Τo σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (3 Απριλίου 2021)

Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη

Ελεύθερες θα είναι τελικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Κλειστό το λιανεμπόριο έως τις 12 Απριλίου.


«Λουκέτο» σε όλη τη Γερμανία μελετά η Μέρκελ

Την επιβολή καθολικού lockdown σε ομοσπονδιακή κλίμακα φέρεται να σχεδιάζει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δυσαρεστημένη εξαιτίας της καθυστέρησης στη λήψη μέτρων προστασίας από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ @ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

skitso-toy-andrea-petroylaki-02-04-210


ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ@ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

skitso-toy-ilia-makri-02-04-210


Η Ελλάδα στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα

Το πράγμα έχει αγριέψει. Δεν είναι πλέον τόσο εύκολο να είσαι μια «πολύφερνη νύφη» στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η Ελλάδα έχει παίξει καλά αυτό το παιχνίδι στην Ιστορία της. Εκανε πάντοτε μια θεμελιώδη γεωπολιτική επιλογή, αλλά κατόπιν δεν έκοβε ποτέ τις γέφυρες με τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις. Ηταν μια λεπτή ισορροπία, μια σύνθετη και εύθραυστη χορογραφία, η οποία έφερνε συνήθως αποτελέσματα. Ακόμη και μέσα στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου η Αθήνα έκανε ανοίγματα και διατηρούσε σχέσεις με χώρες του αντίπαλου μπλοκ.

 • Τώρα, όμως, οι βασικοί πρωταγωνιστές μιλούν άλλη, πιο σκληρή γλώσσα. Τα διλήμματα που τίθενται είναι σκληρά, ενδεχομένως και αδυσώπητα. Ακόμη και η δημόσια ρητορική έχει αλλάξει και είναι σχεδόν άγρια, θα έλεγε κάποιος. Το διαπιστώνει κανείς στο Τwitter, αλλά και πίσω από κλειστές πόρτες στη διπλωματική τριβή μαζί τους.

Η Κίνα και η Ρωσία δεν νιώθουν πια δέος απέναντι στις ΗΠΑ, ούτε πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες που επιβάλλει η «διεθνής τάξη πραγμάτων». Πίσω τους βρίσκονται και άλλες χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία και το Ιράν.

 • Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Αν το δίλημμα γίνει «ή μαζί μας ή απέναντι», οι αποφάσεις και οι απαντήσεις δεν θα είναι εύκολες ή αυτονόητες. Στο ζύγι μπαίνουν τα γεωπολιτικά και τα οικονομικά μας συμφέροντα. Και βέβαια, τα τελευταία 47 χρόνια στο ζύγι μπαίνει και το ποιος συνεισφέρει περισσότερο στην άμυνα και στην προστασία της χώρας μας απέναντι σε… οιαδήποτε απειλή.

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Το αδιανόητο, όπως π.χ. ο κινεζικός στόλος να έχει αισθητή παρουσία στην περιοχή μας, μπορεί να γίνει ρουτίνα τα επόμενα χρόνια. Τα εργαλεία ανάλυσης σκουριάζουν γρήγορα και ασφαλής χάρτης πλοήγησης στο νέο σκηνικό δεν υπάρχει.

 • Τα δόγματα εξωτερικής πολιτικής αργούν, ορθώς, να αλλάξουν. Αλλά είναι και άχρηστα εάν δεν προσαρμοστούν στις τεκτονικές αλλαγές που σημειώνονται κάθε 50-60 χρόνια. Αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα.

Οι προκλήσεις των τουρκικών ακταιωρών

 • Ενώ οι τουρκικοί ακταιωροί στο Βόρειο Αιγαίο επιχειρούν έκνομες ενέργειες κατά παράβαση του Δικαίου των Θαλασσών, η Ελλάδα ετοιμάζεται για πλήρη επιτήρηση του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου της.

ΒΗΜΑτοδότης

***
Πιάνουν δουλειά τα ισραηλινά drones

Ενώ οι τουρκικοί ακταιωροί στο Βόρειο Αιγαίο επιχειρούν έκνομες ενέργειες κατά παράβαση του Δικαίου των Θαλασσών, η Ελλάδα ετοιμάζεται για πλήρη επιτήρηση του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου της. Εντός Απριλίου εγκαθίστανται στην Σκύρο (στην καρδιά του Αιγαίου) και αρχίζουν τις επιχειρησιακές τους αποστολές τα δύο drones (Heron) που προμηθεύτηκε η χώρα μας με τη διαδικασία Leasing από Ισραήλ. Ήδη έχει εγκατασταθεί η πλατφόρμα απογείωσής τους και ο χειρισμός τους θα γίνεται αποκλειστικά από Έλληνες που έχουν εκπαιδευτεί στο Ισραήλ.

