Το σχέδιο για μετά το lockdown ανακοινώνει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον

Το σχέδιό του για τοπικούς περιορισμούς κατά του νέου κορωνοϊού θα παρουσιάσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Το νέο πρόγραμμα θα αντικαταστήσει το lockdown στην Αγγλία στις αρχές Δεκεμβρίου και θα στηρίζεται στην ανάπτυξη ενός συστήματος μαζικής ιχνηλάτησης επαφών.

«Στην Αγγλία η αύξηση των νέων περιστατικών επιβραδύνεται… Δεν έχουμε βγει ακόμα, αλλά με την επέκταση της ιχνηλάτησης επαφών και τα εμβόλια που πλησιάζουν τη φάση της ανάπτυξης, το σύστημα τοπικών περιορισμών θα συμβάλει στο να διατηρήσουμε τον ιό υπό έλεγχο» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο συντηρητικός ηγέτης θα ανακοινώσει το απόγευμα ενώπιον των βουλευτών την επαναλειτουργία των καταστημάτων που δεν πωλούν προϊόντα άμεσης ανάγκης, των παμπ και των εστιατορίων από τις 3 Δεκεμβρίου.

Οι περιορισμοί αναμένεται να χαλαρώσουν για κάποιες ημέρες τα Χριστούγεννα και αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ενιαία προσέγγιση.

Στην Αγγλία το σχέδιο τοπικών περιορισμών, που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει το ίδιο επίπεδο περιορισμών που ίσχυαν πριν από το lockdown των τεσσάρων εβδομάδων που κηρύχθηκε στις 5 Νοεμβρίου, αλλά περισσότερες ζώνες θα τεθούν σε ένα ανώτερο, πιο αυστηρό επίπεδο. Το επίπεδο στο οποίο θα τεθεί κάθε περιοχή θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα μαζικής και γρήγορης ιχνηλάτησης επαφών του πληθυσμού στις ζώνες πολύ αυξημένου κινδύνου, κατά το πρότυπο της εμπειρίας που αποκτήθηκε με επιτυχία στο Λίβερπουλ (βορειοδυτικά), όπου τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ από τις αρχές Νοεμβρίου, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Εν καιρώ, όσοι έρχονται σε επαφή με κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός θα μπορούν επίσης να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν μια απομόνωση 14 ημερών, που είναι τώρα υποχρεωτική, και στην οποία υποβάλλεται τώρα και ο πρωθυπουργός. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβερπουλ και θα επεκταθεί, σε περίπτωση επιτυχίας, στους υγειονομικούς τον Δεκέμβριο και στην υπόλοιπη χώρα τον Ιανουάριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία, έχει καταγράψει τουλάχιστον 55.000 θανάτους μεταξύ των προσώπων που διαγνώστηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό και περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο θετικά περιστατικά.