛΗΣ ΠΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε στις κωμωδίες του Σεφερλή δεν γίνονται αυτα παίδες!!

 • Και μια παρατήρηση για το πόσο φταίει το Brexit (που δεν έχει συμβεί ακόμα). Πόσο λογικό ακούγεται για μια εταιρία που έζησε από παγκόσμιους πολέμους, κραχ κτλ να πέσει απο το… brexit; Ήμαρτον !
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, κείμενο
***
Κ.Π: Το πλήγμα από το κανόνι της Τhomas Cook και των θυγατρικών της κάθε εθνικότητας φοβάμαι ότι θα πρέπει να είναι μεγάλο για την αβαθή οικονομία της χώρας μας που στηρίζεται κυρίως σε τουριστικές υπηρεσίες.
Δεν γνωρίζουμε καν αν υπάρχουν αντασφαλίσεις γι αυτή τη περίπτωση.
Αν όχι, φοβάμαι ότι οι συνέπειες θα έχουν τη μορφή ντόμινο σε κλάδους εκτός τουρισμού όπως και στον τραπεζικό τομέα.
Ποιός είναι σε θέση να μας ενημερώσει άραγε και τι δεσμεύσεις μπορεί να πάρει το κράτος;
***
ΚΑΤ.ΠΑΝΤΑ: H Τhomas Cook τελικά χρεοκόπησε αφήνοντας έκθετους 600.000 ταξιδιώτες πελάτες της σε όλο τον κόσμο, περί τους 50.000 στην Ελλάδα, 20.000 εκ των οποίων μόνο στη Κρήτη. Η αρχαιότερη γιγαντιαία εταιρεία του είδους της, ηλικίας 178 ετών που διαχειρίζεται ως σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ετήσιες πωλήσεις της έφθαναν τα 9 δισεκατομμύρια στερλίνες & οι πελάτες της ανέρχονταν σε ετήσια βάση σε 19 εκατομμύρια, αλλά η συσσωρευμένη υπερχρεωσή της που χρονολογείται από το 2012 νίκησε με καταλυτικό παράγοντα σ’αυτό, τον αεροπορικό της κλάδο. Ενα πραγματικά πολύ λυπηρό φαινόμενο που ισοδυναμεί με παγκόσμιο κραχ στον τουρισμό. Κρατήσεις και εισιτήρια ακυρώνονται.
..
Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός, με δεδομένο ότι είχαμε αναφερθεί στην χρόνια υπερχρέωση & στην επικείμενη κατάρρευση της εταιρείας μήνες πριν, αλλά ένα πιθανό deal διάσωσης από τη Κινέζικη Fosun & συμμέτοχο, ύψους 900 εκατομ λιρών, καθησύχαζε τις αγορές. Η ανταλλαγή χρεών για μετοχές θα είχε εξαλείψει £ 1,7 δισ. δάνεια, επιτρέποντας στην εταιρεία να καταβάλει τις πληρωμές τόκων κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν οι κρατήσεις είναι χαμηλές.

Μέχρι που οι τράπεζες απαίτησαν 200 εκατ. λίρες επιπλέον με επικεφαλής την κρατική RBS, οπότε η συμφωνία ναυάγησε & η εταιρεία θα οδηγηθεί πλέον σε ειδική εκκαθαριση. Πόσες μικρότερες συνεργαζόμενες εταιρείες θα την ακολουθήσουν στη πτώση της, είναι ακόμη άγνωστο. Οι πτήσεις της σταμάτησαν να λειτουργούν, -διότι διέθετε αεροπορική εταιρεία- οι πελάτες της βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και η Βρετανική αεροπορία μαζί με άλλες ανέλαβαν το γιγαντιαίο έργο της δωρεάν μεταφοράς τους πίσω, σε βάθος όμως εβδομάδων.
Υποτίθεται ότι οι πελάτες της που ταξιδεύουν με πακέτο έχουν την προστασία Atol – ένα ταμείο που δημιουργήθηκε για τετοιες περιπτώσεις μέσω εισφορών – το οποίο θα καλύψει το κόστος των διακοπών και του επαναπατρισμού τους. Δεν καλύπτει όμως τους μεμονωμένους πελάτες της. Το πότε θα καταφέρουν να εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί είναι άγνωστο. Πάντως το πλήγμα είναι σημαντικό για τον εγχώριο τουρισμό, με δεδομένο ότι το 80% μόνο των ξενοδοχείων της Κρήτης δούλευε με την Thomas Cook.
Υ.Γ. Υπολογίζεται έως 100 εκατ. μόνο το φέσι που αφήνει στη Κρήτη. Από μέσα Ιουλίου όλοι απλήρωτοι.
 