 • Θεωρούνται ιδανικά για την επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας. Είναι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους σε ύψος 40.000 πόδια. Φέρουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, κάμερες και ηλεκτρο- οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και ένα πακέτο τεχνικής νοημοσύνης. Με δυο λόγια εύκολα θα είχαν εντοπίσει τις τουρκικές ακταιωρούς στο Βόρειο Αιγαίο.

***
Το πρώτο ελληνικό drone

Αφού έγινε λόγος για drones έχω να σας πω και τούτο: Σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Και ξέρετε γιατί; Για να δει από κοντά το πρώτο ελληνικό drone που κατασκεύασαν οι φοιτητές με supervisor τον καθηγητή Κύρο Υάκινθο. Το ελληνικό drone, εάν αναπτυχθεί καταλλήλως μπορεί να μεταφέρει και οπλισμό, θα κάνει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο δηλαδή θα βρίσκεται στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Ένα πρόγραμμα που πρωτίστως ενδιαφέρει το υπουργείο Άμυνας που όταν μπει στην παραγωγή αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

***
Έρχεται στο Τατόι το θρυλικό Spitfire

Αυτές τις ημέρες ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, από τα πλέον δημοφιλή στον κόσμο, με βρετανό πιλότο καταθέτει σε διάφορες χώρες σχέδια πτήσεως για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Και να προσγειωθεί δόξη και τιμή στο Τατόι. Πρόκειται για ένα (θρυλικό) Supermarine Spitfire MJ 755 το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο και ανασκευάστηκε στην Αγγλία από Άγγλους τεχνικούς και έρχεται τώρα στην Ελλάδα. Θα ενταχθεί στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας και θα μετέχει σε πτήσεις επιδείξεων.

 • Έτσι μετά το 1947 το μονοθέσιο και μονοκινητήριο μαχητικό αυτό, που φέρει δύο πολυβόλα επιστρέφει στον ελληνικό ουρανό. Είχε αποσυναρμολογηθεί και συναρμολογηθεί στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η εταιρία Spitifire Company LTD διατηρεί ακόμα εργοστάσιο. Σε αυτό ακριβώς το εργοστάσιο το ελληνικό Spitifire ξαναζωντάνεψε. Απέκτησε πτητική ισχύ. Τώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα και καταθέτει τα σχέδια πτήσεως σε όλες τις χώρες όπου θα περάσει και θα ανεφοδιασθεί με καύσιμα.

****

***
Αλλοι 4 πιλότοι πάνε στα Rafale

Αναχωρεί και η δεύτερη τετράδα επισμηναγών για την Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν στα Rafale. Η πρώτη τετράδα ήδη ολοκλήρωσε την επίγεια εκπαίδευσή τους και πετούν στον γαλλικό ουρανό με τα Rafale. Όταν ο υπουργός Άμυνας αποχαιρετούσε έναν επισμηναγό που σήμερα εκπαιδεύεται στα Rafale και τυγχάνει να ήταν και υπασπιστής του πέραν από την ευχή, του έδωσε και ένα σταυρουδάκι και ένα ζευγάρι γυαλιά…Top Gun.

 • Ο κ. Παναγιωτόπουλος ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός Άμυνας που έως τώρα δεν έχει λάβει (όπως οι προκάτοχοί του) δώρα όπλα ρεπλίκες. Αντιθέτως, έχει εισπράξει τσεκούρια (από τα Εμιράτα), σπαθί (από την Αίγυπτο) μπουφάν και καπελάκι (από Αμερικανούς) και μια στολή ασυρματιστή πολυβολητή ίλαρχου στα Λέοναρντ. Αλήθεια όλα αυτά τα όπλα (έστω ως ρεπλίκες) που πήραν οι προκάτοχοί του πού να βρίσκονται σήμερα;

***
Η Ντόρα προκάλεσε συζήτηση για την Τουρκία

Συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη συμπεριφορά της Τουρκίας (Ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά, κυπριακό) προκάλεσε η επιστολή που έστειλε αρμοδίως η Ντόρα Μπακογιάννη και είχε αμέσως τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Αριστερών και των Συντηρητικών. Αφήστε που ενδέχεται να υπάρξει και πόρισμα.

