ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΗΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΗΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Το σήριαλ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ φαίνεται ότι έχει ακόμη πολλά ακόμη επεισόδια και από ότι φαίνεται δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε. Η πολύπαθη άλλοτε κραταιά εταιρεία έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διαφορετικών μετόχων.

  • Έτσι από τους αδελφούς Καλλιτσάνση, οδηγηθήκαμε στην Reggeborgh. Στα χρηματιστηριακά γραφεία μάζευαν εξουσιοδοτήσεις για τις γενικές συνελεύσεις και στην αγορά πάλευαν διάφορα λόμπι να μαζέψουν μετοχές.

Ο Μπόμπολας, ο ντον των ελληνικών κατασκευών για περισσότερα από 40 χρόνια, βρέθηκε να μην έχει ούτε μια μετοχή πουλώντας σε τίμημα αστείο σε σχέση με τα μεγέθη των έργων και τους τζίρους που έχει κάνει κατά καιρούς η ΑΚΤΩΡ και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ οι ολλανδική νέα πλειοψηφία θα κληθεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της υπερχρεωμένης επιχείρησης.

  • Η πλειοψηφία των ολλανδών επιτεύχθηκε λόγω του τσακωμού των Καλιτσάνζηδων και της πλευράς Μπόμπολα. Χαρακτηριστικό του μένους των αδελφών Καλλιτσάνση προς τον Μπόμπολα είναι ότι μόλις ανέλαβαν την διοίκηση στέρησαν από τον ιδρυτή της ΑΚΤΩΡ Γιώργο Μπόμπολα το γραφείο του στην εταιρεία. Τελικά ούτε οι αδελφοί Καλλιτσάνση, παρά και την παρουσία του κου Προβόπουλου, κατάφεραν να κρατήσουν το μαγαζί καθώς εμφανίστηκαν νέοι μνηστήρες με αυτούς που επικράτησαν τελικά να είναι οι ολλανδοί, οι οποίοι είχαν και τα πιο πολλά λεφτά από τους προηγούμενους.

Η συμφωνία μεταξύ Μπόμπολα και ολλανδών αφορούσε την πώληση των μετοχών που είχαν απομείνει στην οικογένεια Μπόμπολα καθώς, από ότι φαίνεται, και της κοινής τους στάσης στις Γενικές Συνελεύσεις του ομίλου. Η συμφωνία αυτή ήταν στην πραγματικότητα ένα δικαίωμα αγοράς το οποίο έδωσε ο Μπόμπολας στους ολλανδούς και το οποίο ασκήθηκε τελικά και οι μετοχές του Μπόμπολα κατέληξαν στην ολλανδική πλευρά, όπως και η διοίκηση του ομίλου.

  • Στην συνέχεια ο Λεωνίδας Μπόμπολας τοποθετήθηκε σε διοικητική θέση σε θυγατρική του Ομίλου από την οποία όμως έφυγε σε χρόνο dt. Η προσυμφωνία για την αγορά των μετοχών του είχε και το στοιχείο της δέσμευσης των μετοχών αυτών για ένα χρονικό διάστημα. Ο Μπόμπολας δηλαδή δεν θα μπορούσε να πουλήσει σε κάποιους άλλους. Άρα είχε δεσμευτεί.

Προφανώς οι ολλανδοί θέλησαν να δουν τι άλλο μαζεύουν για να αποφασίσουν αν θα εξασκήσουν το δικαίωμα τους και να αγοράσουν όπως και έκαναν τις μετοχές του κου Μπόμπολα τελικά. Αφού λοιπόν είχαν δεσμεύσει στην ουσία τις μετοχές αυτές αγοράζοντας ένα δικαίωμα ιδιοκτησίας επί αυτών ζήτησαν να έχουν για το διάστημα αυτό και το δικαίωμα της ψήφου αυτών.

  • Αν αυτό ήταν παράνομο η όχι καλείται να αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ηλεκτρική καρέκλα της οποίας κάθεται η κα Βασιλική Λαζαράκου. Η κα Λαζαράκου δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η τάση που επικρατεί στις εισηγμένες είναι η απαξίωση των μικρών μετόχων και η αυθαιρεσία -γενικώς-των διοικούντων των εταιρειών.

Με την συμφωνία των μετόχων της ΕΛΑΚΤΩΡ όμως τι θα μπορούσε να κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Μια συμφωνία μεταξύ μετόχων οι οποίοι εκείνη την στιγμή δεν συμμετέχουν στην διοίκηση της εταιρείας γιατί είναι επιλήψιμη; Γιατί θα πρέπει να γίνει δημόσια; Τόσα πακέτα μετοχών έχουν μπει κατά καιρούς collateral για να ληφθούν δάνεια.

  • Δεν υπάρχουν αντίστοιχοι όροι για αυτά; Είχαν οι ολλανδοί κάποια εσωτερική πληροφόρηση; Είχε ο Μπόμπολας; Τον είχαν πετάξει έξω από τα κέντρα λήψης αποφάσεων οι αδελφοί Καλλιτσάντση. Οι ολλανδοί ήταν νεοεισερχόμενοι μέτοχοι. Δεν ήταν στην διοίκηση της εταιρείας. Έγινε κατάχρηση αγοράς; Από που προκύπτει αυτό; Παραβιάστηκαν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης; Ποιας διακυβέρνησης αφού αυτή την είχαν άλλοι…

Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και το Υπουργείο των Οικονομικών και ο κος Σταικούρας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα θέματα αυτά καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο σύστημα είναι πολύ χαμηλή έως μηδενική, γενικώς. Οι υποθέσεις τύπου Follie-Follie και MLS έχουν τραυματίσει το κύρος της αγοράς μετοχών στην Ελλάδα.

  • Η Επιτροπή  όμως από την άλλη μεριά πρέπει να εφαρμόζει τον Νόμο. Παραβίαση του Νόμου όμως δεν φαίνεται να υπάρχει σε μια συμφωνία μεταξύ δυο βασικών μετόχων οι οποίοι στην ουσία προσπαθούν να πάρουν την διοίκηση της εισηγμένης από κάποιους άλλους. Μην φτάσουμε στο άλλο άκρο να βγάζουμε νόμους από μόνοι μας.

Στην αγορά αυτή υπάρχει υπερ-ρύθμιση καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές βομβαρδίζουν κάθε χρόνο το νομικό πλαίσιο με νέες οδηγίες κατευθύνσεις και αποφάσεις. Και η κα Λαζαράκου και το Υπουργείο έχει δείξει αποφασιστικότητα σε σχέση με το παρελθόν. Όπως στην περίπτωση της ψήφισης του νέου σχετικού νόμου, άλλαξε την διοίκηση της MLS του κου Καματάκη και της Follie Follie. Κινήθηκε γρήγορα … η Βασιλική.

Γιάννης Μαϊστράλης – Οικονομολόγος