Tο συνολικό τραπεζικό χρέος της ΝΔ μαζί με του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα 563 εκατ.ευρώ!

  • Το συνολικό χρέος και των δυο κομμάτων αγγίζει τα 563 εκατομμύρια ευρώ.

Μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως των 560 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφηκε από τις ελληνικές επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού τον Μάρτιο, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον φετινό Μάρτιο ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ανήλθε στα 560,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,05 δισεκατομμυρίου ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

  • Το παραπάνω ποσό με την είδηση δεν το γράφουμε τυχαία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα για την περίοδο 2017 έως και 2019 το συνολικό τραπεζικό χρέος της Νέας Δημοκρατίας μαζί με εκείνο του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα 563 εκατομμύρια ευρώ!

Τα δυο ελληνικά κόμματα βγαίνουν πρωταθλητές στα τραπεζικά δάνεια κομμάτων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει και στο παρακάτω γράφημα, που αποτυπώνει τα κομματικά χρέη από πέντε χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ της Γερμανίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ολλανδίας, η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά με τη Νέα Δημοκρατία και το Πασόκ να καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις μεταξύ 24 ευρωπαϊκών κομμάτων. pinakas_xreh_1

Η έρευνα που φέρνει την… πρωτιά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει στοιχεία από πέντε χώρες της Ευρώπης όπως προαναφέραμε και αφορά στο ύψος των τραπεζικών δανείων που έχουν ως υποχρεώσεις τα κόμματα αυτά στις χώρες τους.

Έτσι βλέπουμε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα στα 24 περίπου κόμματα που εξετάστηκαν, με τεράστια διαφορά στα ποσά από τα υπόλοιπα. Με βάση τους ισολογισμούς των κομμάτων, φαίνεται λοιπόν πως η ΝΔ χρωστάει 309 εκ. ευρώ (2019) και το ΠΑΣΟΚ χρωστάει 254 εκ. ευρώ (2018) ενώ το τρίτο στη σειρά κόμμα SPD (Γερμανία) χρωστάει 48.2 εκ. ευρώ. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση δύο κόμματα από την Ισπανία (PSOE: 40.2 εκ. ευρώ και PP: 22.5 εκ. ευρώ). Ο Σύριζα βρίσκεται στην 14η θέση με χρέος 3, 9 εκατομμύρια ευρώ.

..xrimata

Αξιοσημείωτο είναι πως το 2017,, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, είχε διαβιβάσει στον οικονομικό εισαγγελέα, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, για τα δάνεια των κομμάτων. Η κ. Δημητρίου είχε δώσει επίσης την εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα “για τη διακρίβωση της τέλεσης ή μη, αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων, και αν προκύψει κάτι το επιλήψιμο, να ασκήσει τα δέοντα”.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς διερεύνηση. Ενώ τον περασμένο Μάϊο υπογράφτηκε διάταξη στη Βουλή όπου οι υποθέσεις περί απιστίας τραπεζικών στελεχών μπήκαν στο αρχείο!


Στο ύψος των 308,7 εκατομμυρίων ευρώ έχουν φτάσει πλέον οι οφειλές της Νέας Δημοκρατίας σε δάνεια, σύμφωνα με τον ισολογισμό του κόμματος για το 2019.
….
Το κυβερνών κόμμα, παρουσιάζει αύξηση ρεκόρ, ύψους 29,8 εκατ. ευρώ στις οφειλές της προς τις Τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών της Νέας Δημοκρατίας, το 2010 οι οφειλές από δάνεια ήταν στο ύψος των 127,8 εκατ. ευρώ και έκτοτε καταγράφουν φρενήρη αύξηση.
…..
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενάρη του 2019, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε τις υπέρογκες οφειλές του κόμματός του και υποστήριξε ότι μετά το κάλεσμά του είχε βρει τη λύση για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών και τα μέλη της ΝΔ είχαν ανταποκριθεί.
…..
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου 155.000 μέλη είχαν εγγραφεί και θα κατέβαλαν ένα ευρώ το μήνα για την αποπληρωμή των χρεών «ένα εσπρέσο το μήνα, 12 ευρώ το χρόνο», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Με βάση το πλάνο του αρχηγού της ΝΔ και με δεδομένες τις οφειλές 308,7 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν… 165,9 χρόνια για την ολοσχερή εξόφληση των τραπεζών, δηλαδή θα γίνει το 2186 και με την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθούν περαιτέρω, κάτι που φαίνεται αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.
Άλλα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν περιγράψει πιο κυνικά ότι αυτά τα δάνεια δεν υπάρχουν περίπτωση να εξοφληθούν ποτέ και θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση, κοινώς να διαγραφούν οι οφειλές.