***
Η ενόχληση της Φώφης

Ας πάμε τώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στη χθεσινή συζήτηση κατά την οποία προκάλεσε την ενόχληση της Φώφης Γεννηματά το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη σηκώθηκε από τα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ και προσέγγισε τα κυβερνητικά έδρανα όπου είχε ένα σύντομο διάλογο με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

 • Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρενέβη και ζήτησε ησυχία ενώ άφησε υπονοούμενα για ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές κόντρες στη ΝΔ. «Σας παρακαλώ κάντε ησυχία. Μπορείτε να τις λύσετε άλλη ώρα τις διαφορές σας.

Ούτως ή άλλως το κάνετε και δημοσίως» ανέφερε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννήματα. Λίγο μετά την ομιλία της η κυρία Γεννηματά πέρασε δίπλα από τον πρωθυπουργό και απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κικίλια και στην κυρία Μπακογιάννη είπε: «Τι πάθατε σήμερα; Πολλή φασαρία κάνετε». Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την παρατήρηση και χαριτολογώντας της απάντησε με νόημα: «Μετά από τέτοια ομιλία δεν χρειάζεται να μιλήσει ο κ. Τσίπρας».

***
Οι πέντε λέξεις του Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει με πέντε λέξεις, μία για κάθε πολιτικό αρχηγό να απαντήσει στα πυρά της αντιπολίτευσης για την διαχείριση της πανδημίας. «Χρέωσε» στην κυρία Γεννηματά «μαξιμαλισμό» και στους κ.κ Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη, «μηδενισμό», «αρνητισμό», «λαϊκισμό» και «σουρεαλισμό» αντίστοιχα. Επιλέγοντας το πεδίο του «ρεαλισμού», όπως είπε, απευθύνθηκε στους πολίτες και επιχείρησε να δώσει «ευανάγνωστες» απαντήσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα της περιόδου που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημιολογική κρίση.

***
Ο Κουτσούμπας και το κορδελάκι της Εταιρίας Αυτιστικών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην πρωτολογία του σήμερα στη Βουλή αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Μέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Μάλιστα, φορούσε στο πέτο του το χαρακτηριστικό κορδελάκι που του είχαν δώσει οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση.

***

Η Ελλάδα αγαπάει και το …Κατάρ

Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο Κατάρ, από τις 3 έως και τις 5 Απριλίου, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου της Σαλάχ Μπιν Γκανέμ Αλ Αλί. Οι πληροφορίες λένε ότι αντικείμενο των συζητήσεων των δύο Υπουργών θα είναι η διεύρυνση και η ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων και των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ (το Κατάρ δεν είναι ακριβώς η χώρα με την οποία περιμένεις κάτι τέτοιο αναφορικά με την Ελλάδα).

 • Η Λίνα Μενδώνη θα συναντηθεί επίσης με την Πρόεδρο της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ Σέικα Αλ-Μαγιάσα Μπιντ Χαμάντ Αλ-Τανί και στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η συνεργασία ανάμεσα στα μουσεία των δύο χωρών, η διεξαγωγή κοινών αρχαιολογικών και ανασκαφικών προγραμμάτων, η ανταλλαγή εμπειριών στη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση και την αρχαιοκαπηλία κ.α.

***
Ο Σημίτης για τον Λάζαρο Αγγέλου

Έφυγε» από τη ζωή ο Λάζαρος Αγγέλου, μέλος επί σειρά ετών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Ο Λάζαρος Αγγέλου έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το βράδυ της Τετάρτης, έχοντας παλέψει σκληρά με την ασθένεια για περισσότερα από δυο χρόνια. Μετά την ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική ασχολήθηκε με τα κοινωνικά κινήματα, κυρίως της οικολογίας, ενώ είχε διατελέσει και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ. Για τον θάνατο του Λάζαρου Αγγέλου έκανε δήλωση και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. «Ο Λάζαρος Αγγέλου υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ακέραιος χαρακτήρας, επίμονος αγωνιστής, αφοσιωμένος και ανιδιοτελής συνεργάτης. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», είπε.


