Το βραδυνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (12.3.2021)

Μια μέρα όπως όλες οι άλλες θα είναι η Καθαρά Δευτέρα φέτος, καθώς θα ισχύσουν όλοι οι αυστηροί περιορισμοί, στο πλαίσιο της καραντίνας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Ωστόσο τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα μπορούν να τα επισκεφτούν οι κάτοικοι των οικείων δήμων (απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις) με αποστολή SMS και κωδικό 6. Διευκρινίζεται επίσης ότι το πέταγμα του χαρταετού επιτρέπεται.


skitso-toy-andrea-petroylaki-11-03-210


ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Ο συνεταιρισμός της βίας στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης- Πώς αναρχικοί και χούλιγκαν ένωσαν τις δυνάμεις τους


Μπορεί για χρόνια να συγκαταλέγονταν στα «μαύρα πρόβατα» της Ευρωζώνης, αλλά στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται ότι συνιστούν τα «λαμπρά παραδείγματα» για τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. O λόγος για τα κράτη της ευρω-περιφέρειας, τα οποία κατά την κρίση χρέους είχαν καταστεί γνωστά ως PIGS (δηλαδή «γουρούνια»): Portugal – Ireland – Greece – Spain.

 • Οι συγκεκριμένες χώρες, όμως, έχουν καταφέρει να βάλουν τα «γυαλιά» στην υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού σύμφωνα με παράγοντες της Κομισιόν έχουν υποβάλει τα πιο συνεκτικά και «δυνατά» σχέδια για την αξιοποίηση των 750 δισ. ευρώ.

Σε αντίθεση -για παράδειγμα- με τη Γερμανία, η οποία δεν καταφέρνει να περάσει τον πήχη των προσδοκιών. Όμως, δεν είναι μόνο το Βερολίνο, καθώς υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες ακόμη δεν έχουν καν υποβάλλει τα λεγόμενα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης». Διαβάστε περισσότερα στο MoneyReview


«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι απαντά η Μενδώνη στις αιτιάσεις του Τζόνσον
 • Απαντώντας στον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανέφερε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφούν στην Ελλάδα, η κ. Μενδώνη πως «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως».

Παράλληλα, η κ. Μενδώνη ανέφερε πως «από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο».

Αναλυτικά:

«Σε απάντηση των δηλώσεων του Βρετανού Πρωθυπουργού κ. Boris Johnson σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Τα Νέα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως.

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι».


 • Διαβάστε στο «Βήμα της Κυριακής» : Στη δίνη της βίας και της πανδημίας
Οι ακρότητες της ΕΛ.ΑΣ. και οι ΕΔΕ που έμειναν στα συρτάρια – Το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» και η στρατηγική έντασης του ΣΥΡΙΖΑ
 • Διαβάστε στο «Βήμα της Κυριακής» : Στη δίνη της βίας και της πανδημίας | tovima.gr


Ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία με τον απίστευτο συνωστισμό στην Δράμα μιλάει αποκλειστικά στο LIVE NEWS για την εικόνα που συνάντησε φτάνοντας στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού.

 • «Καταρχήν όταν πήγα εγώ, είδα ένα πλήθος έξω από το ναό. Δύο κυρίες της Μητροπόλεως μου είπαν ‘πάτερ Γεώργιε σε παρακαλώ πρόσεξε γιατί έχουν γίνει φασαρίες’. Λέω ‘δηλαδή;’. Και μου λένε ‘προσπαθεί ο εφημέριος να επιβληθεί, να βγάλει τον κόσμο έξω, ζητάει τη χρήση μάσκας και του επιτέθηκαν λεκτικά και φραστικά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς’» λέει ο πατέρας Γεώργιος Βαμβακίδης.

Τεράστιος συνωστισμός

Ο πατέρας Γεώργιος με υπομονή καταφέρνει να βγάλει τον κόσμο έξω από την εκκλησία για να αρχίσει την τελετή. Ο συνωστισμός όμως που επικρατούσε απ’ έξω ήταν τεράστιος.

«Ήταν γύρω στα 300 – 350 άτομα, αλλά όλο αυτό το πλήθος που συγκεντρώθηκε των 400 ατόμων ήταν από άλλους δήμους από άλλο νομό. Όλοι μας διερωτώμεθα πώς μπόρεσε και μετακινήθηκε τόσος πολύς λαός από άλλη περιοχή σε άλλη περιοχή».

Ο ιερέας σημειώνει ότι έπεσε θύμα και αυτός αλλά και ο εφημέριος της εκκλησίας που προσπαθούσαν να επιβάλλουν την τάξη, από ανθρώπους που είχαν πάει να προσκυνήσουν.

Η εξόδιος ακολουθία εντός του ναού έγινε τελικά με τον προβλεπόμενο αριθμό ατόμων όμως, στη νεκρική πομπή, η κατάσταση και πάλι εκτροχιάστηκε.

