Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει ριζικά τα μέχρι πρότινος δεδομένα (27/7/2020)

Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει ριζικά τα μέχρι πρότινος δεδομένα τόσο στις ισοτιμίες όσο και στις αγορές ομολόγων. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση που έχει μέχρι τώρα μικρή παρουσία στις αγορές ομολόγων με τίτλους έως 50 δισ. ευρώ, πρόκειται να μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων καθώς θα στραφεί στις αγορές για την χρηματοδότηση του πακέτου των 750 δισ. ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με  τον  Philip Brown, επικεφαλής αγορών της Citigroup αναμένεται η κίνηση αυτή να μεταμορφώσει τις κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη ενώ υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ενισχύσει το ρόλο του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος. Η  ΑΑΑ διαβάθμιση θα φέρει τεράστια ζήτηση για τα εν λόγω ομόλογα, καθώς θα έχουν ελκυστικότερη τιμή σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα ή τα μετρητά.

Show me the green money! - Environmental Finance

To the Moon ετοιμάζεται να πάει η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικάνικο δολάριο EURUSD  με τη τιμή να τρίβεται πάνω στο δεκαετή τοξοειδή καθοδικό στροφέα  στα 1,1550. Επιβεβαιωμένη ανοδική καταστρατήγηση του εν λόγω σχηματισμού με πέρασμα διαρκείας πάνω από τη ζώνη των 1,1550 με 1,1600 θα ανάψει το πράσινο φως για έναν μεσομακροπρόθεσμο κυματισμό προς την επόμενη πολύ ισχυρή αντίσταση του 1,2400. Ο δε ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος δείχνει ότι τώρα μόλις προθερμαίνεται για την αγοραστική ζώνη αφήνοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου έως ότου καταστεί υπεραγορασμένος.


Υπό τη σκιά της εξασθένησης του δολαρίου το συμβόλαιο του χρυσού συνεχίζει με μεγαλύτερη γωνία κλίσης τον ανηφορικό του δρόμο προς το προπύργιο αντίστασης των 1900 με 1920 δολαρίων. Εκεί αναμένεται βάση της διαγραμματικής ανάλυσης να ξαποστάσει για λίγο με αστάθμητο όμως ανοδικό παράγοντα τους αναβληθέντες γάμους στην Ινδία λόγω της Covid-19.

  • Στην ινδική κοινωνία, οι αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής  ενδέχεται να ξοδευτούν σε πολυέξοδες γαμήλιες τελετές με το έως  50% επί του συνόλου των εξόδων του γάμου να κατευθύνεται στην αγορά χρυσού και κοσμημάτων. Εθιμοτυπικά  πιστεύεται ότι όπως τα γονίδια και τα γενετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, έτσι και ο χρυσός μεταδίδεται από «γενιά σε γενιά».


Κατά πόδας και το άλλο πολύτιμο μέταλλο, το ασήμι, όπου με συνεχόμενα ανοδικά άλματα έχει μπει μέσα στη ζώνη διακύμανσης των 23,20 με 21,20 δολαρίων ανά ουγκιά. Τη κίνηση την είχαμε εντοπίσει από τα τέλη του Μάη με το ανοδικό πέρασμα πάνω από το πτωτικό στροφέα του περσινού καλοκαιριού. Τώρα μένει να δούμε εάν η άνοδος συνεχιστεί δίχως αγρανάπαυση  προς την πολύ ισχυρή αντίσταση των 26,40 δολαρίων. Επίπεδο, που είχε να δει το ασήμι από την Πρωτοχρονιά του 2013. Πάντως η δυναμικότητα των μέχρι τώρα δίμηνων ανοδικών candlesticks θυμίζει την αλληλουχία των candlesticks του 2010 – 2011, όπου το ασήμι σκαρφάλωσε με ξέφρενο ρυθμό από τα 19,70 δολάρια στα 49,81 δολάρια.

Στον αυτόματο δείχνει να έχει μπει ο αμερικανικός δείκτης  S&P 500 μετά την ανοδική καταστρατήγηση των 3125 με 3150 μονάδων. Ο βραχυχρόνιος στόχος εντοπίζεται στις 3330 μονάδες, όπου εάν διαλυθεί ανοδικά θα επιφέρει βίαιο τίναγμα προς το επίπεδο των 3400 μονάδων. Το πολυδιαφημισμένο σκιάχτρο των  εξάμηνων εταιρικών  αποτελεσμάτων λόγω της πανδημίας  φαίνεται ότι μέχρι τώρα δεν έχει φοβίσει τους αγοραστές. Σημείο έντονων αναταράξεων η περιοχή των 3080 μονάδων.


Το τελευταίο του χαρτί παίζει πλέον ο Ερντογάν για τη σωτηρία της τουρκικής λίρας με την απαλλοτρίωση των δολαρίων από τις ιδιωτικές τράπεζες παρουσιάζοντάς τα πλασματικά ως αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.  Η ισοτιμία της δε με το δολάριο δείχνει να έχει τα στοιχεία του αποθανόντα καθώς παραμένει εδώ και μέρες σε μια πλάγια, σχεδόν ευθεία γραμμή, λίγο κάτω από τις 7 τουρκικές λίρες ανά δολάριο. Παρά όμως τις απεγνωσμένες προσπάθειες η κατάσταση αρχίζει και μυρίζει…καμένο λάστιχο.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – από την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