Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα Brexit χωρίς συμφωνία παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κατάρρευσης των εμπορικών συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας για το Brexit δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά το τέλος της μετάβασης πλησιάζει. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι, εάν και όταν, βρεθεί μια συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, συμπεριλαμβανομένης της μη σύναψης συμφωνίας την 1η Ιανουαρίου. Σήμερα παρουσιάζουμε μέτρα έκτακτης ανάγκης» έγραψε στο twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας το σχέδιο.
Τα μέτρα αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν για έξι μήνες τη βασική αμοιβαία αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας αλιευτικής πρόσβασης των σκαφών της ΕΕ και της Βρετανίας στα ύδατα των δύο πλευρών. Τα μέτρα αυτά παρουσιάζονται μετά τις συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και της επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στόχο τον τερματισμό ενός αδιεξόδου για τη συμφωνία που έληξε «χωρίς συμφωνία».

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι «παραμένουν πολύ μεγάλα κενά», αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με μια «ξεκάθαρη απόφαση» μέχρι την Κυριακή για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήθελε να αφήσει «καμιά δίοδο προς μια πιθανή συμφωνία χωρίς δοκιμή» και έτσι αυτός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν για περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες ημέρες μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων. Ωστόσο, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη πολύ μακριά.