«Από τον ιερό ναό μέχρι το κοιμητήριο μια πορεία των 500 μέτρων, είμαι λειτουργός προσπαθώ να επιτελέσω το καθήκον μου. Δεν μπορώ ούτε αστυνομικά μέτρα να επιβάλλω έξω στον ναό, ούτε άλλου είδους περιοριστικά μέτρα».

Στο σημείο υπήρχε και αστυνομική δύναμη, η οποία έκανε «σε απόλυτο βαθμό το καθήκον που μπορούσαν να κάνουν», σύμφωνα με τον ιερέα.

Ο πατέρας Αριστείδης διετέλεσε επί σειρά ετών εφημέριος και πνευματικός πατέρας της Ενορίας του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και είχε πολλά πνευματικά παιδιά.

Σε ελέγχους του ΕΟΔΥ στους κατοίκους της Μικρόπολης, τα δείγματα βγήκαν αρνητικά, ενώ θα υποβληθούν σε νέα τεστ την ερχόμενη εβδομάδα.


Ο συνεταιρισμός της βίας στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης-Πώς αναρχικοί και χούλιγκαν ένωσαν τις δυνάμεις τους 

 • Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis-poy-kykloforei-ektaktos-to-savvato0

 • Οι δυσκολίες του EastMed και η επόμενη ημέρα-Αβέβαιη η χρηματοδότηση και η απόσβεση του έργου.Γράφουν-μιλούν στην «Κ»: Μ.Λ. Μυριάνθης, πρώην ανώτατο στέλεχος εταιρειών πετρελαίου, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ: Αεριαγωγός EastMed, ένας νέος Nabucco;

  Νταν Ραμπίνοβιτς, πρόεδρος της Greenpeace Mediterranean: Ξεπερασμένη η συζήτηση για τα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου

 • Κωδικός-ανοσία για τον τουρισμό, το κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση με κατά προτεραιότητα εμβολιασμό 800.000 εργαζομένων
 • Συνέντευξη Ακη Σκέρτσου στην «Κ»:Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πιο ελεύθεροdiavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis-poy-kykloforei-ektaktos-to-savvato1
 • Μαργαρίτης Σχοινάς: Γιατί είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα
 • Η μάχη των μεταλλάξεων θα κρίνει τον πόλεμο κατά της πανδημίας
 • Δασικές εκτάσεις έως και 80% σε νησιά των Κυκλάδων σύμφωνα με τους σχετικούς χάρτες
 • Οι αλλαγές με τεκμήρια και e- αποδείξεις-Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων
 • Λιγότερο κράτος και μητρώο εκλεκτόρων-Ιδρύονται και εταιρείες για την έρευνα στα ΑΕΙ
 • Γράφουν-μιλούν στην «Κ»:Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης: Η «κακοδαιμονία» μας και το Υπερταμείο.
  Φιόνα Χιλ: ΗΠΑ-Ελλάδα θα έρθουν πιο κοντά.
  Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Από τη μαθητεία στο όνειρο.
  Τίμοθι Γκάρτον Ας: Το μάθημα από τη χρονιά της πανδημίας.
  Σταύρος Μπένος: Να δώσουμε χώρο στα παιδιά μας.
  Ελεάννα Βλαστού: Το βάθος των περιστάσεων

  diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis-poy-kykloforei-ektaktos-to-savvato2

 • «Μαμά, γιατί δεν με πας σχολείο, δεν έχω πια φίλους;». Εξομολογήσεις γυναικών για τα επιπρόσθετα ψυχολογικά και οικογενειακά βάρη
 • «Νιώθω σαν να σκοτώνω τον χρόνο μου». Η δύσκολη εξίσωση απεξάρτησης από βιντεοπαιχνίδια υπό τη σκιά της πανδημίας
 • Γιάννης Κωστόπουλος: Πώς άλλαξε το τραπεζικό σύστημα . Γράφουν για τη ζωή και το έργο του οι Βασίλης Ράπανος, Βασίλης Ψάλτης, Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Αρώνης
 • Συνέντευξη Στέφανου Τσιτσιπά στην «Κ»: Δεν μου αρέσει να προσποιούμαιdiavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis-poy-kykloforei-ektaktos-to-savvato3
 • Το Παλάτι «τρίζει» αλλά αντέχει. Ο Χάρι, η Μέγκαν και ο θεσμός της μοναρχίας
 • Οι «αόρατοι» της κοινωνίας και το εμβόλιο της ανθρωπιάς
 • Εκρηξη αναγνωστών στην αγορά βιβλίου
 • ΙΣΤΟΡΙΑ: Η «τελμάτωση» στη Σοβιετική Ενωση

Γ.Κ: Απαγορεύεται να πας για καφέ, αλλά όχι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σαν να λέμε απαγορεύεται το σεξ με ένα άτομο αλλά επιτρέπεται η παρτούζα