Ομολογία Τόμσεν : Αργήσαμε με το χρέος, έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση το 2010

 • Ο πρώην διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ομολογεί στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» τα λάθη της τρόικας και προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο
Ομολογία Τόμσεν : Αργήσαμε με το χρέος, έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση το 2010 | tanea.gr

 • Η δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας θα απαιτήσει ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο Πολ Τόμσεν, ο πρώην διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, στη συνέντευξή του με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ενόψει συμμετοχής του σε συνέδριο του Economist.

Δηλώνει απαισιόδοξος ως προς την προοπτική αυτή, απορρίπτοντας πάντως κατηγορητικά τον κίνδυνο να χρειαστεί η χώρα ένα νέο Μνημόνιο. Επισημαίνει, όμως, ότι τα υψηλά χρέη θα χρειαστούν αναδιάρθρωση ή αμοιβαιοποίηση μέσω της ΕΚΤ.

Ο γνώριμός μας ως ο «σκληρός» της τρόικας μιλά ακόμη για τα Μνημόνια και παραδέχεται, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και σε προσωπικό επίπεδο, ότι θα έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους νωρίτερα, το 2010.

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ που κυκλοφορούν


Σουέζ : Οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές του εμπορίου για την αποφυγή της διώρυγας

 • Η πρόσφατη μεγάλης κλίμακας εμπλοκή στη Διώρυγα του Σουέζ, με αφορμή την προσάραξη του πλοίου κοντέινερ Ever Given επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των εναλλακτικών διαδρομών για το παγκόσμιο εμπόριο

BBC History Magazine, το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό, την Κυριακή και κάθε μήνα με ΤΟ ΒΗΜΑ | tovima.gr

ΒBC και BHMA της Κυριακής!

Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό «BBC History Magazine» κυκλοφορεί στην Ελλάδα!

Κάθε μήνα στο Βήμα της Κυριακής. Το νούμερο 1 περιοδικό στον κόσμο, με τη μεγαλύτερη επίδραση στον χώρο της ιστοριογραφίας.

Tα πιο γνωστά κεφάλαια της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας ζωντανεύουν μέσα από τεκμηριωμένα, συναρπαστικά και εκλαϊκευμένα άρθρα κορυφαίων ιστορικών και δημοσιογράφων.

Το περιοδικό που φωτίζει το παρελθόν και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον σύγχρονο κόσμο.

Σε αυτό το τεύχος:

-Η Επανάσταση του Δυτικού Μετώπου.

Οι πολεμικές καινοτομίες που έδωσαν τη νίκη στους Συμμάχους κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

-Οι αληθινοί peaky blinders.

Οι βίαιοι συμμορίτες του Μπέρμιγχαμ με το στυλάτο ντύσιμο.

-Οι Βίκινγκ στο μικροσκόπιο.

Πώς η επιστήμη άλλαξε την αντίληψή μας για τους ατρόμητους επιδρομείς.

-Οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής του «Γέρου του Μοριά»

-Οι βασίλισσες των Σταυροφοριών

-Ερπύστριες και οικονομία: τα οικονομικά της 21ης Απριλίου

-Ο τάπητας τοίχου Bayeux

-Ο πόνος που έδωσε δύναμη στην Αρτεμισία

-Θαβορίτες: Οι κομμουνιστές του Χριστού

-Όταν τα μεγάλα μυαλά σκέφτονταν παρόμοια

-Φορολογώντας του πλούσιους για να ταϊστούν οι φτωχοί

-Τραύμα πολέμου

-Γιατί η ιστορία πρέπει να πάρει θέση;