***

Γ.Σ: Αυτό που ο Κώστας Καραμανλής θέλει να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή και που μάλιστα θα το ανακοινώσει το Δεκέμβριο, εμένα μου φαίνεται ύποπτο πάντως.Φοβάμαι ότι η περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο θα γεμίσει από ψησταριές. Και μαζί με την τσίκνα, θα μας φάει και η απελπισία για το πόσο χαμηλά πέφτουμε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, κουστούμι και κείμενο
 • Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται -και κυρίως από τους νεότερους, είναι: Μα καλά, ο Καραμανλής, όλα αυτά τα χρόνια, ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;;;

ΒΑΣ.ΠΑΖ: Μετά την ιστορία με την Lehman Brothers, είναι αστείο να νομίζει κάποιος πως μπορεί μόνη της η αγορά να ρυθμίσει τις πραγματικά δύσκολες καταστάσεις, χωρίς να μπει το χέρι στην τσέπη του φορολογούμενου. Και για να μην κάνω τον έξυπνο, εγώ πρώτος απο όλους παραδέχομαι πως είχα αυτή την αυταπάτη. Με είχε αποκοιμίσει η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και της υπεροχής της ελεύθερης αγοράς.

Αλλά ρε παίδες, εγώ ξύπνησα. Το χαστούκι ήταν πολύ ηχηρό για να μην το ακούσω. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ήταν ανάλογης εμβέλειας με την πτώση του τείχους του Βερονίλου. Μακάριοι όσοι κοιμούνται ακόμα….Μπορεί να κινούνται στα τυφλά, αλλά τουλάχιστον έχουν λύσει τα υπαρξιακά τους προβλήματα. Για αυτούς στην ζωή δεν υπάρχουν διαβαθμίσεις του γκρι. Μόνο λευκό και μαύρο. – Οι κορυφαίες αναλύσεις που διαβαζω, είναι αυτές που θεωρούν πως φταίει το…. Brexit !!! Βρέχει, το Brexit φταίει. Δεν βρέχει, το Brexit φταίει!!

****

ΝΙΚ.ΚΑΡ: Small is beautiful, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο κανένα κράτος να παρέμβει για να διασώσει, 1) επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook, 2) τράπεζες που έδωσαν δάνεια σε επιχειρήσεις του κλάδου και πιθανόν να κοκκινίσουν.

 • Ας είχε ασχοληθεί ο κάθε επιχειρηματίας του κλάδου με την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει και ας μην επαναπαύονταν στον οικονομισμό των all inclusive πακέτων Thomas Cook, TUI κλπ.

Δεν νοιώθω κανέναν οίκτο … και αν από την κατάρρευση της Thomas Cook μπορεί να προκύψει και κάποια υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, who cares, πρώτον η αγορά δεν αφήνει κενά ακάλυπτα και δεύτερον ας το είχαν σκεφτεί όλοι εκείνοι οι αξιωματούχοι των “στρατηγικών” αναλύσεων τύπου McKinsey που θέλουν να δουν συγκέντρωση κλάδων στην Ελλάδα … εταιρεία κατέρρευσε, δεν μας χτύπησε ο Εγκέλαδος.

****

Της Μιράντας Ξαφά*

Διαβάζω στον τύπο της Κυριακής ότι η κυβέρνηση φέρεται να ζητά από τους δανειστές να εγκρίνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των φοροελαφρύνσεων του 2020 εγγράφοντας στα έσοδα του προϋπολογισμού τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 1,2 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα (ANFA & SMP) που προβλέπεται να επιστραφούν στην Ελλάδα την ίδια χρονιά.