Εικόνα

 • Λ.Ν.Β: Δικαίωμα της να είναι λεσβία,όμως δεν της δίνει το δικαίωμα να βεβηλώνει εικόνες,όπως όταν έσπασε την εικόνα που μετέφερε ένας ηλικιωμένος κύριος. Ανθρωποι που δε σέβονται τη θρησκευτική ελευθερία,δεν έχουν καμια δουλειά να διδάσκουν στο παν/μιο.Είναι επικίνδυνοι φασιστες
Εικόνα
 • Θ.Τ: Το #ΚΚΕ δεν συμμετέχει στην Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής διότι σε Επιτροπή με τον φασίστα Τζήμερο, αυτοί οι ούλτρα δημοκράτες δεν μπορούν να συνυπάρχουν.
Στη σημερινή συνεδρίαση στη #Βουλη η διαφορά ύφους και επιχειρηματολογιας μεταξύ των δύο πολιτικών είναι ουρανομήκης. Η μία είναι σύγχρονη και η άλλη σαν από πολλές δεκαετίες πίσω! Και αυτό είναι το κακό για τη χώρα.
..

Εικόνα

 • Αυτή είναι η ΦΑΣΙΣΤΡΙΑ, η ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ, διδάσκουσα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η οποία μαζί με τον ζωώδη όχλο των συντρόφων της, επιτέθηκαν σε αθώο περαστικό για να καταστρέψουν μία εικόνα της Παναγίας που μετέφερε. Δεν έχει θέση να διδάσκει. 
Εικόνα
 • Ο μεγαλος περιπατος. μπεεε
Εικόνα
 • Για αστυνομοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ο άνθρωπος που έπαιζε τέτρις με τις κλούβες στην Ηρώδου Αττικού.
 • Δοξιάδης: Η συμβία του διπλωματικού συμβούλου του Τσίπρα είναι Τούρκος κατάσκοπος
Δοξιάδης: Η συμβία του διπλωματικού συμβούλου του Τσίπρα είναι Τούρκος κατάσκοπος
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο συγγραφέας και σκηνοθέτης
lawandorder.gr


 • Όταν έχουν προηγηθεί αυτά, καλό θα ήταν να μη μιλάς για αστυνομοκρατία.
Εικόνα
 • Ξεχωριστός, γνήσιος ευπατρίδης

Οπως έκανε πάντα συνέχισε την κουβέντα, έπειτα από μια ιστορική αναδρομή, με ένα σχόλιο για το παρόν: «Ξέρεις τι έμαθα από τους παλιούς; Οτι κάθε χρονιά δεν θα είναι απαραίτητα καλύτερη από την προηγούμενη. Αυτό πρέπει να το θυμάστε εσείς οι νεότεροι που έχετε καλομάθει και δεν περάσατε κρίσεις και περιπέτειες». Δεν ξέχασα αυτή την προειδοποίηση που μέχρι τώρα έχει επαληθευθεί πλήρως.

Ο Κωστόπουλος είχε τρέλα με την Ιστορία, την παράδοση και τις… σημαίες.

Ουαί και αλίμονο αν έβλεπε σε κάποιο εμβληματικό κτίριο της πρωτεύουσας σκισμένη ή ξεθωριασμένη σημαία. Θα έπαιρνε την ίδια μέρα τηλέφωνο για να στείλει μία καινούργια και να βεβαιωθεί ότι θα κυματίζει όπως πρέπει.

Διαβάστε επίσης:
• Γιάννης Κωστόπουλος, ο τραπεζίτης που νοιαζόταν για την τέχνη και την αρχαιολογία

Ηταν ένας από τους ανθρώπους που έφεραν δυναμισμό και εξωστρέφεια στην οικονομία με τις πράξεις τους. Του άρεσε το «παιχνίδι εξουσίας», αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τον οδήγησε σε λανθασμένες τραπεζικές κινήσεις. Αυτό ήταν ένα κεφάλαιο που δεν του άρεσε να συζητάει, καθώς αποτραβιόταν από τη διοίκηση της τράπεζας και έβλεπε αυτά που είχε κτίσει να πέφτουν σιγά σιγά.

 • Ισως καταλάβαινε, ως άνθρωπος ευθύνης που ήταν, ότι ανέχθηκε πολλά και θα μπορούσε με την ισχύ του να προλάβει άλλα που οδήγησαν τη χώρα στην παρακμή και στην κρίση. Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα γιατί καταλάβαινε πως η εποχή και ο «κόσμος» της ακμής του έσβηναν.

Σήκωνε πάντοτε όμως το τηλέφωνο για να πει ένα αστείο ή να διορθώσει μία ανακρίβεια σε ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας για το ποιος καθιέρωσε τον τάδε αγώνα ιστιοπλοΐας. Μοιραζόταν την αγωνία του γιατί το Ιδρυμα δεν μπορούσε να δώσει πια υποτροφίες και οι μικρομέτοχοι να λάβουν μέρισμα όπως παλιά. Ηταν από πολλές απόψεις ένας ξεχωριστός και ιδιαίτερος άνθρωπος που έγραψε Ιστορία, πρόσφερε και έζησε τη ζωή του με τρόπο έντονο και μοναδικό.


skitso-toy-ilia-makri-11-03-210