«Το σημαντικό είναι η Βρετανία να λάβει τις παραγγελίες της σε εμβόλια εγκαίρως» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας

«Το σημαντικό είναι η Βρετανία να παραλάβει τις παραγγελίες της σε εμβόλια κατά της Covid-19 βάσει του προγράμματος και εγκαίρως» απάντησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, ερωτηθείς επανειλημμένως από τον ραδιοσταθμό του BBC αν η βρετανική κυβέρνηση θα εμποδίσει ενδεχόμενη «εκτροπή» προς την Ε.Ε. ποσοτήτων του εμβολίου της AstraZeneca που προορίζονται για τη Βρετανία.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι συνεχίζουμε με την αποτελεσματική επιτάχυνση του εμβολιαστικού μας προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από την τήρηση του προγράμματος προμήθειας» τόνισε ο Γκόουβ στις δηλώσεις του στο BBC Radio.

Στην ερώτηση αν η Βρετανία θα επέτρεπε εκτροπή ποσοτήτων του εμβολίου προς την Ε.Ε., όπως ζητούν ορισμένοι πολιτικοί στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ο Γκόουβ απάντησε: «Το θέμα είναι ότι οι προμήθειες που έχουν προγραμματιστεί, πληρωθεί και πρέπει να συνεχιστούν. Οπωσδήποτε δεν θα υπάρξει καμία διακοπή σε αυτό».

Η Βρετανία θέλει να εξασφαλίσει ότι θα λάβει όλα τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει, δήλωσε ο Γκόουβ και στον ραδιοσταθμό LBC: «Νομίζω ότι χρειάζεται να εξασφαλίσουμε τις παραδόσεις των προμηθειών εμβολίων που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί, που έχουν εξασφαλιστεί για το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Βεβαίως, όμως, πάντα θα συνεργαζόμαστε με τους φίλους και γείτονές μας, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε. Ωστόσο προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε για τους ανθρώπους στη χώρα μας, που είναι ευάλωτοι και που έχουμε στόχο να εμβολιάσουμε, ότι θα έχουν μια δόση εμβολίου στο χέρι τους» τόνισε.

Η Βρετανία θα εξετάσει σήμερα τον κατάλογο των χωρών που θα επηρεαστούν από τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνει, σημείωσε παράλληλα στις δηλώσεις που έκανε στο BBC Radio ο Μάικλ Γκόουβ, μετά την ανακοίνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι ορισμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα σε καταλύματα, όπως είναι τα ξενοδοχεία, όταν φθάνουν στη χώρα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες νέα περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια από και προς τη χώρα, ελπίζοντας ότι λαμβάνοντας νέα συνοριακά μέτρα θα μπορέσει να περιορίσει τον κίνδυνο να εξαπλωθούν παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, κάτι που θα έθετε επίσης σε κίνδυνο το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών.

«Σήμερα θα εξετάσουμε πόσο εκτενής χρειάζεται να είναι αυτός ο κατάλογος χωρών. Θα καθοδηγηθούμε από τις συστάσεις των επιστημονικών μας συμβούλων και θα ανακοινώσουμε αργότερα πού θα πρέπει να τραβηχτεί η γραμμή» κατέληξε.