-Η άνοδος των Τυδώρ

-Ξαναγράφοντας τον κόσμο της

-Συνέντευξη: Πώς η δημογραφική αλλαγή σχηματοποίησε την παγκόσμια ιστορία

-Κάιρο: Πεδίο μαχών των Αυτοκρατοριών

-Ο πόλεμος των περιστεριών απέναντι στον Χίτλερ

-Ουράνια γεγονότα

Με το κύρος του BBC

 • Οπως φανερώνει ο τίτλος του, το επιδραστικό περιοδικό που τον περασµένο Μάιο συµπλήρωσε 20 χρόνια επιτυχηµένης κυκλοφορίας στη αγορά του Ηνωµένου Βασιλείου (και όχι µόνο, καθώς έχει κυκλοφορήσει µεταξύ άλλων και σε Ισπανία και Ουγγαρία) συνδέεται άρρηκτα µε τον έγκυρο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα BBC, µια παγκόσµια κιβωτό γνώσης και πληροφορίας και αδιάψευστο µάρτυρα των κορυφαίων ιστορικών γεγονότων του τελευταίου αιώνα, µε παρουσία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με σχεδόν 100.000 αφοσιωµένους φιλοµαθείς αναγνώστες σε µηνιαία βάση και σταθερά ανοδική κυκλοφορία, το «BBC History Magazine» αναδεικνύεται σταθερά στο Νο 1 σε πωλήσεις έντυπο του είδους του στη Γηραιά Αλβιώνα, και αυτό κυρίως γιατί έχει επενδύσει συνειδητά στις πιο «βαριές υπογραφές» στον χώρο της διεθνούς ιστοριογραφίας.

Ενδεικτική της ευρείας απήχησης του «BBC History Magazine» είναι η αίσθηση που προκαλεί κατά καιρούς στη δηµόσια σφαίρα µε την ελκυστική θεµατολογία του, που σε καµία περίπτωση δεν µένει στα παλιά και σε κάθε περίπτωση δίνει τροφή για σκέψη, συζήτηση, αναζήτηση και εµβάθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγµα τα αφιερώµατα στους «10 χειρότερους Βρετανούς της Ιστορίας» ή στους «Καλύτερους πρωθυπουργούς» που συζητήθηκαν εκτενώς από τα διεθνή media.

 • H ναυαρχίδα των ιστορικών περιοδικών αντλεί υλικό από τις πιο πρόσφατες έρευνες και παρουσιάζει τεκµηριωµένα και από διαφορετική σκοπιά τα πιο γνωστά, ένδοξα ή ζοφερά κεφάλαια της Ιστορίας φωτίζοντας παράλληλα και τις αθέατες πτυχές του παρελθόντος, όπως η καθηµερινότητα, η πολιτική, οι θεσµοί και η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες και ιστορικές περιόδους.

Από την αρχαία Eλλάδα, Αίγυπτο και Ρώµη µέχρι τον Οίκο των Τυδώρ, τη βικτωριανή περίοδο και τους δύο Παγκοσµίους Πολέµους, αλλά και εν εξελίξει γεγονότα µε τεράστιο ενδιαφέρον, όπως το Brexit, το Black Lives Matter και η πανδηµία της COVID-19, όλα έχουν θέση στην ενηµερωµένη θεµατολογία του. Στόχος η καλύτερη γνωριµία µε το χθες που θα µας εφοδιάσει µε τα απαραίτητα για να κατανοήσουµε τους µηχανισµούς που κινούν τον σύγχρονο κόσµο.

 • Η µακρά λίστα συνεργατών του περιοδικού περιλαµβάνει λαµπρούς πανεπιστηµιακούς ιστορικούς και εξειδικευµένους αρθρογράφους και αναλυτές, όπως οι Αντονι Μπίβορ, Λούσι Γουόρσλεϊ, Μέρι Μπίαρντ, Μαξ Χέιστινγκς, Νταν Τζόουνς, Σουζάνα Λίπσκοµπ, Tοµ Χόλαντ, Τρέισι Μπόρµαν, ενώ συµβουλευτικό ρόλο στην έκδοση κατέχουν παγκόσµιας εµβέλειας ακαδηµαϊκοί, µεταξύ άλλων ο Σάιµον Σάµα, ο Ρίτσαρντ Εβανς και ο Ιαν Κέρσοου. Μάλιστα, κάθε τεύχος θα παρουσιάζει άρθρα δύο εκ των πλέον διακεκριµένων συνεργατών του BBC σε ιστορικά θέµατα, του Μάικλ Γουντ και του Ντέιβιντ Ολουσόγκα.

Αν και η εφετινή συγκυρία ήρθε να µας δυσκολέψει, ας επικεντρώσουµε στα όποια θετικά της κατάστασης, όπως η ευκαιρία για περισσότερο διάβασµα, διεύρυνση οριζόντων και εµπλουτισµό γνώσεων. Η βουτιά σε άλλες εποχές λειτουργεί άλλωστε ως ο ιδανικός τρόπος διαφυγής. Καθίστε λοιπόν ζεστά και αναπαυτικά και υποδεχθείτε τον χειµώνα µε την καλύτερη παρέα.

Την Κυριακή και κάθε μήνα, η ιστορία γράφεται στο «Βήµα».

