Το τραπεζικό ιμάμ μπαϊλντί (του Απόστολου Μάνθου)

Το τραπεζικό ιμάμ μπαϊλντί

  • Του Απόστολου Μάνθου

Οι παραινέσεις αρκετών επενδυτών για την άποψη της τεχνικής ανάλυσης πάνω στο  τι μέλλει γενέσθαι με τη βραχυχρόνια πλεύση των τραπεζικών μετοχών  μας έφερε για ακόμα μια φορά πάνω από τα ημερήσια διαγράμματά τους. Μάλιστα μέσα σε αυτούς υπάρχει και ένας επενδυτής ο οποίος είναι μάγειρας σε ελληνικό  εστιατόριο και κάθε φορά μου κάνει την ίδια αστεία ερώτηση. “Τι θα γίνει, θα φτιάξετε κανά τραπεζικό ιμάμ μπαϊλντί ή μπα;”

Το ακούσαμε και αυτό…

Δε λέω, είναι ένα αρκετά γευστικό καλοκαιρινό φαγητό και τώρα τελευταία με την τουρκοπαρέα που έχουμε μπλέξει έχει και πέραση, αλλά για να φτιαχτεί εκτός από τα γνωστά υλικά θέλει και μπόλικο λάδι. Μάλιστα η παράδοση λέει ότι η ονομασία βγήκε επειδή ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε), όταν άκουσε για το κόστος των υλικών και για το ελαιόλαδο που χρειαζόταν για την προετοιμασία του φαγητού.

Κάτι παραπλήσιο συμβαίνει και στις τραπεζικές μετοχές καθώς χωρίς μπόλικο αγοραστικό τζίρο (λάδι) ανοδική κίνηση δε γίνεται.

Προχωρώντας  γρήγορα στο προκείμενο ξεκινάμε από τη μετοχή της Eurobank, όπου επί την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2020 οι δύο γνωστοί επενδυτικοί οίκοι BofA Securities και Goldman Sachs έδωσαν τιμή-στόχο στα 0,52 και στα 0,63 ευρώ αντίστοιχα. Η τιμή της μετοχής πάντως συνεχίζει να κωφεύει, γλιστρώντας διαρκώς από τα 0,4370 έως και τα 0,3980 ευρώ.

  • Στις τελευταίες μάλιστα συνεδριάσεις έχει κάνει όγκο συναλλαγών άνω των 35 εκατ. μετοχών, πιθανότατα λόγω ποσοστιαίων αναδιαρθρώσεων των δεικτών του MSCI με μέσο όρο όμως κάτω από τα 0,41 ευρώ, στοιχείο που έχει επιβαρύνει μερικώς την εικόνα της μετοχής.

Στο ημερήσιο διαγραμμά της υπάρχει εν εξελίξει μια βραχυχρόνια πλαγιοκαθοδική κίνηση η οποία εάν δεν τερματιστεί άμεσα με την αρπαγή των 0,41 με 0,4150 ευρώ θα φέρει τη μετοχή κάτω από το όριο των 0,40 ευρώ ανοίγοντας πλέον δίαυλο επικοινωνίας με το επίπεδο στήριξης των 0,3820 με 0,377 ευρώ. Κάποιοι τεχνικοί ταλαντωτές έχουν ήδη δώσει σήμα πτωτικής κίνησης μη μπορώντας να εντοπίσουν το αντίπαλο αγοραστικό δέος.

πιν

Η Εθνική Τράπεζα, που  μόλις στις τελευταίες συνεδριάσεις κατάφερε να γράψει και πάλι κεφαλαιοποίηση πάνω από το 1 δισ. ευρώ  δεν έχει να μας δηλώσει διαγραμματικά  κάτι ουσιαστικό, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει τιμές κάτω από τον καθοδικό στροφέα αντίστασης του Ιουνίου ενώ έχει απολέσει από τότε  ένα -20%.

  • Για να αποκτήσει αγοραστικό ενδιαφέρον θα πρέπει διαγραμματικά να πάρει με δύναμη τα 1,22 ευρώ, σημειώνοντας ισχυρό όγκο συναλλαγών. Μόνο έτσι θα βάλει υποψηφιότητα για το κατώφλι των 1,33 ευρώ, ειδάλλως η κίνηση δείχνει ότι θα φέρει τη μετοχή στις… αγκάλες της περιοχής στήριξης των 1,077 με 1,02 ευρώ. Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη ανοδικής ανάτασης από τους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές.

πιν

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου βοήθησαν τη μετοχή της Alpha Bank να διαφύγει από το κάτω μέρος του ανοδικού καναλιού του Αυγούστου και να κατευθυνθεί προς το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 0,60 με 0,62 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο όγκος συναλλαγών όπου από τις 28 Αυγούστου έχει πλησιάσει τα 44 εκατ. τεμάχια.

  • Προσοχή όμως γιατί η αδύναμη προσέγγιση των 0,60 ευρώ δίχως την ύπαρξη των κατάλληλων προωθητικών καυσίμων θα επαναφέρει τη μετοχή στην κάτω πλευρά του καναλιού  στα 0,548 ευρώ. Στην αντίθετη όμως περίπτωση που η μετοχή της Alpha  δραπετεύσει πάνω από τα 0,62 ευρώ τότε θα φέρει σε δύσκολη θέση τους Bears ωθώντας την τιμή της πάνω στα 0,71 ευρώ.

πιν

Τέλος η μετοχή της Πειραιώς φάνηκε ότι μετά το επιτυχημένο “πάτημα” στα 1,20 ευρώ θα προσπαθούσε να κινηθεί ανοδικά για να δοκιμάσει τα 1,30 με 1,33 ευρώ, αλλά μέχρι τώρα έχει φρακάρει πέριξ της περιοχής των 1,25 ευρώ με εμφανείς τις δυσκολίες περάσματος ακόμα και πάνω από τα 1,27 ευρώ.

  • Εδώ o χρόνος μετράει ενάντια στην ανοδική κίνηση, καθώς όσο η τιμή “κουράζει”  θα επέλθει τελικά η πτωτική τμήση των 1,20 ευρώ. Άμεσο ζητούμενο λοιπόν η φυγή της μετοχής προς τα 1,30 ευρώ για να μπορέσουν και οι τεχνικοί ταλαντωτές να πάρουν ανοδική ανάσα μιας που διολισθαίνουν όλο και περισσότερο προς την πλευρά των πωλητών.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο Capital.gr