 • Μέχρι σήμερα, βάσει της μεθοδολογίας της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα κέρδη αυτά να εγγράφονται ως πηγή χρηματοδότησης και όχι ως έσοδο, διότι δεν είναι ούτε μόνιμα ούτε βέβαια (όπως και τα έσοδα από ιδωτικοποιήσεις).

Όπως παρουσιάζεται στον τύπο, το αίτημα της κυβέρνησης μοιάζει σαν προσπάθεια επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ με ένα λογιστικό κόλπο, μεταφέροντας στα δημόσια έσοδα κονδύλια που καταγράφονται αλλού. Ένα τέτοιο αίτημα δεν θα βοηθούσε στο κτίσιμο της αξιοπιστίας στην οποία προσβλέπει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, και είναι απίθανο να γίνει δεκτό από τους πιστωτές.

Η προφανής δυστοκία που υπάρχει στην κυβερνητική προσπάθεια σημαντικής μείωσης της φορολογίας εισοδήματος το 2020 ενισχύει την εντύπωση αναζήτησης εύκολων λύσεων για να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Σε μεγάλο βαθμό, η δυστοκία αυτή πηγάζει από την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μειώνοντας αντίστοιχα το αφορολόγητο ποσό από 8.636 σε 5.682 ευρώ (αυξημένο για κάθε παιδί). Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα είχε προσθέσει 2 δισ. ευρώ στα έσοδα, επιτρέποντας σημαντικές φοροελαφρύνσεις που είναι απαραίτητες για δύο λόγους:

Πρώτον, η φορολογική κλίμακα είναι υπερβολικά προοδευτική, με κατώτατο συντελεστή 9% και ανώτατο 45% ήδη από τα 40.000 ευρώ, και επί πλέον φόρο αλληλεγγύης μέχρι 10%, δημιουργώντας αντικίνητρα για την δημιουργία πλούτου στην Ελλάδα. Η εξαγγελία της κυβέρνησης να μειώσει τον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22% σε 9% αυξάνει την προοδευτικότητα της φορολογίας αντί να την μειώνει. Το ίδιο ισχύει για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική αξία και 10% για ακίνητα με υψηλή αξία, αντίθετα με τις προεκλογικές εξαγγελίες για οριζόντια μείωση 30%.

Δεύτερον, 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος (5 στους 10) είτε πληρώνουν λιγότερο από 100 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα όλοι οι Έλληνες πρέπει να συνεισφέρουν στην άμεση φορολογία ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Για αυτούς λόγους, τόσο το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) όσο και το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (ΙΝ.ΔΗ.ΜΕ.) στα οποία συμμετέχω, δεν μας βρήκε σύμφωνους με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, όπως ήδη επεσήμανε ο καθηγητής Γιώργος Μπήτρος (ΤΑ ΝΕΑ 21/9).

 • Επιστρέφοντας στο θέμα της επιστροφής των κερδών ANFA & SMP ύψους 1,2 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα το 2020, θεωρώ ότι θα ήταν απαραίτητη μία διευκρίνιση: Στην ανακοίνωση Τύπου της 22ας Ιουνίου 2018, το Eurogroup άφησε ανοικτή τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των κερδών ANFA & SMP όχι αποκλειστικά για μείωση χρέους (περιορίζοντας τις δανειακές ανάγκες) αλλά και για προσυμφωνημένες επενδύσεις1.

Στο βαθμό που συμφωνηθούν π.χ. επενδύσεις ύψους 600 εκ. ευρώ για το 2020, θα ήταν λογικό να μεταφερθεί αντίστοιχο ποσό στα έσοδα, ώστε οι επενδύσεις αυτές να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, δηλ. να μην επιβαρύνουν το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού.

 • Τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ των κερδών ANFA & SMP όμως θα πρέπει να συνεχίσουν να εγγράφονται ως πηγή χρηματοδότησης εφόσον μειώνουν αντίστοιχα τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες. Όσο η κυβέρνηση δεν διευκρινίζει πoιό ακριβώς είναι το αίτημά της προς τους πιστωτές, τόσο θα παραμένει ευάλωτη στην υποψία ότι επιθυμεί να επιστρέψει στα “Greek statistics”.