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25

(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Tzόρτζ Φίνλεϊ#4»: €1,50 )


Ο Θανάσης 52, είναι συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, αποσπασμένος σε βιβλιοθήκη, Δεν θυμάται καν πότε ήταν η τελευταία φορά που μπήκε σε τάξη για μάθημα. Πηγαίνει το πρωί 9-11 και στον Η/Υ που κάθεται αραχτός, όταν δεν παίζει πασιέντζα, διαβάζει το “Κατιούσα – βολή στους βολεμένους”

Εικόνα

 • βρήκε και πάτησε ο Πιερρακάκης τα βοσκοτόπια; έτσι εξηγούνται όλα
Εικόνα
 • Έχει γεμίσει η χώρα μας ημιμαθείς που παριστάνουν τους δημοσιογραφους και αναλυτές, μπουλντόκ κομμάτων και πρεσβειών…μπράβοι κανονικοί…αυτό και αν δεν ειναι επικίνδυνο για την δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας…

Πρετεντέρης

@ta_nea

προτείνω τα ισχύοντα μέτρα να γίνουν καθημερινό κουίζ στη δημόσια τηλεόραση. «Με ποιο κωδικό μπορείς να πας σε κομμωτήριο του Δήμου Μπραχαμίου με εμβαδό 25 τμ και τη Νίτσα στο πεντικιούρ»; Αποκλείεται να κερδίσει κανείς! #εμπιστευτικά

Εικόνα


 • Ψάχνω να βρω στην ΑΥΓΗ, Documento, ΕΦΣΥΝ και λοιπά αριστερά ΜΜΕ αλλά δεν βρίσκω την σημερινή δήλωση από το θύμα σεξουαλικής κακοποίησης του πρέσβη της Βενεζουέλας, Ξένια Μπουζαρανίδου(είπε στην τηλεόραση): «Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μου είπε να σιωπήσω»… Τυχαίο μάλλον θα είναι!

 • Ο Κουτσούμπας από το βήμα της #βουλής δήλωσε με στόμφο πως ”η ασθένεια της εποχής μας είναι ο καπιταλισμός κ αυτός δεν γιατρεύεται παρά μόνο καταργείται”. Κάποιος να τον ξυπνήσει κ να του πει πως πέρασε πάνω από ένας αιώνας από το 1917. Απορώ με το 5% που τους ψηφίζει ακόμα.

 • Σύντροφοι, ο Πολακης που συναντήθηκε με όλο το νομό Χανίων δεν πειράζει; Γιατί για γεύμα εννιά ατόμων στην Ικαρια, βγήκατε και σκίζατε τα βρακιά σας από αγανάκτηση. Συν ότι ξέρουμε πως ο Πολακης δεν φοράει μάσκαΕικόνα

 • Στην γνωστή είσοδο στην Β. Σοφίας στην #Βουλη τώρα έχουν προτεραιότητα τα οχήματα που μπαίνουν και στο πεζοδρόμιο. Μόλις με σταμάτησε τροχονόμος, περπατούσα στο πεζοδρόμιο , για να περάσει αυτοκίνητο που ανέβαινε και έστριβε δεξιά. #τριμπουρδελο

 • Ο κ. Μαγιορκινης δινει οδηγιες συμπεριφορας και απομονωσης εντος οικιας σε περίπτωση θετικου self test λες κ ολοι οι Ελληνες ζουν σε τεσσάρι και πανω η σε μονοκατοικιες με αγροκτημα

  Τον Νοέμβριο έλεγε πως δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Τώρα γιατί η Ουγγαρία και η Αυστρία έχουν 1,5% παραπάνω εμβολιασμούς. Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε όμως πόσα κρούσματα και θανάτους έχουν. #Βουλη

  Εικόνα


  ΕΚΤΑΚΤΟ… αποϊδιωτικοποίηση του FB ζήτησε η Νοτοπούλου κ προσφέρθηκε για ΤΣΕΟ μαζί με τη Ραλλία


  Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, στη Γλυφάδα μας υπάρχει ένα φως ελπίδας και αισιοδοξίας. Είναι το φως που εκπέμπει το σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, υψηλής ποιότητας σχολείο ειδικής αγωγής που δημιουργούμε στην πόλη μας, που θα δώσει χαρά και ελπίδα σε όλα τα παιδιά.

  Εικόνα


 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Refresh