Το σχέδιο SIEMENS για το σπάσιμο της εταιρίας στα δύο. Διαχωρίζονται ενέργεια – ψηφιακή τεχνολογία

Ο όμιλος Siemens έχει καταλήξει στις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με μια ιστορική απόφαση διαχωρισμού της μητέρας εταιρίας από την επιχείρηση του τομέα της ενέργειας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα die WELT. Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ομίλου Siemens στην πρόσφατη ιστορία του με τη δημιουργία της «Siemens Energy AG».

Οι τωρινοί προηγούμενοι μέτοχοι θα λάβουν ένα μερίδιο της «Siemens Energy» για δύο μετοχές της Siemens. Συνολικά, σχεδόν 400.000 μετοχές ενέργειας θα εκδοθούν με αυτόν τον τρόπο. Ο όμιλος αρχικά σκοπεύει να κατέχει το 45%, εκ των οποίων το 9,9% θα μεταφερθεί στην συνταξιοδοτική εταιρεία του ομίλου. Το υπόλοιπο 35,1% θα πρέπει στη συνέχεια να μειωθεί σημαντικά εντός δώδεκα έως 18 μηνών, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ο διαχωρισμός του τομέα της ενέργειας θα αποτελέσει το αποκορύφωμα των αλλαγών υπό την καθοδήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Τζο Κέσερ, ο οποίος θα παραιτηθεί την άνοιξη του 2021, αλλά προηγουμένως θέλει να προετοιμάσει τον παραδοσιακό όμιλο για το μέλλον εστιάζοντας στην ψηφιακή τεχνολογία. Οι δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας,  αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του τζίρου του Ομίλου μέχρι σήμερα, και αποτελούσαν την καρδιά της Siemens εδώ και δεκαετίες.

Στο μέλλον, η Siemens Energy με τη νόμιμη έδρα της στο Μόναχο θα λειτουργεί ανεξάρτητα στην αγορά και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Οι δραστηριότητες στον τομέα κατασκευής στροβίλων για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος φυσικού αερίου και ατμού, για πλέγματα υψηλής τάσης και ανεμογεννήτριες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εδώ και αρκετό καιρό, έπρεπε να μειώσουν τις θέσεις εργασίας και να δημοσιεύσουν απώλειες μετά τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία της Siemens. Το μερίδιο της Siemens στο 67% περίπου του ισπανικού ομίλου αιολικής ενέργειας Siemens Gamesa θα εισαχθεί επίσης στη νέα Siemens Energy AG.

Συνολικά, η Siemens AG θα πρέπει να έχει μόνο τρεις θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας ενέργειας. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Linde Christian Bruch πρόκειται να γίνει ο νέος επικεφαλής της Siemens Energy.  Είναι  αξιοσημείωτο ότι οι σχετικές συμβάσεις αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αυτονόμηση της Siemens Energy και στην ανεξαρτησία της.