* Η κ. Μιράντα Ξαφά είναι senior scholar στο Centre for International Governance Innovation (CIGI).

1.«[ANFA & SMP income] will be used to reduce gross financing needs or to finance other agreed investments.»
Liberal.gr

****

ΜΗΝΥΜΑ: Επειδή…μπορεί να είμαι η χαζή η έξυπνη… Ας μου εξηγήσει κάποιος ορθολογικά με λογικά επιχειρήματα, αύριο γιατί γίνεται πανελλαδική απεργία; Γιατί άραγε;

****

Και αφού ήξερε, όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη τι έκανε; Γεροβασίλη: Ξέρω εγώ ότι το παράνομο εμπόρευμα είναι στο υπόγειο της ΑΣΟΕΕ

****

ΦΙΛ.Λ: Δημόσιο αγαθό το νερό και στην μισή Ελλάδα θες φίλτρο νερού για να το πιείς. Δημόσιο αγαθό η υγεία και επικρατεί χάος στα νοσοκομεία. Δημόσιο αγαθό και η εκπαίδευση και οι μισοί μαθητές λειτουργικά αναλφάβητοι. Πάλι καλά λοιπόν που τα είδη διατροφής θεωρούνται εμπόρευμα.

****
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για απόδημους: Να μην προσμετράται το αποτέλεσμα στην επικράτεια iefimerida.gr/politiki/i-pro…..Τό 50% των ψηφοφόρων τους είναι γύφτοι , φυλακισμένοι και ταχέως ελληνοποιηθέντες.
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για απόδημους: Να μην προσμετράται το αποτέλεσμα στην επικράτεια | ΠΟΛΙΤΙΚΗ |… Παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του κόμματος για την ψήφο των αποδήμων. | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr | ψήφος αποδήμων, αναθεώρηση… iefimerida.gr
****
(Δ) ΚΑΙ το ΚΚΕ διαβάζω θα βάλει βέτο στην ψήφο Ελλήνων του Εξωτερικού! Να θυμίσω ότι ο πρώην βουλευτης ΚΚΕ κ.Καζάκος είχε αποκαλέσει προδότες τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό… Κανένα πρόβλημα ψιχουλες μου αλλά μετά μην απορείτε που σύσσωμη η ΕΕ σας συγκρίνει με τους φασιστες…
 • (Δ) Σε πρόσφατο ρεπορτάζ ειδήσεων μετανάστες δήλωναν, πως τα κτίρια των καταλήψεων τα πληρώνουν στη Μαφία (έτσι είπαν) με το αζημίωτο βέβαια.. 50€ τα παιδιά κ 300€ το μήνα οι ενήλικες! Με άλλα λόγια, η δήθεν αριστερή αλληλεγγύη πλουτίζει κάνοντας τρελές μπίζνες!
(Δ) Αποσύρεται από την πολιτική ο Καραμανλής και πρώτη φορά θα βγει στη σύνταξη συνταξιούχος.
Εικόνα
***
ΚΑΤ.Π: Μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της Στρατηγικής για την Προστασία του Κλίματος και τις μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Γερμανία, εντελώς ειρωνικά πέντε κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί θα μεταβούν στις ΗΠΑ με τέσσερα διαφορετικά κυβερνητικά αεροπλάνα. Ο Τράμπ δεν κουνήθηκε ρούπι από την αρνητική του θέση ξεκάθαρα.
Οι Ευρωπαίοι απλά υποκρίνονται. Στο τέλος της ημέρας, η Γερμανία θα δίνει πάντα προτεραιότητα στη βιομηχανία της σε σχέση με τους κλιματικούς στόχους.
 • Η δέσμευση της Μέρκελ για τους στόχους του Παρισιού ήταν ένα ψέμα. Ολοι οι υπόλοιποι θα κάνουν το ίδιο. Το μεγαλύτερο μερίδιο της ενέργειας εξακολουθεί να παρέχεται από σταθμούς παραγωγής άνθρακα, οι οποίοι σήμερα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 45% των αναγκών της Γερμανίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Η Μερκελ υποσχέθηκε να σταματήσει τη πυρηνική της ενέργεια ως το 2020. Δεν έκανε τίποτε. Και θα συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από τον Τραμπ.
(Δ) ENA πραγματικό στολίδι, ένα μουσείο που περιμέναμε χρόνια, το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή με έργα τέχνης που έχουν γράψει ιστορία-Πικάσο, Μονέ, Γκογκέ, Πόλοκ, Φράνσις Μπέικον, Καντίνσκι-ανοίγει, επίσημα τις πύλες του στις 2 Οκτώβρη. Στην καρδιά της Αθήνας, στο Παγκράτι, ακριβώς απέναντι από την οδό Άγρας όπου βρίσκεται το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη- με την προσωπογραφία του ποιητή από τον ζωγράφο Μακρή να στολίζει έναν από τους τοίχους του νέου μουσείου-, το μουσείο είναι έτοιμο να δεχτεί στους φιλόξενους χώρους του τους επισκέπτες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά έργα κορυφαίων ζωγράφων από τον 19ο μέχρι σήμερα.
****
Ανατροπή: «Δεν είναι ο αεροπειρατής της TWA ο συλληφθείς στη Μύκονο»
 • Εξαιρετικές αμφιβολίες διατυπώνουν πλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Ανατρεπτικά στοιχεία από τον Λίβανο
Λαμπρόπουλος Γ. Βασίλης
tovima.gr
Ανατροπή: «Δεν είναι ο αεροπειρατής της TWA ο συλληφθείς στη Μύκονο» | tovima.gr

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν, μιλώντας προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, για την υπόθεση  του 65χρονου που συνελήφθη προ μερικών ημερών στην Μύκονο –στη διάρκεια ελέγχου  επιβατών κρουαζιέρας στην Μεσόγειο- και του οποίου το όνομα συνέπιπτε με αυτό Λιβανέζου καταζητούμενου για την πειρατεία στην πτήση 847 της TWA που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και κατέληξε στην Αλγερία με απολογισμό έναν όμηρο νεκρό.

 • Ο εν λόγω αεροπειρατής συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα στην Φραγκφούρτη , ενώ σε δεύτερη φάση συνελήφθη κι ο αδελφός του με γιάφκα εκρηκτικών. Ενώ όμως οι γερμανικές Αρχές ετοιμάζονταν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ συνεργοί του στην Βηρυτό απήγαγαν δύο γερμανούς υπηκόους καταφέροντας την ανταλλαγή του. Κι από τότε αγνοείτο.

Ο συλληφθείς

Ενώ όμως δημιουργήθηκε η βεβαιότητα ότι ο συλληφθείς επιβάτης της κρουαζιέρας είναι ο άφαντος για δεκαετίες ένοπλος, τα στοιχεία που προέκυπταν ήταν διαφορετικά. Ο 65χρονος αρνείτο οποιαδήποτε σχέση με τον καταζητούμενο, δήλωνε ότι είναι δημοσιογράφος από την περιοχή της Σιδώνας στον Λίβανο, ενώ σε σχετικές δηλώσεις σε ΜΜΕ  προχώρησαν στενοί συγγενείς του στον Λίβανο, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης που τον γνωρίζουν, όπως και δημοσιογραφικές ενώσεις  στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

 • Ακολούθησαν κινήσεις και από τη διπλωματική αντιπροσωπεία του Λιβάνου στην Αθήνα ενώ και ο συλληφθείς παρουσίασε στις ελληνικές αρχές ρεπορτάζ που είχε σε τοπικές εφημερίδες. Ακόμη ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί μόνο δύο φορές την Ελλάδα το 2005 και το 2006 και ουδέποτε είχε δώσει παρόν στη Γερμανία.

Επιπλέον ο δικηγόρος του 65χρονου κ. Χασάν Χαμσεντίν φέρεται να συγκέντρωσε στοιχεία ότι την επίμαχη περίοδο 1985-1998 ο πελάτης του εργαζόταν στην εφημερίδα “As –Safir”.  Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται τώρα αλλά και οι συγκρίσεις των φωτογραφιών δείχνουν  ότι η υπόθεση του αεροπειρατή ήταν ένα «μεγάλο λάθος». 

****
AMALFI COAST ITALY – ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Print Friendly, PDF & Email